Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ταινία της εβδομάδας – Το «Ατέχνως» προτείνει: ΌΤΑΝ Ο ΜΑΡΞ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΓΚΕΛΣ (Le jeune Karl Marx, 2017)

Αρκετά αξιόλογη ταινία που αναφέρεται στην επαναστατική θεωρητική και πολιτική δράση των Μαρξ και Ενγκελς την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Πρόκειται για την περίοδο που οι Μαρξ και Ενγκελς αρχίζουν την κοινή δημιουργική εργασία τους, με την οποία θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης.

Η ταινία προσπαθεί να μας βάλει στο εργαστήρι της σκέψης των Μαρξ και Ενγκελς, χρησιμοποιώντας τα εκφραστικά μέσα της τέχνης. Δίνει έτσι ερεθίσματα για διάβασμα και δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για περισσότερο ψάξιμο του θεωρητικού έργου των Μαρξ και Ενγκελς.

Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ενγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού. Συγκεκριμένα, η ταινία αναφέρεται στη συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς στην ίδρυση του πρώτου στην ανθρώπινη ιστορία Κομμουνιστικού Κόμματος, με το μετασχηματισμό της εργατικής οργάνωσης «Ενωση των Δικαίων» σε «Ενωση των Κομμουνιστών», τη διαπάλη απόψεων με άλλους ουτοπικούς και μικροαστούς σοσιαλιστές της εποχής όπως ο Προυντόν και τέλος στις προσπάθειές τους για τη συγγραφή του Προγράμματος της «Ενωσης των Κομμουνιστών», δηλαδή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Η ταινία αναδεικνύει διάφορες πλευρές της ζωής των δύο μεγάλων θεωρητικών σε νεαρή ηλικία, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επρόκειτο για μαχόμενους στοχαστές, συμμέτοχους στην πολιτική δράση και στα επαναστατικά γεγονότα της εποχής.

Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ.

Σενάριο: Πασκάλ Μπόνιτσερ, Ραούλ Πεκ

Παίζουν: Ογκαστ Ντιλλ, Στέφαν Κονάρσκε, Βίκι Κριπς, Χάνα Στιλ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 118′

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γερμανία/Γαλλία/Βέλγιο