Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Αρθούρος Ρεμπώ Επαναστάτης και μποέμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Αρθούρος Ρεμπώ

Επαναστάτης και μποέμ

ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μιας πραγματικά εμβληματικής μορφής της νεώτερης ποίησης. «Το παιδί Σαίξπηρ» – έτσι τον αποκάλεσε ο Βίκτορ Ουγκό όταν διάβασε τα ποιήματά του το 1871

Σύντομη παρουσίαση

Μια σύντομη ματιά στο έργο του πιο τραγικού ίσως ποιητή της παγκόσμιας ποίησης, του εμβληματικού Αρθούρ Ρεμπώ που επηρέασε ίσως όσο κανείς άλλος τη νεώτερη ποίηση με το τολμηρό και ανήσυχο πνεύμα του. Η μικρή ανθολογία περιέχει ποιήματα από διάφορες περιόδους της δημιουργίας του ποιητή προσπαθώντας να δώσει στον αναγνώστη μια συνολική εικόνα του έργου του. Στο πρώτο μέρος βρίσκονται τα έμμετρα ποιήματα ενώ στο δεύτερο βάλαμε κάποια αυτοτελή κομμάτια από τα «πεζά» γραπτά του που περιέχονται στις συλλογές Μία εποχή στην Κόλαση και Φωταψίες.

 Βιογραφικό: Αρθούρου Ρεμπώ

O Αρθούρ Ρεμπώ – Arthur Rimbaud – γεννήθηκε στις 20-10-1854 στο Charleville στην επαρχία Ardennes της βόρειας Γαλλίας. Είχε έναν αδερφό και δύο αδερφές. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του πεζικού και συμμετείχε στην εκστρατεία στην Κριμαία των ετών 1855-56.  Λόγω των υποχρεώσεων της υπηρεσίας του από το 1860 έζησε μακριά από την οικογένειά του με το βάρος της ανατροφής των παιδιών να πέφτει στη γυναίκα του.

Ο νεαρός Ρεμπώ από νωρίς ξεχώρισε με την ασυνήθιστη ωριμότητά του και άρχισε να γράφει ποίηση από τα 16 του την εποχή που φοιτούσε ακόμα σε ένα επαρχιακό κολλέγιο.

Παρότι θέτει σύντομα τέρμα στη λογοτεχνική του δραστηριότητα, η οποία θα διαρκέσει μόλις 3 χρόνια, στα 19 του, θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά του στην ευρωπαϊκή ποίηση.

Στις αισθητικές του απόψεις βρίσκεται πολύ κοντά στο συμβολισμό.

Έχοντας εγκαταλείψει τη γραφή ο Ρεμπώ ταξιδεύει στην Ευρώπη για να καταλήξει στην Αφρική. Ασχολείται με το εμπόριο στις Αποικίες.

Θα πεθάνει στις 9-11-1891 σε ηλικία 37 ετών από καρκίνο έχοντας υποστεί λίγο νωρίτερα ακρωτηριασμό της δεξιάς γάμπας .

Βιογραφικό μεταφραστή: Γιώργος Βαβίτσας

Παιδί πολιτικών προσφύγων, ο Γιώργος Βαβίτσας γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1967 όπου και έζησε μέχρι τα 14 του. Από το 1981 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα. Λάτρης της γαλλικής λογοτεχνίας και της κλασσικής γερμανικής φιλοσοφίας έχει κατά καιρούς ασχοληθεί με μεταφράσεις ιστορικών και θεωρητικών συγγραμμάτων. Σταθερός συνεργάτης των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» από τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί τα ακόλουθα έργα που μετέφρασε από τα ουγγρικά:

«Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Λάσλο Γκιούρκο, «Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος» του Έρνο Γκόντος, «Η Ευρώπη στο προσκήνιο» του Ίστβαν Μάρκου και «Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» του Σάντορ Φέκετε.

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος  2021
Συγγραφέας:  Αρθούρος Ρεμπώ
Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 64
Διαστάσεις: 17Χ24
ISBN:  978-618-85486-6-4
Τιμή 10,60  (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521

Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες είτε
με
email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του
site ekdoseisatexnos.gr
τηλεφωνικά
📱 6979795057

vivlio rempo