Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλπάζει ο #Covid-19 – Δραματική η κατάσταση στην Ευρώπη – ΠΟΥ: Νέο επίκεντρο οι ΗΠΑ

Περισσότερα από 400.0000 κρούσματα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό έχουν δηλωθεί επίσημα σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ έχουν σημειωθεί 18.040 θάνατοι.

Τουλάχιστον 401.285 κρούσματα λοίμωξης καταγράφηκαν σε 175 χώρες και εδάφη, κυρίως στην Κίνα (81.171 κρούσματα, από τα οποία 3.277 θάνατοι) και στην Ιταλία (69.176 κρούσματα), την πλέον πληγείσα χώρα όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες: 6.820 νεκροί. Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν αντιπροσωπεύει πάρα ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών στο εξής δεν κάνει διαγνωστικό έλεγχο παρά μόνο στα κρούσματα που χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.

ΠOY: Οι ΗΠΑ εν δυνάμει το νέο επίκεντρο της επιδημίας

Μία ακτίνα ελπίδας βλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι ακόμη «πολύ, πολύ νωρίς».

Ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει παράλληλα «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Οταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν το νέο επίκεντρο, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις απάντησε: «Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις». «Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη έκρηξη, μία έκρηξη που ενισχύεται σε ένταση».

Τις τελευταίες 24 ώρες , το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτά, το 40% αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η εκπρόσωπος.

ΗΠΑ: 600 θάνατοι, σχεδόν 50.000 κρούσματα

Οι ΗΠΑ μετρούν σήμερα 600 νεκρούς και σχεδόν 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Η πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφεί στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας.

Από την πλευρά τους, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει 44.183 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 10.779 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό, με τον αριθμό των θανάτων να έχει αυξηθεί κατά 144 και να ανέρχεται πλέον σε 544.

Ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα το CDC είναι μέχρι χθες το απόγευμα και συγκρίνεται με τον απολογισμό που δόθηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, παρατηρεί έναν «διπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κάθε τρεις ημέρες» δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Οι ειδικοί στις προβλέψεις εξέλιξης του ιού «βλέπουν αυτή τη στιγμή ότι το ποσοστό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται περίπου κάθε τρεις ημέρες. Πρόκειται για μια δραστική άνοδο των ποσοστών μόλυνσης», επισήμανε ο κυβερνήτης.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης μετρά ήδη περισσότερα από 25.000 κρούσματα, ήτοι σχεδόν δεκαπλάσια από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Καλιφόρνια, τη δεύτερη πλέον πληγείσα πολιτεία της χώρας, υπογράμμισε ο ίδιος. Ένα τόσο υψηλό ποσοστό καταδεικνύει επίσης ότι η επιδημία θα μπορούσε να φθάσει στην κορύφωσή της «σε 14 ή 21 ημέρες, δηλαδή νωρίτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί», συμπλήρωσε ο Κουόμο.

Τουρκία: 44 νεκροί, 1.872 κρούσματα

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του νέου κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 7 και ανέρχεται πλέον σε 44, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση 343 κρουσμάτων και ανέρχεται πλέον σε 1.872, έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι 3.952 διαγνωστικά τεστ έχουν διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία να ανέρχεται σε περίπου 28.000.

Ολλανδία: Άλλα 811 κρούσματα και 63 θάνατοι

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε σήμερα κατά 811, καταγράφοντας αύξηση 17% σε σχέση με χθες, φθάνοντας συνολικά τα 5.560, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Καταγράφηκαν επίσης 63 νέοι θάνατοι -πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέχρι σήμερα- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα στους 276, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Το ινστιτούτο ανέφερε επίσης πως αναμένει ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν αυτό τον μήνα στην Ολλανδία, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων και των σχολείων και η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, θα αρχίσουν να φαίνονται στον αριθμό των κρουσμάτων «στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Στο μεταξύ, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση των κεντρικών απολυτηρίων εξετάσεων, αντίστοιχων με τις εξετάσεις που δίνουν οι μαθητές στη Γαλλία για το μπακαλορεά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ολλανδία τα σχολεία είναι κλειστά από τις 16 Μάρτη.

Ελβετία: Σχεδόν 9.000 κρούσματα και 90 θάνατοι

Η Ελβετία καταμετρά σχεδόν 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 90 θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό γραφείο Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι οι αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά λιγότερα από 1.000 από χθες, καταδεικνύουν τα στοιχεία, μια ελαφρώς μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα χρειαστούμε σίγουρα λίγες ακόμη ημέρες προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε πραγματικά για έναν περιορισμό των αριθμών ή μια τάση», δήλωσε ο Πατρίκ Ματίς, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Υγείας.

Βρετανία: Η κυβέρνηση αναζητά 250.000 εθελοντές για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η βρετανική κυβέρνηση αναζητά 250.000 εθελοντές να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS) και τους ευάλωτες ανθρώπους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Αναζητούμε 250.000 εθελοντές, ανθρώπους υγιείς, για να βοηθήσουν το NHS, να κάνουν ψώνια, να παραδίδουν φάρμακα και να στηρίξουν εκείνους που προφυλάσσονται για να προστατεύσουν την ίδια τους την υγεία», είπε ο Χάνκοκ σε δημοσιογράφους.

Από τους εθελοντές θα ζητηθεί να βοηθήσουν με καθήκοντα όπως παράδοση φαρμάκων από φαρμακεία, οδική μεταφορά ασθενών από και προς νοσοκομεία για ραντεβού και να τηλεφωνούν σε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι σε σπίτια για να ελέγχουν αν είναι καλά.

Το σύστημα στοχεύει να φτάσει μέχρι και σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που «προφυλάσσονται» – μένοντας σπίτι για 12 εβδομάδες υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης για την προστασία των ατόμων με σοβαρές συνθήκες υγείας.

«Αν είστε υγιείς και ικανοί να το κάνετε αυτό με ασφάλεια, σας προτρέπω να εγγραφείτε σήμερα για να βοηθήσετε τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους στις κοινότητές μας ως εθελοντές απεσταλμένοι του NHS», δήλωσε ο υπουργός Υγείας αργότερα σε ανακοίνωσή του.

Αίγυπτος: Μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Την επιβολή μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από αύριο και για δύο εβδομάδες, από τις 7 μ.μ. έως τις 6 π.μ., επιβάλλει πλέον η Αίγυπτος σε όλη την επικράτειά της για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι.

Στη διάρκεια αυτών των ένδεκα νυκτερινών ωρών θα απαγορεύονται αυστηρά όλες οι μετακινήσεις των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς. Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε κυρώσεις που θα ξεκινάνε από πρόστιμο 4.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 222 ευρώ) και θα φτάνουν μέχρι ποινές φυλάκισης.

Επίσης στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού περιλαμβάνεται το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων (malls) τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. Τις καθημερινές, τα εν λόγω καταστήματα θα κλείνουν από τις 5 το απόγευμα.

Από το μέτρο εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα αρτοποιεία.

Παράλληλα όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες περιορίζουν δραστικά τη λειτουργία τους, εκτός από αυτές που αφορούν την υγεία των πολιτών.