Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καθολικό μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου των ταξικών φραγμών και της καταστολής

«Το “νομοσχέδιο-ζόμπι” Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!», ήταν η φωνή των φοιτητών -και κάτω από τη μάσκα- που ολοένα δυναμώνει και ακούγεται εκκωφαντικά σ’ όλο τον λαό!, παρά τα τρομοκρατικά μέτρα με συλλαλητήρια κατά του νομοσχεδίου της καταστολής και των φραγμών στην εκπαίδευση, ενάντια στο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται στη Βουλή.

«Θα μείνει στα χαρτιά», ξεκαθαρίζουν οι φοιτητές για το απαράδεκτο νομοσχέδιο και απαιτώντας να ανοίξουν ξανά οι σχολές τους, να ξαναγίνουν φοιτητές, φωνάζουν προς την υπουργό Παιδείας: «Ως εδώ!», ανοίξτε τώρα τις σχολές.
«Φοιτητές – εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε νωρίτερα από τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων όταν η πορεία έφτασε στο ύψος του υπουργείου Εργασίας.

«Φωνάζουμε δυνατά για τους εργαζόμενους γονείς μας που βρίσκονται στον δρόμο και αγωνίζονται μαζί μας», τόνισαν και απηύθυναν κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο: «Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί σου».
Όταν φοιτητικά μπλοκ κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.
Ωστόσο, οι χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα και καταδικάζοντας το απαράδεκτο νομοσχέδιο.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

]

panekpaideytiko thessaloniki

Θεσσαλονίκη
Το σχέδιο καταστολής και φίμωσης δεν πέρασε!
Όλοι στις 17.30 στο άγαλμα Βενιζέλου!

«Το σχέδιο καταστολής και φίμωσης του φοιτητικού συλλαλητηρίου δεν πέρασε! Οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα από το μπλοκ τους οργανωμένα περιφρούρησαν την πορεία τους! Ο στόχος της κυβέρνησης να μας τρομοκρατήσει έχει μείνει εδώ και καιρό ανεκπλήρωτος.»

Αυτό σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει το μεσημεριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πόλη και προσθέτουν:

«Συνεχίζουμε γιατί έχουμε δίκαιο! Γιατί οι ανάγκες για μόρφωση και υγεία δεν υποχωρούν παρά την καταστολή και την τρομοκρατία.
Όλοι στις 17.30 στο άγαλμα Βενιζέλου με τα εργατικά σωματεία της πόλης! Μαζί με τον λαό και τους εργαζόμενους η νεολαία θα υψώσει το ανάστημα της και δεν θα πάει ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της
».

Ιδιαίτερη στιγμή της κινητοποίησης ήταν όταν η πορεία πέρασε έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, με τους φοιτητές να φωνάζουν «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, που μειώνει τα χρήματα για την εκπαίδευση ενώ την ίδια ώρα δίνει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς.
Μάλιστα μέλη της ΚΝΕ έγραψαν το παραπάνω σύνθημα στην είσοδο του προξενείου.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στην είσοδο του οποίου έγραψαν το σύνθημα «30 εκατ. για τους φοιτητές και όχι για αστυνομία και διαγραφές».
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους συγκεντρωμένους να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού στο νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο στη 1 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Περισσότερα εδώ

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη 10 Φεβ 2021

Δυναμικές κινητοποιήσεις από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δυναμικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις έγιναν σήμερα το μεσημέρι από δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Καρλόβασι Σάμου, Σύρο και Χίο.
Οι φοιτητές με τα πανό τους, τα συνθήματα τους, έδειξαν την εναντίωση τους στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη, απαίτησαν να ανοίξουν οι σχολές τους, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν ξανά φοιτητές.

Ταυτόχρονα, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μένουν στην Αθήνα κατέβηκαν οργανωμένα με το μπλοκ τους στο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων στην Αθήνα.

Στην Ικαρία, φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν επιστρέψει στον τόπο κατοικίας τους έκαναν σήμερα συμβολική κινητοποίηση στο λιμάνι του Ευδήλου διαμαρτυρόμενοι που ένα χρόνο τώρα είναι μακριά από τα αμφιθέατρα. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους:

«Η κυβέρνηση αντί να δίνει τα 30 εκ. ευρώ, από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό, σε αστυνομία και κάμερες στις σχολές να δώσει αυτά τα χρήματα εδώ και τώρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας για το εαρινό εξάμηνο. Αντί να φέρνει πειθαρχικά συμβούλια, φυλάκιση και διαγραφές φοιτητών, να ασχοληθεί με τις πραγματικές μας ανάγκες. Οι φοιτητές θέλουμε να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα μας με πραγματικούς όρους φοίτησης.

Παίρνοντας δύναμη από τις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώνοντας την φωνή μας με αυτούς συνεχίζουμε δυναμικά και απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί έστω και τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Να πάψει κάθε συζήτηση για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, face control και πειθαρχικά μέτρα. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες.
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Όχι στην περαιτέρω αναγνώριση των τίτλων ιδιωτικών κολεγίων.
  •  Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα προστασίας της υγείας μας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης. Με τα 30 εκατ. να προσληφθούν καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας, να αναβαθμιστεί η υποδομή των Σχολών μας, να διαμορφωθούν κατάλληλα και να αξιοποιηθούν νέες αίθουσες. Να αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για τη φοιτητική μέριμνα.
  • Να ενισχυθεί εδώ και τώρα το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Να καλυφθούν άμεσα οι τεράστιες ελλείψεις σε του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας. Να ενισχυθούν όλα τα περιφερειακά ιατρεία και το Κέντρο Υγείας του νησιού μας.
  • – Με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και των Διοικήσεων των ΑΕΙ, να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές θα γυρίσουμε στον τόπο σπουδών μας άμεσα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Να δοθεί στεγαστικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν εδώ και μήνες σπίτι ενώ λείπουν από τον τόπο σπουδών τους.
  • Να δοθεί επίδομα για τις ανάγκες που προέκυψαν με την τηλεκπαίδευση, κόστος εξοπλισμού και διαδικτυακής σύνδεσης.
  • Να μεριμνήσει η κυβέρνηση για τους συμφοιτητές μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εμβολιασμού των φοιτητών για την ασφαλή επιστροφή μας στις σχολές μας και ιδιαίτερη μέριμνα στις σχολές Επιστημών Υγείας ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι κλινικές και οι πρακτικές που λαμβάνουν χώρα σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Το «νομοσχέδιο-ζόμπι» Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!

«Το “νομοσχέδιο-ζόμπι” Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή του για τα σημερινά μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια, υπογραμμίζοντας ότι η φωνή των φοιτητών -και κάτω από τη μάσκα- ολοένα δυναμώνει και ακούγεται εκκωφαντικά σ’ όλο τον λαό!

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ αναφέρει:
«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί με άθλιο τρόπο την πανδημία για να περάσει αντιδραστικά μέτρα και να επιβάλει “σιγή νεκροταφείου” στα Πανεπιστήμια, παρά τα ψέματα, τη συκοφαντία και τις προβοκάτσιες που αξιοποιεί εναντίον των φοιτητών, το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση της νέας γενιάς και θα ακυρωθεί στην πράξη!

Χιλιάδες φοιτητές, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, υπερασπίζονται τις σπουδές, τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα, με όλα τα μέτρα προστασίας, ούτε “ρίσκο” έχουν, ούτε μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ψευδεπίγραφης δικομματικής κόντρας ανάμεσα σε εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Η φωνή των φοιτητών -και κάτω από τη μάσκα- ολοένα δυναμώνει και ακούγεται εκκωφαντικά σ’ όλο τον λαό!

Η κυβέρνηση, αντί να προχωρά σε προσαγωγές φοιτητών -ανάμεσά τους κι ένα μέλος της ΚΝΕ-, αντί να επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή, έστω και την τελευταία ώρα, να αποσύρει το “ζωντανό-νεκρό” νομοσχέδιό της, με το οποίο επιχειρεί να θωρακίσει το Πανεπιστήμιο ΑΕ το οποίο έχτισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Άλλωστε, και να ψηφιστεί, θα μείνει στα χαρτιά!».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων το μεσημέρι της Τετάρτης 10/2 στο κέντρο της Πάτρας.

Συγκεκριμένα στο συλλαλητήριο καλούσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, Φαρμακευτικής, ΣΔΟ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φιλοσοφίας και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας, ενώ το «παρών» έδωσε και η Δημοτική Αρχή της πόλης, με επικεφαλής το δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.
Εκατοντάδες φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων και διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο και τα πανεπιστήμια είναι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κλειστά για τους φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συζήτηση και η δράση που αναπτύχθηκε μέσα στους Συλλόγους όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ιατρική όπου φοιτητές του 5ου έτους οργάνωσαν τη συζήτηση με αίτημα την επιστροφή τους στις κλινικές. Πραγματοποίησαν κινητοποίηση αλλά και συμμετείχαν σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου. Με αυτόν τον τρόπο πάρθηκε απόφαση με βάση ψήφισμα που έφτιαξαν και κατέθεσαν οι πεμπτοετείς, το οποίο αναδείκνυε τα δίκαια αιτήματα τους.

«30 εκατομμύρια για ανοιχτές σχολές, όχι για αστυνόμους και διαγραφές» ήταν το κεντρικό σύνθημα του πανό των Συλλόγων. «Τα νομοσχέδια σας είναι μια απάτη, όχι άλλα βάρη στων φοιτητών την πλάτη», «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, δίδακτρα μας έφεραν και καταστολή» και «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στο κέντρο της Πάτρας από τους διαδηλωτές.
Οι φοιτητές έστειλαν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συνεχίζεται η συγκέντρωση για τους προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ –
Η ΕΛΑΣ τους αρνείται να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους

Από την κινητοποίηση έξω από τη ΓΑΔΑ

Συνεχίζεται η συγκέντρωση των φοιτητών έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με αίτημα την απελευθέρωση των προσαχθέντων από την αστυνομία μετά το τέλος του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Αθήνας το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι προσαχθέντες είναι 52. Όπως ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της, την ώρα που η πορεία ολοκληρωνόταν, στο ύψος των Προπυλαίων «άτομα που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και απωθήθηκαν με την αναγκαία χρήση δακρυγόνων», ωστόσο από την ανακοίνωση δεν συμπεραίνεται ότι οι προσαχθέντες προέρχονταν από αυτή την ομάδα. Αντίθετα, οι μαρτυρίες λένε για συλλήψεις στο σωρό, με στόχο να εμπεδωθεί κλίμα αστυνομοκρατίας και μεγάλης καταστολής. 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις βασικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», αν και έχουν περάσει πάνω από 3 ώρες από την ώρα που οδηγήθηκαν με τις κλούβες των ΜΑΤ στη ΓΑΔΑ, ακόμη δεν έχει επιτραπεί στους συνηγόρους υπεράσπισης να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή ή επικοινωνία με τους προσαχθέντες, δεν έχουν καμία ενημέρωση για τους λόγους της προσαγωγής και δεν γνωρίζουν καν εάν οι εντολείς τους (ακόμη και ανήλικοι μαθητές) συμπεριλαμβάνονται στους προσαχθέντες, διότι δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική καταγραφή, όπως ισχυρίζονται οι αστυνομικές δυνάμεις!

Μάλιστα, αστυνομικοί στην είσοδο της ΓΑΔΑ δεν δίνουν καμία πληροφορία, προτρέποντας τους δικηγόρους να τηλεφωνούν οι ίδιοι στο αρμόδιο τμήμα! Στην εύλογη διαμαρτυρία τους απάντησαν με το προκλητικό ευφυολόγημα πως «όλη η ανθρωπότητα σήμερα επικοινωνεί με μειλ και τηλέφωνα, μπορείτε να κάνετε μήνυση κατά παντός υπευθύνου».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» τονίζει πως, «για άλλη μια φορά ακολουθείται η γνωστή τακτική των πολύωρων προσαγωγών, που στερεί αυθαίρετα από τους προσαχθέντες στοιχειώδη δικαιώματα τους και την ελευθερία τους και συχνά οδηγεί σε άδικες κατηγορίες με χαλκευμένα (κατασκευασμένα κατά τη διάρκεια της προσαγωγής) στοιχεία. Η τακτική αυτή παραμένει αναλλοίωτη και αξιοποιείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά στο πλαίσιο της συνολικότερης καταστολής του εργατικού κινήματος και λαϊκού κινήματος. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών!».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δεν θα περάσει το κλίμα καταστολής των λαϊκών αγώνων

Τις συλλήψεις διαδηλωτών μετά το τέλος του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Αθήνας κατήγγειλε μέσα στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου συνεχίζεται η συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο εντείνει την καταστολή μέσα στα πανεπιστήμια.

Ο Θάνασης Παφίλης σημείωσε πως οι εικόνες με τα ΜΑΤ να προπηλακίζουν ανθρώπους είναι κάτι πολύ βαθύτερο από εξαχρείωση, προσθέτοντας πως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση είναι επικίνδυνο, αλλά δεν θα περάσει. Επίσης, κατήγγειλε την δράση χρυσαυγίτικου …τομέα στην αστυνομία που χτυπάει διαδηλωτές.