Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ: Χρ. Κατσώτης: Αντιλαϊκές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες (VIDEO)

Την αντίθεση του ΚΚΕ και επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του υπ. Εσωτερικών για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ εξέφρασε  και στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος, ενώ χθες -στην πρώτη συνεδρίαση- τοποθετήθηκε επί της αρχής. 

Ξεκίνησε σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης έρχονται ως συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» κλπ.), όλες σε αντιδραστική κατεύθυνση, που έκαναν ακόμα πιο εχθρικούς δήμους και  Περιφέρειες απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του.

Εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ στα άρθρα 3 – 23 με βάση τα οποία ενισχύεται η κυβερνησιμότητα δήμων και Περιφερειών, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επιτροπές, εξασφαλίζοντάς τους την απόλυτη πλειοψηφία, σε βάρος των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, στηρίζοντας έτσι τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις.

Σημείωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στην επέκταση της τηλεδιάσκεψης των Δημοτικών Συμβουλίων και στην πρόβλεψη για μία μόνο συνεδρίαση διά ζώσης καθώς και στη λήψη απόφασης διά περιφοράς, γιατί η εμπειρία έχει αποδείξει πως με αυτή τη μέθοδο έχουν περάσει διάφορα αντιλαϊκά μέτρα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τους ΟΤΑ: Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις, παραμονές των εκλογών

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου καθιστά την περιφερειακή επιτροπή υπερόργανο που αποφασίζει για σημαντικά ζητήματα και μέσα σε ελεγχόμενο -από άποψη συσχετισμών- περιβάλλον.

Με τα άρθρα  27 και 29 προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δήμων και Περιφερειών, ενώ το άρθρο 28 καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στους δήμους.

Τέλος, κάθετα αντίθετο είναι το ΚΚΕ και στο άρθρο 33, όπου αναφέρεται ότι οι ΟΤΑ θα αξιολογούνται, με βάση την επίδοσή τους, η οποία -όπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης- θα γίνεται με κριτήριο την πολιτική κόστους – οφέλους, δηλαδή την πολιτική που δεν επιτρέπει να κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, γιατί δεν είναι επιλέξιμα, δεν έχουν κέρδος για το κεφάλαιο, με τα γνωστά σε όλους τραγικά αποτελέσματα αυτών των ελλείψεων.

Στόχος της κυβέρνησης, η διαμόρφωση και σε αυτό τον τομέα, ενός «φιλικού επενδυτικού κλίματος» για τους επιχειρηματίες, το έργο των οποίων συνδράμουν και οι αναπτυξιακοί οργανισμοί που έχουν συσταθεί, σημείωσε και αναφέρθηκε στις  ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επέλαση επιχειρηματιών στο φυσικό περιβάλλον, τα δάση, τον αιγιαλό, ιδιαίτερα μετά από μεγάλες καταστροφές, με τους δήμους και τις Περιφέρειες να επιδίδονται σε κυνήγι προσέλκυσης επενδύσεων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους. Το ίδιο ισχύει στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, υπογράμμισε.

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε ακόμα στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στους δήμους και στο γεγονός ότι οι ανάγκες σήμερα καλύπτονται με προγράμματα του ΟΑΕΔ που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά ν’ ανακυκλώνουν τους ανέργους.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον λαό στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να καταδικάσει αυτή την πολιτική που δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του, να ψηφίσει με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, να κάνει τη διαφορά και να ψηφίσει παντού τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.