Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα _Ολομέλεια της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (UJC): Η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι θέμα τιμής

Με την παρουσία του Πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Προέδρου της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, και άλλων ηγετών της Επανάστασης, έλαβε χώρα το Σάββατο η τελετή λήξης της VI Ολομέλειας της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών του νησιού της επανάστασης (Unión de Jóvenes Comunistas _UJC)  της οποίας βασικό θέμα ήταν η υπεράσπιση της χώρας

Ήταν μια εποικοδομητική σύνοδος ολομέλειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας, ενώ λίγες στιγμές πριν, κατά την τελική του ομιλία, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας είχε μοιραστεί αυτή την εκτίμηση ευρύτερα: “Νομίζω ότι για όσους _για όλους μας που έχουμε συμμετάσχει σε μια τόσο βαθιά συζήτηση, για ένα υπερβατικό, στρατηγικό ζήτημα, που είναι ουσιαστικό στην Κουβανική Επανάσταση και στους καιρούς που ζούμε αποτελεί μια στιγμή επιβεβαίωσης, μια τεράστια ευκαιρία, ένα προνόμιο”

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι η σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε «ακριβώς μια μέρα σαν τη σημερινή, που σηματοδοτεί την 97η επέτειο από τη γέννηση του Διοικητή της Επανάστασης Juan Almeida, ο οποίος με πολύ κουβανικό και αξιοπρεπή τρόπο εξέφρασε αυτό που είναι σήμερα μια λαϊκή πεποίθηση “¡Aquí no se rinde nadieǃ _Κανείς δεν τα παρατάει εδώ!”.

Ακριβώς αυτό ήταν το πνεύμα αυτής της Ολομέλειας, τόνισε προς το τέλος μιας πολύτιμης συλλογικής ανάλυσης που περιλάμβανε επίσης τον Γραμματέα Οργάνωσης της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Roberto Morales Ojeda, από την προεδρία, με τον Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας και Υπουργό των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FAR), Στρατηγό του Σώματος Στρατού Álvaro López Miera, τον ΥπΕς της Κούβας, Υποστράτηγο Lázaro Alberto Álvarez Casas – όλοι  μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος· καθώς και με την Εθνική γραμματέα της UJC, Aylín Álvarez García.

Σε έναν προβληματισμό που εξέταζε έννοιες για τη λαϊκή φύση της κουβανικής άμυνας, για την ιστορία του έθνους – αυτό που εξηγεί δόγματα όπως ο λαϊκός πόλεμος, για τις εμπειρίες των γενεών που υποστηρίζουν την αξία της συμμετοχής στην Ενεργή Στρατιωτική Υπηρεσία και στις Γυναίκες Εθελοντική Στρατιωτική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος Díaz-Canel ανέφερε ότι η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας πρέπει να θεωρηθεί ως «ουσιώδες» ζήτημα, στο οποίο υποστηρίζονται πυλώνες όπως η ενότητα και η συνέχεια της Επανάστασης.

Και για τη συμμετοχή των νέων γενεών ανέφερε ότι «αν δεν υπάρχει συμμετοχή των νέων στην υπεράσπιση της Πατρίδας, στην υπεράσπιση της Επανάστασης, δεν υπάρχει ενότητα _«Και αν δεν υπάρξει συμμετοχή των νέων στην υπεράσπιση της Πατρίδας, στην υπεράσπιση της Επανάστασης, δεν θα πετύχουμε συνέχεια».

Ο προβληματισμός που προέκυψε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας τροφοδοτεί – είπε ο πρόεδρος – όλη την φιλοσοφία για αυτές τις δύο έννοιες που συζητήθηκαν έντονα στο τελευταίο Συνέδριο του Κόμματος (ενότητα και συνέχεια) και στη συνέχεια από τον Στρατηγό Ραούλ Κάστρο Ρουζ, στην ομιλία του για την 65η επέτειο του θριάμβου της Επανάστασης.

Η υπεράσπιση της πατρίδας -είπε ο αρχηγός του κράτους- είναι κάτι που πρέπει να θεωρηθεί προσαρτημένο στο πνεύμα του Συντάγματος της Δημοκρατίας, του ίδιου που επικυρώθηκε από τον λαό: «Η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι αξία, είναι τιμή, και θεωρείται ως αξία, ως τιμή, αλλά και ως δέσμευση», τόνισε

Συμπεράσματα μιας συνάντησης για την Κούβα

Στην αρχή της συνάντησης, η Aylín Álvarez García, με την ανησυχία του πόσα ακόμα μπορούν να γίνουν για να προστεθούν νέοι μαχητές στην υπεράσπιση της Πατρίδας, αξιολογώντας όλους τους πιθανούς χώρους και τα μονοπάτια, ανέφερε πως πάνω από όλα αποτελεί μια ιδεολογική δέσμευση και μια συνειδητή πράξη αγάπης για το λαό.

Στην ανάλυσή της για το έργο που επιτελέστηκε από την UJC για την υπεράσπιση της πατρίδας, υπενθύμισε ότι σε αυτό το μέτωπο δράσης υπάρχουν διάφορα καθήκοντα, από την ίδια την προετοιμασία σε μια στρατιωτική μονάδα μέχρι την παραγωγή τροφίμων, για να πρωταγωνιστήσει στην ιδεολογική μάχη σε πραγματικούς όρους – χώρους όπου τα κύρια όπλα είναι οι ιδέες.

H Aylín Álvarez πήρε το νήμα από τον Comandante en Jefe, Fidel Castro Ruz, και τον Raúl Castro. Σχετικά με τον πρώτο, υπενθύμισε τη βεβαιότητά του ότι η Κουβανική Επανάσταση πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση απέναντι στους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν. Και από το δεύτερο τόνισε την πρόσφατη σύλληψή του για την ενότητα ως «το κύριο στρατηγικό μας όπλο», ως εκείνη τη δύναμη του έθνους που οι Κουβανοί πρέπει να γνωρίζουν πώς να φροντίζουν ως το πιο πολύτιμο πράγμα.

Άλλες φωνές της νεολαίας συμμετείχαν. Ανάμεσά τους, η Karla Santana Rodríguez, πτυχιούχος Νομικής, που έζησε μια αξέχαστη εμπειρία στην Ταξιαρχία Πρόληψης FAR στην Αβάνα. Για εκείνη, η ένταξή της στον Εθελοντικό Στρατό Γυναικών αντιπροσώπευε μια «μοναδική» εμπειρία, κατά την οποία αύξησε το αίσθημα ευθύνης με το καθήκον, έμαθε μόνη της για τη ζωή στην εκστρατεία και έμαθε να κοιτάζει την Επανάσταση – με όλους τους κινδύνους και με άλλο τρόπο (σσ. Tropas de Prevención _Στρατεύματα Πρόληψης. Όρος που χρησιμοποιείται για την ονομασία των στρατιωτικών μονάδων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας των οποίων ο κύριος στόχος είναι να συμβάλουν, σε καιρό ειρήνης, στην ανύψωση της στρατιωτικής πειθαρχίας, στη διατήρηση της ασφάλειας, καθώς και στον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις διατάξεις του MINFAR, αναφερόμενο στην πειθαρχία των στρατιωτικών και στην τεχνική κατάσταση κλπ. Αυτές οι μονάδες διευθύνονται από το Στρατιωτικό Αρχηγείο Αντικατασκοπείας (CIM) μέσω των Ταγμάτων Πρόληψης και της Ταξιαρχίας Στρατευμάτων Πρόληψης. Αυτά τα στρατεύματα ήταν παρόντα σε διεθνιστικές αποστολές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αγκόλα και τη Νικαράγουα).

Άλλοι συμμετέχοντες μίλησαν με αναφορές στον Αντισυμβατικό Πόλεμο που διεξήγαγε ο ιμπεριαλισμός κατά της Κούβας επιδιώκοντας τη διάσπαση ενός έθνους που δεν παραδίδεται.

Ότι ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, μέσα στην οικογένεια, καταρρίπτοντας τις προκαταλήψεις όταν έρχονται αντιμέτωποι με την επιλογή της ένταξης στη Στρατιωτική Υπηρεσία _εμπειρίες που βοηθάνε στην αληθινή _ζωτικής σημασίας συντροφικότητα στους νεανικούς και φοιτητικούς χώρους.
(αναφέρονται λεπτομέρειες)

Η οικονομική μάχη βρίσκεται σήμερα στην καρδιά αυτής της χώρας και όπως είπε ο Φιντέλ, οι λέξεις παράδοση και ήττα εξαλείφονται εντελώς από την ορολογία μάχης στην Κούβα. Έτσι, εκείνη η εννοιολογική και πνευματική χορδή, έγινε μαχητικότητα, όπου δεν αποκλείεται ένα μέτωπο σαν αυτό του πολιτισμού _πεδίο μάχης που υπερασπίζεται την Επανάσταση.

Σε μια βασική και συναισθηματική παρέμβαση, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από μια έντονη εμπειρία ως μαχητής, ο ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας και υπουργός της FAR, στρατηγός Álvaro López Miera, ομολόγησε ότι ήταν περήφανος για όλα όσα άκουσε με πεποίθηση ότι η συνέχεια της Επανάστασης είναι εξασφαλισμένη. Μίλησε για ηρωική νεολαία, εκείνους που μπήκαν μπροστά σε κρίσιμες στιγμές όπως η έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga ή η φωτιά στη βάση Supertanker στην επαρχία Matanzas.

ΚΟΥΒΑ: «Ελεγχόμενη πυρκαγιά σε φάση εκκαθάρισης», με τεχνικούς όρους ή … “πολύ κουράγιο”, με τη φωνή της καρδιάς

«Σήμερα έχετε και το Girón σας», διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του. στους οποίους μίλησε και για τη σημασία της γνώσης της ιστορίας για να ξέρεις να υπερασπίζεσαι την Πατρίδα.

Από την πλευρά του, ο υπΕσ της Κούβας, Υποστράτηγος Lázaro Alberto Álvarez Casas, είπε στους νέους _ξανανιωμένος ότι στην Κούβα υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς οι νέες γενιές επιτελούν διάφορα καθήκοντα μεγάλης αξίας.

Άλλες σκέψεις σχετικά με την μάχη

Η ιστορία του επαναστατικού αγώνα, η άμυνα μιας χώρας που δέχεται συνεχώς επιθέσεις, κατέστησε πολύ σαφή στους Κουβανούς την αξία της ενότητας, της θέλησης να μην υποχωρήσουν ποτέ. Ήταν μια γνήσια μάχη, μετριασμένη με την πρόκληση να αντιμετωπίσεις την ισχυρότερη αυτοκρατορική δύναμη στον πλανήτη.

Σε αυτή τη γραμμή σκέψης, ο Πρόεδρος Díaz-Canel μοιράστηκε ιδέες και ανέκδοτα προς το τέλος της συνάντησης, όπου υπενθύμισε ότι από τις πρώτες στιγμές της Επανάστασης, οι κύριοι αρχιτέκτονες αυτού του άθλου κατάλαβαν ότι ήταν ζωτικής σημασίας να ενσωματωθεί όλος ο λαός στην υπεράσπιση της χώρας.

Η σύλληψη του πολέμου όλου του λαού – δήλωσε, δεν προέκυψε από το πουθενά, γιατί συνοψίζει όλη την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει το κουβανικό έθνος σε σχέση με την υπεράσπιση της Πατρίδας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ηρωικές στιγμές, στη Sierra Maestra, στο πώς αργότερα έπρεπε να αντιμετωπιστούν επιθέσεις όπως αυτή στον κόλπο των Χοίρων (Girón), αναπτύσσοντας τον αγώνα κατά ληστών, και αντιμετωπίζοντας πράξεις δολιοφθοράς. Είναι μια σημαδιακή γραμμή αγώνα, της οποίας ο αρχηγός του κράτους δεν ξέχασε την εμπειρία της Κούβας στο αφρικανικό έπος.

Ο Díaz-Canel μίλησε στους νέους για την αξία της ιστορικής μνήμης και για το πώς, όταν κάποιος συμμετέχει σε αμυντικές δραστηριότητες, βιώνει την αυστηρότητα της εκπλήρωσης του καθήκοντός του, δίνει τον εαυτό του με ανιδιοτέλεια, με αλτρουισμό, μοιράζεται και ξεπερνά συλλογικές αναποδιές. Είναι κάτι, τόνισε, που «μας κάνει πιο δυνατούς σε όλα, σωματικά και ηθικά, και αυτό μας εξυψώνει».

Μιλώντας για τον Χοσέ Μαρτί και τον Φιντέλ που είπαν ότι χωρίς άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει Πατρίδα και για τον Ραούλ, για τον οποίο καμία πρόκληση δεν είναι ανυπέρβλητη όταν πρόκειται να υπερασπιστεί την Κούβα – σχολίασε ότι ο τρόπος που περιγράφηκε προηγουμένως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει οι νέοι να μορφωθούν, ώστε να είναι δυνατοί και ικανοί σε κάθε αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της μάχης των μέσων ενημέρωσης «που είναι επίσης ένα χαράκωμα».

Προς το τέλος της ημέρας, ο πρόεδρος σχολίασε στη μαχητικότητα τις τέσσερις προτεραιότητες που έχει καθορίσει η ηγεσία της χώρας για το 2024:

  • ενίσχυση της ενότητας
  • βελτίωση της ιδεολογικής δουλειάς
  • πολιτική διασφάλιση των μέτρων που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας καθώς και στην προετοιμασία για την
  • υπέρβαση στρεβλώσεων και τάσεων που απομακρύνονται από το πνεύμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

“Εάν σε αυτές τις τέσσερις προτεραιότητες – υποστήριξε – βασιστεί το έργο της Κομμουνιστικής Ένωσης Νέων, στο λαό, στις φοιτητικές οργανώσεις, στη συμμετοχή κλπ. Όπως πάντα, θα κερδίσουμε”.

Πηγή Granma