Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 26η Μαρτίου;

Σαν σήμερα ◀️  26η Μαρτίου __
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου 
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Γενέ­θλια του προ­φή­τη Ζαρα­τού­στρα _θρησκευτικόύ προ­φή­τη των Περ­σών και ιδρυ­τή της θρη­σκεί­ας τού Ζωροαστρισμού

1344 — Τερ­μα­τί­ζε­ται νικη­φό­ρα η πολιορ­κία της Αλχε­θί­ρας, μία από τις πρώ­τες ευρω­παϊ­κές στρα­τιω­τι­κές εμπλο­κές όπου χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε πυρίτιδα.

1707 Με την Πρά­ξη Ένω­σης της Σκο­τί­ας, η Αγγλία και η Σκο­τία γίνο­νται μία χώρα.

1812 Σει­σμός κατα­στρέ­φει το Καρά­κας στη Βενεζουέλα.

1814 Πεθαί­νει ο Ζοζεφ Ινιάς Γκι­γιο­τέν, Γάλ­λος για­τρός. Κατά τη διάρ­κεια της Γαλ­λι­κής Επα­νά­στα­σης ειση­γή­θη­κε την εισα­γω­γή της λαι­μη­τό­μου ως πιο «ανώ­δυ­νου» μέσου εκτέ­λε­σης της θανα­τι­κής ποι­νής και αυτή πήρε το όνο­μά του (γκι­λο­τί­να). (Γεν. 28/5/1738)

1827 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συν­θέ­της, Λού­ντ­βιχ φον Μπετόβεν

betoven

1849 Γεν­νή­θη­κε ο Αρμάν Πεζό, Γάλ­λος επι­χει­ρη­μα­τί­ας, ιδρυ­τής της ομώ­νυ­μης αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας. (Θαν. 2/1/1915)

150 χρό­νια από την παρι­σι­νή Κομ­μού­να: Τα συμπε­ρά­σμα­τα για τον μαρ­ξι­σμό — λενινισμό

1871 Διε­ξά­γο­νται οι εκλο­γές του συμ­βου­λί­ου της Παρι­σι­νής Κομμούνας.

Ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 150 χρό­νια από την Κομ­μού­να του Παρι­σιού το 1871

1881 Η Θεσ­σα­λία προ­σαρ­τά­ται στην Ελλάδα.

Παλ­μί­ρο Τολιά­τι, ηγε­τι­κή φυσιο­γνω­μία του ιτα­λι­κού και διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού και εργα­τι­κού κινήματος.

1893 Γεν­νή­θη­κε ο Παλ­μί­ρο Τολιά­τι, Ιτα­λός πολιτικός

1896 Ο Λεω­νί­δας Πύρ­γος είναι ο πρώ­τος Έλλη­νας ολυ­μπιο­νί­κης στην ιστο­ρία των σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων. Στον τελι­κό του ξίφους ασκή­σε­ως διδα­σκά­λων νικά τον Γάλ­λο Περο­νέ και κατα­κτά το χρυ­σό μετάλλιο.

1904 Γεν­νή­θη­κε ο Ξενο­φών Ζολώ­τας, οικο­νο­μο­λό­γος και ακα­δη­μαϊ­κός, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε πρω­θυ­πουρ­γός επί οικου­με­νι­κής κυβέρ­νη­σης την περί­ο­δο 1989 — 1990 και Διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δος επί 19 χρόνια

1911 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, Τενε­σί Γουί­λιαμς, φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Τόμας Λάνιε Ουίλ­λιαμς (Thomas Lanier “Tennessee” Williams III‎‎, πέθα­νε 25 Φεβ-1983). Έζη­σε για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα στη Νέα Ορλε­ά­νη, όπου έγρα­ψε ποι­ή­μα­τα, νου­βέ­λες, θεα­τρι­κά έργα και παι­χνί­δια, ιστο­ρί­ες και μυθι­στο­ρή­μα­τα. Κέρ­δι­σε το βρα­βείο Πού­λι­τζερ το 1948 για το Λεω­φο­ρεί­ον ο Πόθος και το 1955 για τη Λυσ­σα­σμέ­νη Γάτα. Τα έργα του έχουν μετα­φρα­στεί σε περισ­σό­τε­ρες από 30 γλώσ­σες και απο­τε­λούν δημο­φι­λείς θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις σε όλο τον κόσμο.
Η μητέ­ρα του, Εντουί­να Ντέι­κιν, κατα­γό­ταν από αρι­στο­κρα­τι­κή οικο­γέ­νεια, ενώ ο πατέ­ρας του, Κορ­νί­λιους Κόφ­φιν “Κ. Κ.” Ουίλ­λιαμς, δού­λευε ως πλα­σιέ. Σε ηλι­κία 5 ετών, δια­γνώ­στη­κε παρά­λυ­ση των κάτω άκρων του, ασθέ­νεια που τον καθή­λω­σε για τα επό­με­να δυο χρό­νια. Επει­δή ήταν ανή­μπο­ρος να κάνει οτι­δή­πο­τε, η μητέ­ρα του τον ενθάρ­ρυ­νε να φαντά­ζε­ται και να γρά­φει ιστο­ρί­ες, έτσι σε πολ­λά από τα έργα του εμπνεύ­στη­κε από την ίδια την οικο­γέ­νειά του για την ανά­πτυ­ξη των πρω­τα­γω­νι­στι­κών του χαρακτήρων.
Πολύ κοντά με την αδερ­φή του, Ρόουζ, η ζωή της οποί­ας τον επη­ρέ­α­σε ίσως περισ­σό­τε­ρο από κάθε άλλο, όταν σε νεα­ρή ηλι­κία, έμα­θε ότι πάσχει από σχι­ζο­φρέ­νεια και πέρα­σε μεγά­λο μέρος της ζωής της σε ψυχια­τρι­κές κλι­νι­κές (οι γονείς του ενέ­κρι­ναν τη λοβο­το­μή στη Ρόουζ το 1937 αλλά δυστυ­χώς, τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεν ήταν τα ανα­με­νό­με­να και η Ρόουζ σακα­τεύ­τη­κε για το υπό­λοι­πο της ζωής της και ο Ουίλ­λιαμς υπέ­στη ισχυ­ρό σοκ από το γεγο­νός αυτό και δε συγ­χώ­ρη­σε ποτέ τους γονείς του).
Στα 16 του κέρ­δι­σε το πρώ­το του βρα­βείο για το δοκί­μιό του Can a Good Wife Be a Good Sport?. Σπού­δα­σε δημο­σιο­γρα­φία το 1929 στο πανε­πι­στή­μιο του Μιζού­ρι, όπου οι συμ­φοι­τη­τές τού κόλ­λη­σαν το παρα­τσού­κλι “Tennessee” λόγω της συρ­τής νότιας προ­φο­ράς του, και θεα­τρο­λο­γία στο Πανε­πι­στή­μιο Ουά­σινγ­κτον στο Σαιντ Λού­ις, όπου παρου­σιά­στη­καν και τα πρώ­τα του έργα Κεριά στον Ήλιο και Φυγάς, ενώ το 1938 πήρε το πτυ­χίο του από το Πανε­πι­στή­μιο της Άιο­βα. Το 1947 γρά­φει το έργο Λεω­φο­ρεί­ον ο Πόθος, που γνώ­ρι­σε τερά­στια επι­τυ­χία: πήρε το Βρα­βείο Κρι­τι­κών της Νέας Υόρ­κης και βρα­βείο Πού­λι­τζερ και παρου­σιά­στη­κε σε σκη­νο­θε­σία Ελία Καζάν με τον Μάρ­λον Μπρά­ντο στον πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο, ενώ έγι­νε και ται­νία το 1951, που χάρι­σε το βρα­βείο Όσκαρ Α΄ Γυναι­κεί­ου Ρόλου στη Βίβιαν Λη.
Το 1947 γνώ­ρι­σε και ερω­τεύ­τη­κε το Φρανκ Μέρ­λο, μέχρι το θάνα­τό του από καρ­κί­νο το 1963. Όσο ήταν μαζί έγρα­ψε το Τρια­ντά­φυλ­λο στο Στή­θος (μετα­φέρ­θη­κε και σε ται­νία με την Άννα Μανιά­νι και τον Μπαρτ Λάν­κα­στερ), το μόνο έργο του με ευτυ­χή κατά­λη­ξη, ενώ ο Μέρ­λο εξι­σορ­ρο­πού­σε τις κρί­σεις κατά­θλι­ψης του Ουίλ­λιαμς και του φόβου του ότι θα οδη­γού­νταν στην παρά­νοια και την τρέ­λα, όπως η αδερ­φή του, αντι­μέ­τω­πος με σκλη­ρή κρι­τι­κή, εξαι­τί­ας της ομο­φυ­λο­φι­λι­κής του ταυτότητας.

1923 Πέθα­νε η Sarah Bernhardt, (Σαρά Μπερ­νάρ), Γαλ­λί­δα ηθο­ποιός, θρυ­λι­κή Γαλ­λί­δα του θεά­τρου και του πρώ­ι­μου κινη­μα­το­γρά­φου, για την οποία έχει ειπω­θεί ότι ήταν “η πιο φημι­σμέ­νη ηθο­ποιός που γνώ­ρι­σε ποτέ ο κόσμος”. Η Μπερ­νάρ από­κτη­σε τη φήμη της στις θεα­τρι­κές σκη­νές της Ευρώ­πης, τη δεκα­ε­τία του 1870, και έγι­νε γρή­γο­ρα περι­ζή­τη­τη σε όλη την Ευρώ­πη και την Αμε­ρι­κή. Κέρ­δι­σε την ανα­γνώ­ρι­ση ως σοβα­ρή δρα­μα­τι­κή ηθο­ποιός, γεγο­νός για το οποίο της απο­δό­θη­κε το προ­σω­νύ­μιο “η θεϊ­κή Σάρα”.

1934 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός σκη­νο­θέ­της, μου­σι­κός και τρα­γου­δι­στής Άλαν Άρκιν, (Alan Wolf Arkin _ πέθα­νε 29 Ιου­νί­ου 2023). Είναι γνω­στός για τη συμ­με­το­χή του σε ται­νί­ες όπως οι: Έρχο­νται οι Ρώσοι (The Russians Are Coming, the Russians Are Coming, 1966), Περί­με­νε Μέχρι Να Νυχτώ­σει (Wait Until Dark, 1967), Ο Πόνος της Σιω­πής (The Heart is a Lonely Hunter, 1968), Κατς 22 (Catch-22, 1970), Οι Συμπέ­θε­ροι (The In-Laws, 1979), Ο Ψαλι­δο­χέ­ρης (Edward Scissorhands, 1990), Οικό­πε­δα με Θέα (Glengarry Glen Ross, 1992), Γκάτ­τα­κα (Gattaca, 1997), Μάρ­λεϊ, ενας Μεγά­λος Μπε­λάς (Marley & Me, 2008) και Little Miss Sunshine, για την οποία κέρ­δι­σε το Όσκαρ Β’ Ανδρι­κού Ρόλου το 2006. Είναι ο πατέ­ρας των επί­σης ηθο­ποιών Άνταμ Άρκιν, Άντο­νι Άρκιν και Μάθιου Άρκιν

1935 Γεν­νή­θη­κε ο  Μαχ­μούντ Αμπάς, Παλαι­στί­νιος πολιτικός

1937 Στο Τέξας, οι καλ­λιερ­γη­τές σπα­να­κιού ανα­γεί­ρουν το άγαλ­μα ενός μεγά­λου ευερ­γέ­τη του κλά­δου, του Ποπάι.

popai

1940 Πέθα­νε ο Σπύ­ρος Λού­ης, ολυ­μπιο­νί­κης του μαρα­θω­νί­ου στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 1896

spuros luis

1944 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός απω­θεί τους Ναζί πίσω στα σύνο­ρα της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, τα οποία πέρα­σαν εισβάλ­λο­ντας τον Ιού­νη του 1941

1945 Οι ΗΠΑ κατα­λαμ­βά­νουν ολο­κλη­ρω­τι­κά από τους Ιάπω­νες το στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας νησί Ιβο­ζί­μα στον Ειρη­νι­κό. (Η Μάχη της Ιβοζίμα)

1969  Στο Χίλ­τον του Αμστερ­νταμ, ο Τζον Λένον και η Γιό­κο Ονο κάνουν το πρώ­το «μπέντ-ιν» για την ειρή­νη, δηλα­δή μία ξαπλω­τή δια­μαρ­τυ­ρία, όπου το ζεύ­γος παρα­μέ­νει στο κρε­βά­τι για μέρες, ζητώ­ντας με αυτό τον τρό­πο ειρή­νη στο Βιετνάμ.

1983 Επι­στρέ­φει στην Ελλά­δα, έπει­τα από 33χρονη εξο­ρία στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, ο Μάρ­κος Βαφειά­δης, αρχη­γός του «Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού» (ΔΣΕ) και της Κυβέρ­νη­σης του Βου­νού στον Εμφύ­λιο Πόλε­μο. Τα επό­με­να χρό­νια θα πολι­τευ­θεί με το ΠΑΣΟΚ.

1995 Τίθε­ται σε ισχύ η Συν­θή­κη Σέν­γκεν για την κατάρ­γη­ση των ενδο­συ­νο­ρια­κών ελέγ­χων στα κρά­τη — μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης. Επτά από τις δεκα­πέ­ντε χώρες- μέλη εφαρ­μό­ζουν τη συν­θή­κη Σένγκεν

1997 Εντο­πί­ζο­νται στις ΗΠΑ, τα πτώ­μα­τα τριά­ντα εννέα ανθρώ­πων. Ολοι τους ήταν μέλη της παρα­θρη­σκευ­τι­κής οργά­νω­σης η Πύλη του Παρα­δεί­σου και αυτο­κτό­νη­σαν ομαδικά.

2000 Εκλέ­γε­ται Πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας ο Βλα­ντι­μίρ Πούτιν.

2000 Η Ελλά­δα γίνε­ται πλή­ρες μέλος της Συν­θή­κης Σέν­γκεν, την οποία είχε υπο­γρά­ψει 8 χρό­νια νωρί­τε­ρα. Το ΚΚΕ κατήγ­γει­λε πως η Συν­θή­κη απο­τε­λού­σε ουσια­στι­κά ένα ευρω — φακέ­λω­μα, ένα εργα­λείο που διευ­κό­λυ­νε το έργο της ευρω-κατα­στο­λής, την κατα­σκευή και την παρα­κο­λού­θη­ση υπό­πτων, την τρο­μο­κρά­τη­ση των λαϊ­κών κινη­μά­των. Τη Συν­θή­κη στην Ευρω­βου­λή κατα­ψή­φι­σαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ο οποί­ος ωστό­σο στη συνέ­χεια στο Ελλη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο την χαρα­κτή­ρι­σε «συνταγ­μα­τι­κά νόμι­μη» (902.gr).

2007 Ζητά­ει συγ­γνώ­μη ο Πρω­θυ­πουρ­γός της Ιαπω­νί­ας Σίν­ζο Άμπε για τη χρή­ση γυναι­κών ως σεξουα­λι­κών αντι­κει­μέ­νων σε οίκους ανο­χής στα μέτω­πα, τον και­ρό του Δευ­τέ­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

2007 Πέθα­νε ο Μπά­μπης Μπα­κά­λης, από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους και εμπο­ρι­κό­τε­ρους συν­θέ­τες του λαϊ­κού μας τραγουδιού

Μπά­μπης Μπα­κά­λης, από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους και εμπο­ρι­κό­τε­ρους συν­θέ­τες του λαϊ­κού μας τραγουδιού

2014 Έφυ­γε από τη ζωή ο Λάκης Παπ­πάς, μια ευαί­σθη­τη φωνή του ελλη­νι­κού τραγουδιού

lakis papas

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο