Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου _”Λευκές Νύχτες”: γρανάζι προώθησης των αντεργατικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων

Λα.Συ. Βόρειου Αιγαίου logoΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η περιφερειακή αρχή στο όνομα της «ανάπτυξης» υποστηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τις “λευκές νύκτες” στη Μυτιλήνη και τη Σάμο βάζει πλάτη στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Την έγκριση εξειδικευμένης πίστωσης για συνδρομή της ΠΒΑ, ως συνδιοργανωτή στις εκδηλώσεις της «Λευκής Νύκτας 2023» των Εμπορικών Συλλόγων Μυτιλήνης και Σάμου, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής των νησιών, ενέκρινε η περιφερειακή αρχή, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Β. Αιγαίου της 21ης Ιουλίου 2023. Οι πιστώσεις αφορούν στην Κυριακή 29-Ιούλη (Σ\Κ) με το ποσό των 8.658€ καθώς και στις 10-Αυγ 12.870€.

Όπως τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Γιώργος Αμπαζής και μέλος της επιτροπής, η συμμετοχή της Περιφέρειας Β.Α. «ως βασικού χορηγού» στις Λευκές Νύκτες, επιβεβαιώνει την εκτίμησή της ΛΑ.Σ ότι αποτελεί γρανάζι προώθησης των αντεργατικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, που οδήγησαν στον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα (σπαστά ωράρια, μερική απασχόληση στον κλάδο, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, μεροκάματα πείνας και πλήρης εργοδοτική ασυδοσία με απολύσεις κατά το δοκούν, προσλήψεις με συμβάσεις κάθε είδους, κλπ) βάζοντας ουσιαστικά πλάτη, στην καταστρατήγηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, που τσακίζει τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η περιφερειακή Αρχή στηρίζει την τουριστική προβολή των νησιών του Β.Α. Αιγαίου πάνω σε παραμύθια, τα οποία «στολίζονται» με το σύνηθες επιχείρημα περί «τόνωσης της αγοράς», η οποία με τη σειρά της θα φέρει αποδοχές(!) και νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους(!).

Έχει όμως αποδειχθεί περίτρανα εδώ και χρόνια, πως αυτό που λείπει από τους καταναλωτές των νησιών μας, δεν είναι η «ψυχολογία» και ο χρόνος για αγορά, αλλά το εισόδημα που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, ιδιαίτερα σε συνθήκες αχαλίνωτου πληθωρισμού, με καθημερινές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και ηλεκτρικού ρεύματος , πανάκριβα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια κλπ. Μια κατάσταση δηλαδή που οδηγεί και τους κατοίκους των νησιών μας σε ακραία φτώχεια, μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα και νέα ανεξέλεγκτα χρέη .

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, σε κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το σταθερό ωράριο λειτουργίας της αγοράς.

 Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για δουλειά με ανθρώπινα ωράρια και ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Στο στόχαστρο αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο πραγματικός αντίπαλος: οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που αναπτύσσονται στα  νησιά εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων που αδυνατούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας και βάζουν λουκέτα, οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές αλλά και οι παρατάξεις που προσθέτουν κρίκους στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών πολιτικών.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. Αιγαίου θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που εξυπηρετεί και υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων  του κέρδους και θα επιδιώκει τη διαμόρφωση της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας όλων των εργαζομένων για να γίνει ο λαός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Μυτιλήνη 26/07/23
Το γραφείο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

💥   💥   💥   💥

Δε λείπουν στους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια
“Λευκές Νύχτες”,
αλλά μισθοί και εισοδήματα που δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά

Οι λεγόμενες “Λευκές Νύχτες” είναι μια ακόμη παλιά “πονεμένη” ιστορία, που έχει να κάνει με δράσεις _event τα λένε, με σπόνσορες συνήθως τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, τους _αν και όχι πάντα τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους κλπ. στηρίζοντας _υποτίθεται την “τοπική επιχειρηματικότητα” παρατείνοντας το ωράριο ως τις 11-12 …01 την νύχτα, εντός ενός δήθεν εορταστικού κλίματος για το οποίο μόνο οι αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα είναι λογικό να χαίρονται.
’’Εvents’’ σαν αυτά αποδεδειγμένα δεν τονώνουν τις εισπράξεις των μικρομάγαζων, ενώ για τους εργαζομένους μόνο αρνητικές συνέπειες έχει η επέκταση του ωραρίου τους έστω και για μια νύχτα- όπως και με τις Κυριακές αλλά αυτές οι ‘’μόδες’’ επεκτείνονται. Να μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν με στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για να ευνοηθούν οι αλυσίδες.

Με την ανεργία και την ακρίβεια να έχει χτυπήσει κόκκινο και τους μισθούς να έχουν πιάσει πάτο, το πρόβλημα για την τόνωση οποιασδήποτε αγοράς στην χώρα μας δεν είναι η επέκταση του ωραρίου. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οι ανατιμήσεις σε είδη καθημερινής κατανάλωσης και ηλεκτρικού ρεύματος οδηγούν σε ακραία φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, νέα ανεξέλεγκτα χρέη. Όσα διαφημιστικά και άλλα δρώμενα κι αν πραγματοποιηθούν, ούτε το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας γεμίζει ούτε το ταμείο στα μικρομάγαζα.

Εγγύηση για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές \ μεροκάματα δεν είναι οι γιορτές μιας νύχτας, αλλά η μαχητική διεκδίκηση για τα δικαιώματα για μια ζωή που αξίζει και όχι δουλειά λάστιχο, συνεχίζοντας τη μάχη ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική που απελευθερώνει το ωράριο και με

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • 5ήμερο-7ωρο-35ωρο
  • Κανένας κάτω από 825€ μισθό,
  • Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς
  • Στήριξη του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.
  • Όχι στα ψίχουλα κοροϊδία της κυβέρνησης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μόνιμα μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά _αποσυνδεδεμένο από το προσφυγικό