Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Ο Λένιν ψηλά στο λόφο μνημείο -σύμβολο της αδελφοσύνης μεταξύ δύο λαών

Μια μέρα σαν σήμερα, το 1984 – ακριβώς πριν από 40 χρόνια – εγκαινιάστηκε το πρώτο μνημείο του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν στη Λατινική Αμερική από τον Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρουζ και τον Στρατηγό Raúl Castro. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε ήταν το πάρκο που φέρει το ένδοξο όνομά του στην Αβάνα.

Το μνημειώδες έργο, που σχεδίασε η Celia Sánchez Manduley (σσ. Θέλια Σάντσες Κουβανή επαναστάτρια, πολιτικός, ερευνήτρια και αρχειονόμος, στέλεχος της Επανάστασης και στενή συνεργάτιδα του Φιντέλ) και υλοποιήθηκε από τον επίτιμο καλλιτέχνη της Σοβιετικής Ένωσης, Lev E. Kerbel, βρίσκεται σε ένα όμορφο κουβανέζικο φυσικό περιβάλλον που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Antonio Quintana (σσ. Λεβ Γιεφίμοβιτς Κέρμπελ Σοβιετικός γλύπτης του σοσιαλιστικού ρεαλισμού _οι δημιουργίες του Kerbel περιελάμβαναν αγάλματα των Καρλ Μαρξ, Βλαντιμίρ Λένιν, Γιούρι Γκαγκάριν, που στάλθηκαν από τη Σοβιετική Κυβέρνηση ως δώρα σε σοσιαλιστικές χώρες και χώρες του Τρίτου Κόσμου και σε όλο τον κόσμο)

Βρίσκεται στον ψηλότερο λόφο στο πάρκο Λένιν, σμιλεμένο από γκρι μαργαριταρένιο μάρμαρο, επιλεγμένο και φερμένο από το λατομείο Sierra de Las Casas, στο νησί της νεολαίας (Isla de la Juventud).
το κάτω δεξί μπροστινό μέρος, έχει σκαλισμένα τα λόγια του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης: “Ο Λένιν ήταν από την πρώτη στιγμή όχι μόνο πολιτικός θεωρητικός, αλλά άνθρωπος της δράσης, άνθρωπος της συνεχούς και αδιάκοπης επαναστατικής πρακτικής

Κούβα 65 χρόνια επανάστασης: Σήμερα όπως χθες το ίδιο νικηφόρο καραβάνι _Φωτο+video

Στην τελετή έναρξης μίλησαν ο Κουβανός διανοούμενος Armando Hart, τότε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Υπουργός Πολιτισμού, και ο Piotr Démichev, τότε αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Υπουργός Πολιτισμού της ΕΣΣΔ.

Πηγή granma,
όργανο του ΚΚ Κούβας

Την ημέρα της κηδείας του Λένιν (27-Ιαν-1924), χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λόμα ντελ Φοντάν στον δήμο Ρέγκλα της Αβάνας για να θρηνήσουν για τον Σοβιετικό επαναστάτη. Ο αναρχοσοσιαλιστής εκείνης της εποχής, Αντόνιο Μπος, μετονόμασε τον λόφο σε “Colina Lenin” και φύτεψε μια ελιά. Εξήντα χρόνια αργότερα, το 1984, ένα μπρούτζινο ανάγλυφο του προσώπου του Λένιν τοποθετήθηκε στην πλαγιά του λόφου. Σχεδιασμένο από την Κουβανή καλλιτέχνη Thelma Marin, το πρόσωπο περιβάλλεται από 12 λευκές φιγούρες, που συμβολίζουν την κουβανική αλληλεγγύη στην Οκτωβριανή Επανάσταση.