Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακελειό στη Ρωσία: Περισσότερο λάδι στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών

Προς την μεριά της Ουκρανίας συνεχίζει να δείχνει η ρωσική κυβέρνηση για το μακελειό σε συναυλιακό χώρο, κοντά στην Μόσχα, αμφισβητώντας την εκδοχή ότι η επίθεση οργανώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντ. Πεσκόφ, αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και «θα ήταν λάθος» να προβούμε σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας, δήλωσε ο Πεσκόφ. Επίσης, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί βασανισμού των συλληφθέντων.

Όταν ρωτήθηκε εάν η αιματηρή επίθεση συνιστά αποτυχία των ρωσικών υπηρεσιών, απάντησε πως «καμία πόλη, καμία χώρα δεν μπορούν να είναι απολύτως άτρωτες στην απειλή της τρομοκρατίας». Πρόσθεσε ακόμη πως «η μάχη κατά της τρομοκρατίας» απαιτεί «διεθνή συνεργασία με όλα τα μέσα», αλλά «σε αυτήν την οξύτατη συγκρουσιακή περίοδο, τέτοιου είδους συνεργασία δεν υλοποιείται πλήρως».

Για χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους μιλάνε οι ευρωατλαντικοί

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Π. Στάνο, εξέφρασε την «ανησυχία» της ΕΕ για τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που συνδέουν την επίθεση στη Μόσχα με την ουκρανική πλευρά. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία συνδέθηκε με αυτήν την επίθεση και απευθύνουμε έκκληση στις ρωσικές αρχές μην χρησιμοποιείτε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως πρόσχημα, ως κίνητρο για να αυξήσετε την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε κάθε είδους συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά «εάν η Ρωσία υποβάλει μια αξιόπιστη πρόταση, βασισμένη στο σεβασμό των διεθνών κανόνων», τότε η ΕΕ «πιθανότατα δεν θα έλεγε όχι». Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως «σε αυτή τη φάση έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς που παρασύρει τη χώρα σε ένα παράνομο πόλεμο και που καταπιέζει το λαό του, ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιά θα ήταν η βάση μιας τέτοιας συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, δήλωσε σήμερα πως όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών διεξήχθη από το Ισλαμικό Κράτος. «Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες σε εμάς, στις υπηρεσίες μας (πληροφοριών), όπως και στους βασικούς ετέρους μας, υποδεικνύουν πράγματι ότι επρόκειτο για ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Μακρόν. «Νομίζω ότι θα ήταν τόσο κυνικό όσο και αντιπαραγωγικό για την ίδια τη Ρωσία και την ασφάλεια των πολιτών της να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο προκειμένου να προσπαθήσει και να το στρέψει κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Εμ. Μακρόν υποστήριξε πως οι γαλλικές αρχές έχουν προτείνει «να αυξήσουμε τη συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και τους εταίρους μας στην περιοχή, προκειμένου οι ένοχοι να μπορέσουν να βρεθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και εμείς να συνεχίσουμε να πολεμάμε αποτελεσματικότερα κατά εκείνων των οργανώσεων που στοχοθετούν διάφορες χώρες».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ.Πούτιν, στο διάγγελμα που έκανε μετά το μακελειό, απέφυγε κάθε αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος. Αντιθέτως, δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, όπου είχαν γίνει προετοιμασίες για να τους υποδεχθούν από τα ρωσικά σύνορα.

Άλλοι τρεις προφυλακίστηκαν

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την επίθεση και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ήταν από το Τατζικιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία που έχει ως κυρίαρχη θρησκεία το Ισλάμ.

«Προς το παρόν, οι ανακριτικές δραστηριότητες με τους κατηγορούμενους συνεχίζονται για τη λήψη σημαντικών πληροφοριών για την έρευνα σχετικά με την προετοιμασία και την εκτέλεση αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς και για τον προσδιορισμό της ταυτότητας άλλων εξαρτημάτων του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών», ανέφερε στο TASS εκπρόσωπος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί μετά την επίθεση.

Το ρωσικό δικαστήριο που έχει αναλάβει την υπόθεση, γνωστοποίησε ότι θα τεθούν υπό προσωρινή κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι της επίθεση. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πρόκειται για έναν πατέρα και δύο από τους γιους του. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν συνολικά 11 ανθρώπους και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτά τα τρία πρόσωπα είναι μεταξύ αυτών ή όχι.

Ρώσοι αναλυτές και δημοσιογράφοι κατονομάζουν το Κίεβο

Στη Ρωσία, αναλυτές και δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι το Κίεβο μπορεί να είναι αυτό που εξόπλισε ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Γκρ. Λουκιάνοφ, ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών της Ρωσίας δήλωσε στο TASS ότι «αυτή η τρομοκρατική επίθεση δίνει ελάχιστες αφορμές για εικασίες» ότι οργανώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετοί λόγοι ή στοιχεία» για να πούμε ότι ήταν μια συνωμοσία του Ισλαμικού Κράτους. «Ο τρόπος δράσης των δραστών δείχνει ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο Λουκιάνοφ.

Αιτιολογώντας τα λεγόμενα του, ανέφερε πως οι περισσότερες από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας, για τους οποίους «είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή». Το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην επίθεση προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον τόπο του εγκλήματος και ομολόγησαν ότι το έκαναν για τα χρήματα, δείχνει «ότι ήταν μισθωμένοι μισθοφόροι και όχι ιδεολογικοί υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτος», σημείωσε. «Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μου, γίναμε μάρτυρες της εργαλειοποίησης ορισμένων ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων από τις υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών που είναι εχθρικές προς τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Το RIA Novosti γράφει πως η Ουκρανία, μέσω των πρεσβειών της στο εξωτερικό, στρατολογεί μισθοφόρους για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, «αυτή η πρακτική συνεχίζεται ακόμη και μετά την τρομοκρατική επίθεση» και «τις ενδείξεις των ρωσικών αρχών για τρομοκρατικές διασυνδέσεις με το Κίεβο», και «παρά τις δηλώσεις ειδικών ότι η στρατολόγηση δολοφόνων για την επίθεση στο αίθουσα συναυλιών θα μπορούσε να έχει περάσει από την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Τατζικιστάν».

Προς απόδειξη αυτών των ισχυρισμών, ρωσικά μέσα υπενθύμισαν ένα άρθρο του «Independent» από το 2019 (προ της ρωσικής εισβολής) που έγραφε πως η Ουκρανία έγινε σπίτι για τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους. Το άρθρο αυτό είχε γραφτεί με αφορμή την σύλληψη από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και την CIA του Αλ Μπαρά Σισάνι, ενός Γεωργιανού διοικητή του Ισλαμικού Κράτους.

Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των λεγομένων των δύο πλευρών -της ρωσικής και των ευρωατλαντικών- αφού ισχύει το ρητό πως σε έναν πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Πάντως, τέτοιες ομάδες που διοργανώνουν αιματηρές επιθέσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί άπειρες φορές ως ενεργούμενα ξένων μυστικών υπηρεσιών και άλλων μηχανισμών. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά του πολέμου, τον οποίο πληρώνουν ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός.

Πηγή: 902.gr

 

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας