Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βαρομετρικό χαμηλό από σήμερα το απόγευμα με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό από το Νότιο Ιόνιο, κινού­με­νο ανα­το­λι­κά, θα προ­κα­λέ­σει νέο κύμα κακο­και­ρί­ας από σήμε­ρα αργά το από­γευ­μα, αλλά κυρί­ως αύριο, με βρο­χές και τοπι­κά ισχυ­ρές καται­γί­δες κυρί­ως στα νότια τμή­μα­τα, ενώ παράλ­λη­λα η κάθο­δος ψυχρών αέριων μαζών σε συν­δυα­σμό με την κίνη­ση του βαρο­με­τρι­κού χαμη­λού, θα προ­κα­λέ­σει χιο­νο­πτώ­σεις σε χαμη­λά υψό­με­τρα κυρί­ως της βορειο­α­να­το­λι­κής χώρας.

Συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του meteo.gr/Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, για σήμε­ρα οι βρο­χο­πτώ­σεις στα δυτι­κά τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες θα εντα­θούν και βαθ­μιαία θα επε­κτα­θούν ανα­το­λι­κά, επη­ρε­ά­ζο­ντας έως τις νυχτε­ρι­νές ώρες την Πελο­πόν­νη­σο, τα νησιά του Νότιου και Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου. Τοπι­κές βρο­χές ανα­μέ­νο­νται στα υπό­λοι­πα τμή­μα­τα της χώρας.

Κατά τη διάρ­κεια της αυρια­νής ημέ­ρας, βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια τμή­μα­τα, με τα φαι­νό­με­να να είναι έντο­να στις Κυκλά­δες, την Κρή­τη, τα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη Νότια Πελοπόννησο.

  • Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά τμή­μα­τα της Μακε­δο­νί­ας, της Θεσ­σα­λί­ας και πιθα­νόν της Εύβοιας, καθώς επί­σης και σε περιο­χές της Θρά­κης και των νησιών του Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου με χαμη­λό υψόμετρο.
  • Επι­πλέ­ον, θα σημειω­θούν τοπι­κές χαλα­ζο­πτώ­σεις στις Κυκλά­δες, την Κρή­τη, τα Δωδε­κά­νη­σα και πιθα­νόν τη νότια Πελοπόννησο.
  • Επί­σης, θα υπάρ­ξει σημα­ντι­κή ενί­σχυ­ση των ανέ­μων στο Αιγαίο, όπου θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις σχε­δόν θυελ­λώ­δεις 7 μπο­φόρ και τοπι­κά στο Βόρειο Αιγαίο θυελ­λώ­δεις 8 μποφόρ.
  • Η σημα­ντι­κή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας θα γίνει ιδιαί­τε­ρα αισθη­τή αρχι­κά στα βόρεια και στη συνέ­χεια στα υπό­λοι­πα ανα­το­λι­κά τμήματα.

Σύμ­φω­να με την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση του επει­σο­δί­ου βρο­χό­πτω­σης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρ­μό­ζε­ται από τη μονά­δα Meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, το επει­σό­διο βρο­χό­πτω­σης για την Τρί­τη 09/01, όπου ανα­μέ­νο­νται τα πιο έντο­να φαι­νό­με­να, κατα­τάσ­σε­ται στην Κατη­γο­ρία 3 (Σημα­ντι­κή). 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο