Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λωρίδα της Γάζας: Πρόταση για 40ήμερη κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει λάβει προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα, στο οποίο προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και η ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους σε ποσοστό 10 προς έναν, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Βάσει της πρότασης, θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, πρόσθεσε η πηγή.

Το προσχέδιο αναφέρει εξάλλου ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει, επεσήμανε η πηγή.

Οι συνομιλίες αυτές μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της βοήθειας;

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι η επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,4 εκατ. Γαζαίοι, που εκτοπίστηκαν -πολλοί πάνω από μια φορά- εξαιτίας του πολέμου.

Η πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, είναι στην πράξη η μοναδική πύλη εισόδου για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες βομβαρδισμών και μαχών.

Η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.782 ανθρώπους στον θύλακο, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Πεθαίνουμε από την πείνα»

Ξένες κυβερνήσεις και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον της επίθεσης στη Ράφα, τονίζοντας πως θα είχε πελώριο αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων και θα επιδείνωνε περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή.

Γαζαίοι εκμυστηρεύτηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τις τελευταίες ημέρες τρώνε φύλλα φυτών, ζωοτροφές, αναγκάζονται να σκοτώσουν ζώα για να τραφούν. Οι λιγοστές οχηματοπομπές που φθάνουν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου λεηλατούνται.

«Πεθαίνουμε από την πείνα», είπε ο Αμπντάλα αλ Άκρα, 40 χρονών, που έχει καταφύγει στην πόλη της Γάζας. Πρόσθεσε πως ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ προχθές Κυριακή εναντίον «πεινασμένων που προσπαθούσαν να πάρουν αλεύρι» από φορτηγό με βοήθεια.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησαν χθες Δευτέρα το Ισραήλ πως συνεχίζει να περιορίζει την έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να αποτρέψει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν εξάλλου ότι προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

 

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας