Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα 65 χρόνια επανάστασης: Σήμερα όπως χθες το ίδιο νικηφόρο καραβάνι _Φωτο+video

Santa Clara —Η ιστο­ρία έφτα­σε τους 65 Γενά­ρη­δες και, για άλλη μια φορά, το πλή­θος φαι­νό­ταν να άκου­γε τον Φιντέλ, όταν εκεί­νη την έκτη μέρα του χρό­νου, επί­σης Día de Reyes (σσ. οι μάγοι με τα δώρα), ο νεα­ρός ηγέ­της των ανταρ­τών μίλη­σε στους κατοί­κους της Σάντα Κλά­ρα, σε κάνο­ντας στά­ση στο δρό­μο του Καρα­βα­νιού Ελευθερωτή.
Σε περιο­χές του πάρ­κου Leoncio Vidal, το ίδιο μέρος όπου ο ηγέ­της της Επα­νά­στα­σης μίλη­σε στους συμπα­τριώ­τες του, για να θυμί­σει απο­σπά­σμα­τα της ηρω­ι­κής πρά­ξης, το πλή­θος σε οργα­νω­μέ­νη πορεία η “Νο. 1 José Martí” ενώ­θη­κε σε μια συμ­βο­λι­κή αγκα­λιά, με εκεί­νη  του Julio López Granados και τη μόλις δέκα ετών pionero Leoni Triana Santana.

Ήταν η συνά­ντη­ση δύο γενε­ών, εκεί­νων που έγρα­ψαν ιστο­ρία και εκεί­νων που ήταν επι­φορ­τι­σμέ­νες να τη συνε­χί­σουν, εξ ου και η χαρά και στα δύο τους πρό­σω­πα. από τον Χού­λιο, ο οποί­ος, χαϊ­δεύ­ο­ντας το κασκόλ της μικρής, την παρό­τρυ­νε να συνε­χί­σει τη δου­λειά που είχε ξεκι­νή­σει ο Φιντέλ και της Λεό­νι, που έμει­νε έκπλη­κτη από τον αριθ­μό των μεταλ­λί­ων που κρέ­μο­νταν στο στή­θος του γέρο­ντα, που πριν από 65 χρό­νια, σε ηλι­κία μόλις 14 ετών, ήταν με τον αρχη­γό της Επα­νά­στα­σης στη Σιέρα.

Ανά­με­σα σε χαρές, ζητω­κραυ­γές και τρα­γού­δια, οι πρω­τα­γω­νι­στές του νικη­φό­ρου καρα­βα­νιού, μαζί με τα νέα φυντά­νια που συνέ­χι­σαν το έπος, θυμή­θη­καν πώς εκεί­νη την ημέ­ρα, οι κάτοι­κοι της Σάντα Κλά­ρα βγή­καν στους δρό­μους για να λάβουν το μεγα­λύ­τε­ρο δώρο στην ιστο­ρία της, το πολυα­να­με­νό­με­νη ελευ­θε­ρία που θα κόστι­ζε τόσο πολύ αίμα.

Στο πλαί­σιο της εκδή­λω­σης τιμής και μνή­μης, της οποί­ας προ­ή­δρευ­σε ο Osnay Miguel Colina, πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της Επαρ­χια­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος στη Βίλα Κλά­ρα, μια ομά­δα νέων έλα­βε την κάρ­τα μέλους της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας (UJC) και του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, ενώ αρκε­τές προ­σω­πι­κό­τη­τες από δια­φο­ρε­τι­κούς τομείς της κοι­νω­νί­ας τιμή­θη­καν με το ανα­μνη­στι­κό γραμ­μα­τό­ση­μο 65ης  επέ­τειος της μάχης της Σάντα Κλάρα.


Η δρα­στη­ριό­τη­τα κορυ­φώ­θη­κε με μια παρά­στα­ση από το θρυ­λι­κό γκρουπ Moncada, που με τα τρα­γού­δια τους έκα­ναν αρκε­τές γενιές κατοί­κων της Σάντα Κλά­ρα παρού­σες στο ιστο­ρι­κό κέντρο της πόλης να χορέ­ψουν. Κατά την εκφώ­νη­ση των κεντρι­κών συν­θη­μά­των του εορ­τα­σμού, ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της Ένω­σης Νέων Κομ­μου­νι­στών στη Villa Clara, Hermes Germán Aguilera Pérez, επι­κα­λέ­στη­κε την κλη­ρο­νο­μιά των ηρώ­ων που μας κλη­ρο­δό­τη­σαν την κυριαρ­χία, με τους οποί­ους υπάρ­χει δέσμευ­ση να μην τους απο­γοη­τεύ­σου­με ποτέ.

Πηγή granma

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο