Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λες και ήταν χτες…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Με αφορμή την για μία ακόμη φορά όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων παρουσιάζουμε το πρωτοσέλιδο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 45 χρόνια πριν (24/1/1975) που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και σημερινό.

Δείγμα ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Αιγαίου μπορεί ν’ αλλάζουν, και οι δύο χώρες να είναι «σύμμαχες» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όμως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και επικίνδυνη γιατί παραμένουν οι αιτίες πάνω στο έδαφος των οποίων «πατάνε» και σημερινές εξελίξεις!

Το ΚΚΕ (σε άρθρο της σύνταξης, μια μέρα μετά 25/1) αναφέρει (δείχνοντας τη σταθερότητα και τη ορθότητα των θέσεων αυτών αλλά και την επιβεβαίωσή τους , ανάμεσα στ’ άλλα:

«…Μία είναι η βασική αιτία: η επίμονη προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με την επικουρία του βρετανικού να επιβάλλουν στο Κυπριακό λύση Νατοϊκή για να μετατρέψουν την Μεγαλόνησο σε δική τους πολεμική βάση. Και να εμποδίσουν την Ελλάδα να βρει μια αυτοτελή εξωτερική πολιτική. Οι Τούρκοι σωβινιστές σε μία σύμπτωση συμφερόντων προχωρούν στο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου. Και ταυτόχρονα προβάλουν απαιτήσεις στο Αιγαίο που έρχονται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες και το συμφέρον της Ελλάδας, της ειρήνης και της ειρηνικής συνεργασίας των δύο λαών.

Ποιος δεν βλέπει σήμερα πως πίσω απ’ αυτή τη στάση βρίσκονται τα αμερικανικά τραστ πετρελαίου και το στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ, οι κύκλοι που αντιστρατεύονται την ύφεση και θέλουν με κάθε τρόπο να ανακτήσουν χαμένες θέσεις του ιμπεριαλισμού στη εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής….Για να βγει (σ.σ η Ελλάδα) από το αδιέξοδο που της δημιουργεί η τραγική αντίφαση της επίσημης πολιτικής της: να ανήκει στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των λύκων του ΝΑΤΟ και να εισπράττει κάθε τόσο από τους Νατοϊκούς συμμάχους της πλήγματα προδοσίες και ταπεινώσεις…Οι αμερικανικές βάσεις παραμένουν άθικτες στη χώρα μας και η παρουσία τους και μόνο αυξάνει τους κινδύνους να εμπλακεί η χώρα μας σε ενδεχόμενη νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή….Είναι ανάγκη η Ελλάδα να απαγκιστρωθεί από τη μέγγενη του ΝΑΤΟ…»

Τα συμπεράσματα – επίκαιρα για τους αγώνες και του σήμερα -εύλογα!