Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή διαχείριση της πανδημίας από τους Ινδούς κομμουνιστές στην διοίκηση της επαρχίας Κεράλα

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Η επαρχία Κεράλα στην Ινδία που διοικείται από την συμμαχία Left democratic front όπου πλειοψηφούν οι κομμουνιστές του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) έχει καταγράψει μόνο 4 θανάτους στην πανδημία COVID-19 με λιγότερα από 500 κρούσματα  μετά από περισσότερο από 3 μήνες από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας τον Ιανουάριο.

inbound3687532959984286974

Μια επαρχία  με πάνω από 34 εκατομμύρια ανθρώπους κατάφερε να συγκρατήσει την πανδημία καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ινδικές αυτόνομες επαρχίες καθώς και χώρες και περιοχές παρόμοιου μεγέθους με πιο αναπτυγμένες οικονομίες. Συγκριτικά, η Καλιφόρνια έχει πληθυσμό 39 εκατομμύρια, αλλά έχει σχεδόν 3.000 θανάτους και πάνω από 70.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Πώς πέτυχε η Διοίκηση του αριστερού συνασπισμού της Κεράλα την καταπολέμηση του κοροναϊού;

Από νωρίς αποφάσισε ότι η ευημερία του λαού της ήταν πιο σημαντική από την ευημερία του κεφαλαίου.

Εφάρμοσε στρατηγική «διάσπασης της αλυσίδας» των λοιμώξεων με επιθετικό έλεγχο, ανίχνευση των επαφών και καθιέρωση καραντίνας.

inbound2171030835998111136

Στηρίχθηκε σε ένα ισχυρό καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που δεν είχε διαβρωθεί από δεκαετίες μείωσης των δαπανών για την Υγεία όπως στον υπόλοιπο κόσμο.

Διασφάλισε διαφανείς και σαφείς ενημερωτικές εκστρατείες, με τον κομμουνιστή έπαρχο Vijayan να πραγματοποιεί καθημερινές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης, διασφαλίζοντας έτσι με τον λαό τα μέτρα προστασίας αλλά και με ειλικρινά μηνύματα.

inbound9036179930450703362

Εστίασε στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και απέτρεψε την αγωνία που προκαλείται από την απομόνωση, δημιουργώντας τηλεφωνικά κέντρα στήριξης με 241 συμβούλους.

Πέτυχε την στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών κινημάτων, με τις κομμουνιστικές οργανώσεις νεολαίας που κάνουν απολυμάνσεις, τους γυναικείους συνεταιρισμούς που παράγουν μάσκες, εθελοντές του Κομμουνιστικού Κόμματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απολύμανση δημόσιων χώρων και λεωφορείων.

Χορήγησε ένα πακέτο ανακούφισης που περιλαμβάνει δωρεάν πακέτα τροφίμων, εκατομμύρια παραδόσεις μαγειρεμένων γευμάτων σε μαθητές και άτομα που έχουν ανάγκη, συστήματα εγγύησης απασχόλησης και δύο μήνες προπληρωμή συντάξεων στους ηλικιωμένους.

Εξασφάλισε τροφή και καταφύγιο για τους άστεγους και 250.000 μετανάστες εργαζόμενους από γειτονικές επαρχίες  που παγιδεύτηκαν από την καραντίνα.

inbound1021727136548895743

Ακόμα και τα αδέσποτα σκυλιά και οι πίθηκοι φροντίζονται από τις Υπηρεσίες,  οι οποίοι σε κανονικές περιόδους έπαιρναν τροφή από τους ντόπιους στους δρόμους και τους ναούς.

Το σύνθημα της Κεράλα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ήταν «φυσική απόσταση – κοινωνική ενότητα», αποδεικνύοντας ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτή η πανδημία ήταν με τον λαό ενωμένο.

Πηγή Redfish