Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου: Καταγέλλει το νέο κολαστήριο κυβέρνησης ΕΕ στη Βάστρια

Μαζικό «παρών» παρά τη βροχή, το κρύο και τον δυνατό αέρα στη συγκέντρωση, που είχαν καλέσει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σωματεία και φορείς, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη νέα φυλακή προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να εγκαταστήσουν στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Βάστρια με σύνθημα «ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά»

Κομβόι αυτοκινήτων ξεκίνησε από Μανταμάδο, από Καλλονή και από Πηγή για να φτάσουν όλοι στην ώρα τους στο ίδιο ραντεβού.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ Κώστα Ρήγα και τη βουλευτή Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη, Στρατής Κόμβος και η Εριφύλλη Χιωτέλη της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς και Σταύρος Βαξεβάνης.

Λα.Συ. Βόρειου Αιγαίου logo

ΔΗΛΩΣΗ
της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου
για τη Βάστρια

Χαιρετίζουμε την χθεσινή, μαζική κινητοποίηση του Λεσβιακού λαού ενάντια στην δημιουργία  στρατοπέδου συγκέντρωσης για τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άνθρωποι, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους και την εξαθλίωση από τη λεηλασία των χωρών τους, οι οποίοι καταφεύγουν στην Ελλάδα, ελπίζοντας να δουν μια άσπρη μέρα.

Αντ΄αυτού, έρχεται η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες, κλείνοντας τους σε απάνθρωπες φυλακές, ποδοπατώντας κάθε έννοια ανθρωπιάς και διεθνούς δικαίου, σε μια χώρα που σχεδόν ένας στους τέσσερεις κατοίκους της είναι πρόσφυγες.

Είναι πραγματικά προκλητικός και εξοργιστικός ο ισχυρισμός του υπουργού κ. Μηταράκη ότι ο λαός της Λέσβου συμφωνεί με τη δημιουργία του κολαστηρίου, όταν επανειλημμένα , με δυναμικές κινητοποιήσεις έχει διατρανώσει  την κατηγορηματική αντίθεση του, παρά την άγρια καταστολή. Είναι γνωστό επίσης, ότι ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης τοποθετείται με βάση την πολιτική της κυβέρνησης και όχι σύμφωνα με την εκφρασμένη αντίθεση των δημοτών, των μαζικών φορέων του και των συνδικάτων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα απόφαση με την οποία επαναλαμβάνει  την αντίθεση του στην εγκατάσταση  νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης  σε Χίο και Λέσβο΄.

Παράλληλα, κατάγγειλε την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο ‘αναπτυξιακό ‘ νομοσχέδιο και με την οποία η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες από την Περιφέρεια και τις μεταφέρει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής  για να διευκολύνει τη δημιουργία των νέων δομών αλλά και μελλοντικά καταστροφικά σχέδια της για το περιβάλλον, αποχαρακτηρίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες δασικές εκτάσεις  και νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό την περιβαλλοντική καταστροφή που αυτές θα επιφέρουν.

Με αυτή την απόφαση στα χέρια της, αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου πήγε στη Βουλή  και ενημέρωσε τα Κόμματα :ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ,  ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, ενώ με τη ΝΔ δεν υπήρξε δυνατότητα επαφής διότι, όπως μας ενημέρωσε  ο κ. Περιφερειάρχης, δεν απαντούσαν το τηλέφωνο….

Ο δε Πρόεδρος της Βουλής, δέχτηκε μόνο τον κ. Περιφερειάρχη στον οποίο επέδωσε την απόφαση και συζήτησε το θέμα.Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειου Αιγαίου LS Voreiou Agaiou

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι:

Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει όσο παραμένει η πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όσο παραμένουν ενεργές οι απαράδεκτες αποφάσεις-συνθήκες της ΕΕ για το προσφυγικό, όσο παραμένουν οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την  προσφυγιά, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Μυτιλήνη  08/02/22
Το Γρ. Τύπου της Λα.Συ Β. Αιγαίου


Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγλαΐα Κυρίτση δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να υλοποιήσουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που υιοθέτησε την πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για να εμποδίσουμε την έναρξη των εργασιών της νέας υπερδομής.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που με φωτογραφική διάταξη, μέσα στον αναπτυξιακό νόμο που συζητιέται τώρα στη Βουλή, αφαιρεί τις αρμοδιότητες από την Περιφέρεια που αφορούν αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις.
Είναι άλλη μια μορφή ενίσχυσης του επιτελικού κράτους για να γίνει ακόμη πιο εχθρικό απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στον λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου».