Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύθνος, με την κρυστάλλινη θάλασσα, τα μονοπάτια της και τα κατάλευκα μικρά χωριά της (ΦΩΤΟ)

Κρυστάλλινη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ιδανική για μικρές καλοκαιρινές αποδράσεις αλλά και για πολυήμερες διακοπές.

Η Κύθνος είναι ένα Κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρας και 40 λεπτών από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

kuthnos1

Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως «Επισκοπή Κέας και Θερμιών». Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών, που αποτελούν την πρώτη οργανωμένη λουτρόπολη της Ελλάδας μετά το 1821. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862).

Η Κύθνος έχει μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά. Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η γραφική Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα ή Σύλλακας. Επιπλέον υπάρχουν τρείς κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι, ο Μέριχας, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία.

kuthnos2

Παραλίες του νησιού

Η Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά που σχηματίζουν τα αλμυρίκια. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Κολώνα. Επισκεφθείτε την και θα εντυπωσιαστείτε από το πώς μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές στην ίδια παραλία τόσο θεαματικά.

KOLONA kythnos 1

Παραλία Κολώνα

Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση. Είναι οι μόνες οργανωμένες παραλίες του νησιού, οι πιο πολυσύχναστες και έχουν ψιλή άμμο.

apokrousi

Απόκρουση

Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνουμε στον κόλπο των Λουτρών. Εάν βουτήξετε στην άκρη της παραλίας θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα. Κοντά στα Λουτρά, θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης, με τους γραφικούς οικισμούς, το Αρκούδι και το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά βρίσκουμε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Αγιο Σώστη, που συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

ΣΩΣΤΗΣ

‘Αγιος Σώστης

Διασχίζοντας τηv οδική αρτηρία από τη Χώρα προς τη Δρυοπίδα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τις παραλίες της Ανατολικής πλευράς του νησιού. Το Ζογκάκι, η Νάουσα, το Κουρί, Ο Άγιος Στέφανος, ο Άη Γιάννης και τα Βασιλικά, οι όρμοι των Λευκών, το Λιοτρίβι και το Καλό Λιβάδι σας περιμένουν να τις απολαύσετε και σε ορισμένες από αυτές να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικά ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό.

ai giannis

Αϊ-Γιάννης

agios stefanos

Άγιος Στέφανος

agios dimitrios

Βασιλικά

 

Σε απόσταση 7χλμ από τη Δρυοπίδα, στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού είναι ο μοναδικός πευκόφυτος οικισμός της Παναγιάς Κανάλας. Γύρω από την περιοχή της εκκλησίας απλώνονται οι κόλποι της Μεγάλης Αμμου, το Αμμουδάκι και οι Αντώνηδες.

amoudaki

Αμμουδάκι

adonides

Αντώνηδες

Αν επιθυμείτε απόλυτη ησυχία για να απολαύσετε το μπάνιο σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες Σκύλου, Γαϊδουρόμαντρα, Σιμουσί στα νοτιοανατολικά και Μαυριάνου και Στιφό στα νοτιοδυτικά του νησιού.

gaidouromadra

Γαϊδουρομάντρα

Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παραλία των Φλαμπουριών κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου με την ομώνυμη παραλία.

agios dimitrios

Άγιος Δημήτριος

Παραδοσιακοί οικισμοί

Η Χώρα

Η Χώρα ή Μεσαριά, πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και από τότε κατοικείται συνεχώς.

xora3

Η Xώρα της Kύθνου, με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα γοητεύει κάθε επισκέπτη. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.

xora2

xora1Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες εκκλησίες της Χώρας που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο. Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Σάββα που χρονολογείται από το 1613 μ.Χ και έχει το οικόσημο του Α. Γοζαδίνου, ο ναός του Σωτήρα με το τέμπλο του 17ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη του νησιού. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη μονή της Παναγίας του Νίκους, που είναι κτισμένη σε μια καταπληκτική τοποθεσία. Στο υπόγειο της μονής λειτουργούσε κρυφό σχολείο, ενώ θα δείτε και έναν πανέμορφο επιτάφιο της Παναγίας.

Στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας θα δείτε το Αιολικό Πάρκο, στο οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τη δύναμη του ανέμου. Είναι ο πρώτος αιολικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας από τη Χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε τα Λουτρά (επίνειο της Χώρας) και βεβαίως όλες τις κοντινές παραλίες, όπως τα Ποτάμια, Αγιος Σώστης, Σχινάρι, Αγιος Στέφανος και άλλες.

Η Δρυοπίδα

Η Δρυοπίδα, με παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες που γοητεύουν τον επισκέπτη, οφείλει την ονομασία της στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού. Tο Xωριό ή Σύλλακκα, κατά τους ντόπιους, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και αθέατο από τη θάλασσα, έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη. H Δρυοπίδα απέχει 7 χλμ από τη Xώρα.

driopida1 1

driopida2Στη Δρυοπίδα μπορείτε να δείτε το Bυζαντινό Μουσείο με Ευαγγέλια, εικόνες και σταυρούς του 18ου και του 19ου αι., χάλκινα και επίχρυσα εκκλησιαστικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, επιτάφιο 18ου αι. με απεικονίσεις της ζωής του Xριστού και ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, το Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, παλαιά έπιπλα, κεντήματα, υφαντά και άλλα, το Μνημείο Πεσόντων, το Σπήλαιο Καταφύκι με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, την Εκκλησία του Ταξιάρχη στη θέση Bελίδι βόρεια της Δρυοπίδας, την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που δεσπόζει σε ύψωμα με πανοραμική θέα, εξαίρετης αρχιτεκτονικής, άλλοτε καθολικό μονής, την Εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, στη διασταύρωση προς Kαλό Λιβάδι.