Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κροκοδείλια τα δάκρυα για το “ελάχιστο εισόδημα” (Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος)

Στη συζήτηση σχετικά με το «ελάχιστο εισόδημα» στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

«Το ψήφισμα για το ‘ελάχιστο εισόδημα’ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την δεινή κατάσταση των εργαζομένων που δουλεύουν για ψίχουλα αντιμετωπίζοντας την κούρσα του πληθωρισμού, των τιμών βασικών προϊόντων κι υπηρεσιών, το ξεσπίτωμα από τράπεζες και funds.

Καλεί την Κομισιόν να καταθέσει σχέδιο οδηγίας για το ελάχιστο εισόδημα, αντίστοιχη με εκείνη για τον ‘κατώτατο μισθό’, που ονομάζει την απαράδεκτη κατάργηση ΣΣΕ, τον καθορισμό του μισθού με νόμο, ‘εθνική παράδοση’ που ισχύει στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη.

Είναι γνωστή η στρατηγική των ‘ελαχίστων’ της ΕΕ. Την εφαρμόζουν χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μοιράζει ‘ψίχουλα’ με ‘pass’ σε όσους στερούνται τα στοιχειώδη, που τα παίρνει από όσους είναι ‘λιγότερο φτωχοί’. Ορίζει μία ‘γραμμή εξαθλίωσης’ πάνω από την οποία κανείς δεν δικαιούται καμία στήριξη, ενώ οι όμιλοι μπουκώνουν με χρήμα του λαού.

Ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος αποτελούν τα μέτρα που διεκδικούν με αγώνα οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα: ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Ενίσχυση αποτελεί η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και ενέργεια, η διαγραφή των πανωτοκίων και των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς» υπογράμμισε καταλήγοντας στην παρέμβασή του ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

 

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα