Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο «Κάιζερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

Την τελευ­ταία πνοή του σε ηλι­κία 78 ετών άφη­σε ο θρύ­λος του γερ­μα­νι­κού και του παγκο­σμί­ου ποδο­σφαί­ρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Ο παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής με τη Δυτι­κή Γερ­μα­νία, τόσο ως παί­κτης το 1974, όσο και ως προ­πο­νη­τής το 1990, απε­βί­ω­σε την Κυρια­κή (7/01), όπως ανα­κοί­νω­σε η Γερ­μα­νι­κή Ομο­σπον­δία Ποδο­σφαί­ρου (DFB) τη Δευ­τέ­ρα (8/01) στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων SID.

Ο «Κάι­ζερ», όπως ήταν το προ­σω­νύ­μιό του, λόγω του «αυτο­κρα­το­ρι­κού» στιλ παι­χνι­διού του, διε­τέ­λε­σε αρχη­γός της εθνι­κής ομά­δας της Δυτι­κής Γερ­μα­νί­ας τη δεκα­ε­τία του 1970, αργό­τε­ρα ομο­σπον­δια­κός προ­πο­νη­τής της «Μαν­σάφτ» (από το 1984 έως το 1990), αλλά και τεχνι­κός της Μπά­γερν Μονά­χου τη δεκα­ε­τία του 1990.

Τα τελευ­ταία χρό­νια ο Φραντς Μπε­κεν­μπά­ου­ερ είχε απο­συρ­θεί από τη δημό­σια ζωή, λόγω προ­βλη­μά­των που είχε με την καρ­διά του.

Τα πρώ­τα του βήματα

Για περισ­σό­τε­ρο από μισό αιώ­να, ο Φραντς Μπε­κεν­μπά­ου­ερ έδω­σε τον ρυθ­μό στην καθη­με­ρι­νή ζωή των Γερ­μα­νών, απο­τε­λώ­ντας τον πολύ­πλευ­ρο «Κάι­ζερ» της μετα­πο­λε­μι­κής Γερμανίας.

Ήταν μια ιστο­ρία που ο ίδιος αγα­πού­σε να διη­γεί­ται, ένα ανέκ­δο­το που επη­ρέ­α­σε τις μελ­λο­ντι­κές του επι­λο­γές. Σε ηλι­κία 12 ετών, το παι­δί από την εργα­τι­κή συνοι­κία του Ομπερ­γκί­σινγκ, στα νότια της βαυα­ρι­κής πρω­τεύ­ου­σας, είχε ανα­κα­λύ­ψει το ποδό­σφαι­ρο για λίγα χρό­νια με την SC 1906 του Μονάχου.

Το καλο­καί­ρι του 1958, σε ένα τουρ­νουά νέων, έπαι­ξε ενα­ντί­ον της μεγά­λης ομά­δας του Μονά­χου 1860, στην οποία θα εντασ­σό­ταν αργό­τε­ρα. Κατά τη διάρ­κεια του αγώ­να, είχε μια σύγκρου­ση με έναν από τους παί­κτες της Löwen, τον Γκέρ­χαρντ Κένιγκ, ο οποί­ος τον χαστού­κι­σε στο πρόσωπο.

Μετά το ματς, ο Μπε­κεν­μπά­ου­ερ παρα­δέ­χθη­κε πως αρνή­θη­κε να εντα­χθεί στο «κλαμπ των καβγά­δων», υπο­γρά­φο­ντας στο αντί­πα­λο δέος, τη Μπά­γερν. Ήταν η αρχή μιας μακράς, πολύ μακράς ιστο­ρί­ας μετα­ξύ της Μπά­γερν και του νεα­ρού Φραντς, ο οποί­ος σε λίγα χρό­νια θα γινό­ταν ο «Κάι­ζερ» (αυτο­κρά­το­ρας) της Γερμανίας.

Γεν­νη­μέ­νος τον Σεπτέμ­βριο του 1945 στα ερεί­πια της μετα­πο­λε­μι­κής Γερ­μα­νί­ας, γιος ενός διευ­θυ­ντή ταχυ­δρο­μεί­ου, ο Φραντς Μπε­κεν­μπά­ου­ερ εντά­χθη­κε στην Μπά­γερν το 1964 πριν κλεί­σει τα 19 του χρό­νια και πέρα­σε εκεί το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της καριέ­ρας του.

«Δημιούρ­γη­σε» μια θέση που να ται­ριά­ζει στο ταλέ­ντο του, του λίμπε­ρο, παί­ζο­ντας πίσω από την άμυ­νά του, αλλά κάνο­ντας τακτι­κά τη δια­φο­ρά στη μεσαία γραμ­μή, όπου πέτυ­χε τα περισ­σό­τε­ρα από τα καλύ­τε­ρά του γκολ.

Διακρίσεις — Τίτλοι

Ένας… κομ­ψός παί­κτης, με αγέ­ρω­χο παρου­σια­στι­κό, κατά­φε­ρε να δημιουρ­γή­σει ένα… κατά­λο­γο μεγά­λων δια­κρί­σε­ων: 4 πρω­τα­θλή­μα­τα και ισά­ριθ­μα Κύπελ­λα Γερ­μα­νί­ας, δύο βρα­βεία Ballon d’Or και τρεις δια­δο­χι­κές επι­τυ­χί­ες στο Κύπελ­λο Πρω­τα­θλη­τριών Ομά­δων Ευρώ­πης, τον… πρό­δρο­μο του Champions League.

Με την εθνι­κή ομά­δα κατέ­κτη­σε τόσο το Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα (1972) όσο και το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο (1974). «Το κερα­σά­κι στην τούρ­τα» ήταν ότι ο παγκό­σμιος τίτλος κατα­κτή­θη­κε στην πατρί­δα του, στο Ολυ­μπια­κό Στά­διο του Μονά­χου, σε από­στα­ση ανα­πνο­ής από τη γενέ­τει­ρά του.

H προπονητική

Ακό­μη περισ­σό­τε­ρο από τον Γκερντ Μίλερ, τους συμπαί­κτες του στην εθνι­κή ομά­δα και στην Μπά­γερν Μονά­χου, ο Φραντς Μπε­κεν­μπά­ου­ερ ενσάρ­κω­σε τη δύνα­μη του γερ­μα­νι­κού ποδο­σφαί­ρου τη δεκα­ε­τία του 1970.

Μια φωτο­γρα­φία έχει μεί­νει στην ιστο­ρία ως σύμ­βο­λο της αυτο­θυ­σί­ας του: ο Μπε­κεν­μπά­ου­ερ, με το δεξί του χέρι σαν… σφε­ντό­να, συνε­χί­ζει μέχρι το τέλος, παρά τον πόνο της σπα­σμέ­νης κλεί­δας, στον ημι­τε­λι­κό του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου Ποδο­σφαί­ρου του 1970 που έχα­σε από την Ιτα­λία με 4–3 στην παρά­τα­ση, στο ματς που χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως «το ματς του αιώνα.»

Τις τελευ­ταί­ες του σεζόν τις πέρα­σε μετα­ξύ Νέας Υόρ­κης και Αμβούρ­γου, προ­τού «κρε­μά­σει τα παπού­τσια του» το 1983 και ξεκι­νή­σει καριέ­ρα προ­πο­νη­τή, αν και ως παί­κτης ισχυ­ρι­ζό­ταν ότι δεν είχε καμία πρό­θε­ση να το κάνει.

Κλή­θη­κε να ανα­λά­βει την εθνι­κή Γερ­μα­νί­ας το καλο­καί­ρι του 1984 μετά από ένα απο­τυ­χη­μέ­νο Euro στη Γαλ­λία. Την οδή­γη­σε στον τελι­κό του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου του 1986, όπου έχα­σε από την Αργε­ντι­νή του Μαρα­ντό­να, πριν πάρει «εκδί­κη­ση» τέσ­σε­ρα χρό­νια αργό­τε­ρα από την ίδια Αργε­ντι­νή, στη Ρώμη.

Έγι­νε έτσι θρύ­λος, ο δεύ­τε­ρος άνθρω­πος που κατέ­κτη­σε το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο τόσο ως παί­κτης όσο και ως προ­πο­νη­τής, μετά τον Βρα­ζι­λιά­νο Μάριο Ζαγκά­λο, ο οποί­ος πέθα­νε ένα 24ωρο νωρίτερα!

Ο Γάλ­λος Ντι­ντιέ Ντε­σάν, ο οποί­ος, όπως και ο «Κάι­ζερ», σήκω­σε το τρό­παιο του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου στην πατρί­δα του το 1998, εντά­χθη­κε σε αυτό το πολύ κλει­στό κλαμπ το 2018.

Με μικρό ενδια­φέ­ρον για την προ­πο­νη­τι­κή, ήταν φυσι­κό να ανα­λά­βει τα ηνία της «δικής του» Μπά­γερν στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 1990, ως μέλος μιας τριαν­δρί­ας μαζί με τους Καρλ-Χάιντς Ρου­με­νί­γκε και Ούλι Χένες.

Οι υπο­ψί­ες για δια­φθο­ρά αμαύ­ρω­σαν… προ­σω­ρι­νά την εικό­να του

Σε δύο περι­πτώ­σεις, ανα­πλή­ρω­σε με επι­τυ­χία τα καθή­κο­ντα του προ­έ­δρου και του προ­σω­ρι­νού προ­πο­νη­τή. Περι­ζή­τη­τος απ΄ όλες τις πλευ­ρές, πήρε θέση στην εκτε­λε­στι­κή επι­τρο­πή της FIFA και η Γερ­μα­νία του ανέ­θε­σε τη διορ­γά­νω­ση του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου του 2006, το οποίο κέρ­δι­σε το 2000 σε μια ορια­κή ψηφο­φο­ρία επί της Νότιας Αφρι­κής (12–11).

Ωστό­σο, το καλο­και­ρι­νό παρα­μύ­θι του 2006 μετα­τρά­πη­κε σε εφιάλ­τη μια δεκα­ε­τία αργό­τε­ρα, όταν οι υπο­ψί­ες για δια­φθο­ρά αμαύ­ρω­σαν για ένα διά­στη­μα την εικό­να του. «Οι Γερ­μα­νοί ήθε­λαν το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και εμού.

Και ήμα­σταν ευτυ­χείς που είχα­με έναν Φραντς Μπε­κεν­μπά­ου­ερ. Υπάρ­χει μια μικρή υπο­κρι­σία εδώ, όλοι θα έπρε­πε να κατη­γο­ρού­με τους εαυ­τούς μας», δήλω­σε πρό­σφα­τα ο πρώ­ην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νί­ας, Γιό­σκα Φίσερ.

Ο Μπε­κεν­μπά­ου­ερ θα τεθεί επί­σης σε δια­θε­σι­μό­τη­τα 90 ημε­ρών από την FIFA απ΄ όλες τις δρα­στη­ριό­τη­τες που σχε­τί­ζο­νται με το ποδό­σφαι­ρο, καθώς ήταν πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος του οργα­νι­σμού μετα­ξύ 2007 και 2011 την επο­χή της αμφι­λε­γό­με­νης ανά­θε­σης του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2022 στο Κατάρ, τον Δεκέμ­βριο του 2010.

Παντα­χού «παρών» στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και στην τηλε­ό­ρα­ση και αστέ­ρι της δια­φή­μι­σης κατά τη διάρ­κεια και μετά την καριέ­ρα του ως παί­κτης, η εικό­να του Μπε­κεν­μπά­ου­ερ αμαυ­ρώ­θη­κε από αυτές τις υπο­ψί­ες, αλλά μόνο για μικρό χρο­νι­κό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο