Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα μετάλλαξη SARS-CoV-2: Αναμένει «καθαρή εικόνα από τους επιστήμονες» η κυβέρνηση, αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά την έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε ότι ταξιδιώτες από τη  Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. Επιπλέον θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ένα πριν ταξιδέψουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα. Παράλληλα, αναμένεται να επανελεγχθούν όλα τα θετικά δείγματα PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε μεταξύ αυτών κάποιο της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, ώστε να γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.

Ως προς το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, εκεί δηλαδή που ο λαός είναι εκτεθειμένος εδώ και δύο χρόνια, δεν γίνεται καμία συζήτηση από την κυβέρνηση, η οποία επιμένει να μιλάει για πανδημία ανεμβολίαστων και να αξιοποιεί το όπλο των εμβολιασμών (που η ίδια υπονόμευσε) ως άλλοθι για να μην γίνει τίποτα άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει σε αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης.

Σημειώνεται ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας αφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού καταγράφηκε στο Βέλγιο. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας.

902.gr