Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της γης και η επιχειρηματική δράση στα δάση είναι το «προσάναμμα» των πυρκαγιών

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την αντιπυρική περίοδο, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους».

«Η κυβέρνηση επιμένει, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους», σημειώνει και όπως εξηγεί «ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

— Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών.

— Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει».

Όπως προσθέτει το ΚΚΕ, «αντί γι’ αυτά, η κυβέρνηση εντείνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα πραγματικά έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (και όχι οι απλές εργασίες απομάκρυνσης σπασμένων κλαδιών) έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τη δασική υπηρεσία πριν την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση μόλις τώρα διεξάγει “προληπτική επιχείρηση” σε 18 περιοχές της Αττικής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα».

Το ΚΚΕ παραθέτει στοιχεία για τα προβλήματα και τις ελλείψεις, συνολικά, στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας και τονίζει ότι η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, «επενδύει δισεκατομμύρια στην ενοικίαση ιδιωτικών εναέριων μέσων με ΝΑΤΟϊκούς και άλλους διαγωνισμούς. Γι’ αυτό μεταφέρει μεγάλο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού από τη συντήρηση, ανανέωση και ενίσχυση του εναέριου και επίγειου κρατικού μηχανισμού στους ιδιώτες».

«Όμως, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και σχετικές έρευνες, τα αεροπορικά μέσα λειτουργούν επικουρικά και μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο με την από κοινού δράση με άρτια επανδρωμένες, εξοπλισμένες και επαρκείς αριθμητικά επίγειες δυνάμεις», επισημαίνει.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «ο λεγόμενος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ν.4662/2020) παραχωρεί ακόμη περισσότερους τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταβιβάζει αρμοδιότητες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στους Δήμους, τις Περιφέρειες, σε ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις», ενώ ταυτόχρονα «εμπλέκει και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) στους κατασταλτικούς μηχανισμούς» και «θέτει το σύνολο των φορέων της πολιτικής προστασίας στη διάθεση του ΝΑΤΟ».

«Από την ήδη υπάρχουσα δύναμη του ΠΣ, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν δεσμευτεί περί τους 1.400 πυροσβέστες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της Fraport, της Hochtief, τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των ΒΙΠΕ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για δημιουργία 80 εποχικών κλιμακίων, αερομεταφερόμενων και επιτελικών μονάδων, δεν αποτελεί ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό. Αντιθέτως, η μεγάλη διασπορά του υπάρχοντος δυναμικού για τη στελέχωση όλων αυτών των δομών δημιουργεί ανησυχία στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος», συμπληρώνει.

Το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβερνητική πολιτική τους είναι «η μία συνέχεια της άλλης» και καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του με στόχο:

— Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως «φιλέτα» στην επιχειρηματική δράση.

— Να καταργηθεί στο σύνολό του ο νόμος 4662/2020 που «θεσμοθετεί» την υποχρηματόδοτηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

— Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

— Ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.

–Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και του συστήματος υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές, με ταυτόχρονο διαχωρισμό του επιχειρησιακού από το διοικητικό προσωπικό του ΠΣ, με αντίστοιχες προσλήψεις.

— Μετά από πυρκαγιές να εξασφαλίζεται πλήρης αποζημίωση των περιουσιών, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Ενίσχυση των πληγέντων για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

«Το “προσάναμμα” για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις συνέπειές τους είναι η ίδια η πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση, τη γη, συνολικά το περιβάλλον ως πηγή κερδοφορίας για τους ομίλους. Το σημερινό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις ανάγκες του λαού», σημειώνει το ΚΚΕ και τονίζει: «Η σημερινή αγωνία και οι διεκδικήσεις εργαζομένων, φορέων του εργατικού-λαϊκού κινήματος, υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, των δασών και του περιβάλλοντος, απαιτούν σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

«Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον, στην εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας από κάθε παραγωγική δραστηριότητα, στην ενίσχυση της πρόληψης και προστασίας των δασών και συνολικά του φυσικού πλούτου. Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του έχει την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων