Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιβεβαίωσε τις αντιθέσεις εντός της ΕΕ για εμβόλια και τουρίστες από τρίτες χώρες

Αντιθέσεις και αντιρρήσεις για τις αφίξεις τουριστών από τρίτες χώρες όπως η Βρετανία και η Ρωσία ανέδειξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, γεγονός που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία έθεσε θέμα εμβολίων από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως είναι το Σπούτνικ από τη Ρωσία, γίνονται δεκτά από ορισμένα κράτη μέλη, όπως και η Ελλάδα, σε περιπτώσεις ξένων τουριστών.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπούτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού», ενώ για το ενδεοχόμενο να τεθούν επιπλέον περιορισμοί σε τουρίστες όπςω απ’τη Βρετανία λόγω της μετάλλαξη «Δ» ανέφερε πως «δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ότι αφορά στην μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Δήλωσε ότι «κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα μας. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός. Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα αντιμετωπίζεται από τον πλήρη εμβολιασμό» και πρόσθεσε ότι «η μετάλλαξη “Δ” μέχρι τέλος Αυγούστου θα είναι επικρατούσα σε όλη την Ευρώπη». Αξιζει να σημειωθεί οτι το το ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ είναι μόλις στο 30%.

Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστισε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Όσον αφορά την οικονομία, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει θετική εκτίμηση για την ευρωπαϊκή, αλλά και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρέπεμψε στις πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα τεχνητής ευφορίας, την ώρα που τα σχετικά κονδύλια θα καρπωθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ ο λαός στενάζει κάτω από τα αντιλαϊκά μέτρα. Τόνισε επίσης ότι «πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεσαιωνικούς εργασιακούς όρους που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το Κείμενο Συμπερασμάτων για την Τουρκία, λέγοντας ότι «για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το Μεταναστευτικό, αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης», αποκρύπτοντας πως κριτήριο της ΕΕ είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και οι στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα