Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τους ΟΤΑ: Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις, παραμονές των εκλογών

🌀 ⚠️  Προβλέπει πλήρη «στεγανοποίηση» των δημοτικών και περιφερειακών αρχών από κάθε λαϊκή διεκδίκηση και ασφυκτική παρακολούθηση στην υλοποίηση των αντιλαϊκών στόχων

Συνέ­χεια στις αντι­δρα­στι­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις στους ΟΤΑ, προ­κει­μέ­νου δήμοι και Περι­φέ­ρειες να απο­τε­λέ­σουν μηχα­νι­σμούς ακό­μα πιο εχθρι­κούς απέ­να­ντι στα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα και να ικα­νο­ποιούν με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα τις ανά­γκες των επεν­δυ­τών, έφε­ρε στη Βου­λή η κυβέρ­νη­ση με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες και, όχι τυχαία, λίγες μέρες πριν τις τοπι­κές εκλο­γές. Την ίδια ώρα άλλω­στε που αυτές συζη­τού­νταν χτες στη Βου­λή, ο πρω­θυ­πουρ­γός έλε­γε από το βήμα της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής του ομά­δας (βλ. και θέμα σελ. 3) ότι οι εκλο­γές του Οκτώ­βρη «καθί­στα­νται προ­τε­ραιό­τη­τα για την κυβέρ­νη­σή μας, για­τί συν­δέ­ο­νται με τα ανα­πτυ­ξια­κά σχέ­δια σε όλη τη χώρα», ζητώ­ντας να έχου­με για δημάρ­χους και περι­φε­ρειάρ­χες «ανθρώ­πους οι οποί­οι μπο­ρούν να συμ­με­ρί­ζο­νται τις κυβερ­νη­τι­κές στοχεύσεις».

Στα μου­λω­χτά και σε άδεια έδρα­να _παρόντες οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ

Το νομο­σχέ­διο κατα­τέ­θη­κε από το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, φέρει τον τίτλο «Ανα­μόρ­φω­ση του συστή­μα­τος δια­κυ­βέρ­νη­σης ΟΤΑ α’ και β’ βαθ­μού, κατάρ­γη­ση νομι­κών προ­σώ­πων δημο­σί­ου δικαί­ου δήμων, παρα­κο­λού­θη­ση επι­δό­σε­ων τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης, οικο­νο­μι­κή και διοι­κη­τι­κή δια­χεί­ρι­ση οργα­νι­σμών τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης, ευζω­ία των ζώων συντρο­φιάς, κατα­σκευή και ανα­βάθ­μι­ση λει­τουρ­γού­ντων χερ­σαί­ων συνο­ρια­κών σταθ­μών και λοι­πές δια­τά­ξεις του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών» και από χτες ξεκί­νη­σε η συζή­τη­σή του στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βουλής.

Από το όλο πνεύ­μα του γίνε­ται σαφές ότι στό­χος είναι η Τοπι­κή Διοί­κη­ση να ανοί­ξει στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, χωρίς «γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες», νέες κερ­δο­φό­ρες μπίζ­νες σε βάρος δομών και υπη­ρε­σιών που αφο­ρούν τις ανά­γκες του λαού, καθώς και σε βάρος του ίδιου του περι­βάλ­λο­ντος. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρ­νη­ση έρχε­ται να ενι­σχύ­σει την «κυβερ­νη­σι­μό­τη­τα», δίνο­ντας ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες αρμο­διό­τη­τες σε επι­τρο­πές, εξα­σφα­λί­ζο­ντάς τους την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, σε βάρος των αρμο­διο­τή­των των Δημο­τι­κών και Περι­φε­ρεια­κών Συμ­βου­λί­ων, τα οποία πλέ­ον, με το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που κόβουν και ράβουν όλες οι κυβερ­νή­σεις, τεί­νουν να μετα­τρα­πούν σε δια­κο­σμη­τι­κά στοιχεία.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Θ. Λιβά­νιος είπε ορθά — κοφτά ότι βάζουν «τελεία στην απλή ανα­λο­γι­κή, για να εξα­σφα­λί­σου­με την κυβερ­νη­σι­μό­τη­τα», κάτι που όπως σχο­λί­α­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της σημαί­νει «τελεία» στη θέλη­ση του λαού, έστω όπως αυτή απο­τυ­πω­νό­ταν μέχρι τώρα.

Οπως τόνι­σε, ήδη με τον εκλο­γι­κό νόμο ο συν­δυα­σμός που λαμ­βά­νει το 43% — μειο­ψη­φία στον λαό δηλα­δή — με την ενι­σχυ­μέ­νη ανα­λο­γι­κή παίρ­νει την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία των 3/5 του Συμβουλίου.

Τώρα η κυβέρ­νη­ση φέρ­νει και τις …απα­ραί­τη­τες ρυθ­μί­σεις για τη λει­τουρ­γία του νόμου:

  • Η Δημο­τι­κή και η Περι­φε­ρεια­κή Επι­τρο­πή ανα­λαμ­βά­νουν πλέ­ον όλες τις αρμο­διό­τη­τες της Οικο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής και της Επι­τρο­πής Ποιό­τη­τας Ζωής, οι οποί­ες τελειώ­νουν, όπως και άλλες αρμοδιότητες.
  • Οι δύο νέες Επι­τρο­πές θα είναι υπε­ρόρ­γα­να όπου θα έχει την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία η παρά­τα­ξη του δημάρ­χου και αντί­στοι­χα του περι­φε­ρειάρ­χη. Από τη μειο­ψη­φία θα εκλέ­γε­ται ένα μέλος αν η Επι­τρο­πή είναι 5μελής, 2 μέλη αν είναι 7μελής και 3 μέλη αν είναι 9μελής.
  • Στις αρμο­διό­τη­τες των Επι­τρο­πών θα περι­λαμ­βά­νο­νται η υπο­βο­λή αιτη­μά­των πρό­σλη­ψης, η τρο­πο­ποί­η­ση συμ­βά­σε­ων, η έγκρι­ση κάθε είδους προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, η δια­γρα­φή χρειών, η απαλ­λα­γή προ­σαυ­ξή­σε­ων κ.ά.
  • Υπο­βαθ­μί­ζε­ται η ζωντα­νή λει­τουρ­γία των Συμ­βου­λί­ων. Μέχρι τώρα επι­τρε­πό­ταν μία φορά τον μήνα συνε­δρί­α­ση με τηλε­διά­σκε­ψη ή με μει­κτό τρό­πο. Τώρα θα ισχύ­ει το αντί­στρο­φο: Μία φορά τον μήνα διά ζώσης.
  • Περιο­ρί­ζε­ται η δυνα­τό­τη­τα να φέρουν θέμα­τα και ψηφί­σμα­τα εκτός ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης οι άλλες παρα­τά­ξεις. Προ­βλέ­πε­ται ότι θα μπο­ρεί να προ­τεί­νει μέχρι ένα θέμα ο επι­κε­φα­λής παρά­τα­ξης, κι αυτό αν το δεχτεί η πλειο­ψη­φία των μελών του Συμβουλίου.
  • Κάθε δίμη­νο θα γίνε­ται συνε­δρί­α­ση λογο­δο­σί­ας σε δήμους και Περι­φέ­ρειες. Θα θέτει μέχρι 10 θέμα­τα προς συζή­τη­ση, χωρίς να δια­σφα­λί­ζει εισα­γω­γή θεμά­των από τις δυνά­μεις της μειοψηφίας.
  • Καταρ­γού­νται τα ΝΠΔΔ και οι σχο­λι­κές επι­τρο­πές, και οι αρμο­διό­τη­τές τους μετα­φέ­ρο­νται στον δήμο. Ο Χρ. Κατσώ­της διευ­κρί­νι­σε ότι «συμ­φω­νού­με να έχει ο δήμος τις αρμο­διό­τη­τες, αλλά όχι αυτό να γίνε­ται με το χαρά­τσω­μα του λαού και με ελλεί­ψεις στους εργα­ζό­με­νους», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «η μετα­φο­ρά γίνε­ται χωρίς να υπάρ­χουν τα απα­ραί­τη­τα συνο­δά μέτρα για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση, το κατάλ­λη­λο προ­σω­πι­κό» και ζητώ­ντας να υπάρ­ξει μέρι­μνα για τους εργα­ζό­με­νους στις κοι­νω­φε­λείς υπη­ρε­σί­ες οι οποί­οι έχουν προ­σλη­φθεί μέσα από προ­γράμ­μα­τα για ΑμεΑ.
  • Δημιουρ­γεί­ται «κόμ­βος» παρα­κο­λού­θη­σης των επι­δό­σε­ων των δήμων και Περι­φε­ρειών. Ο Χρ. Κατσώ­της επε­σή­μα­νε ότι οι επι­δό­σεις δεν αφο­ρούν την ελά­φρυν­ση των κατοί­κων από φόρους και αντα­πο­δο­τι­κά χαρά­τσια, ή ανα­γκαία έργα αντι­πυ­ρι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής και αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας που θα έπρε­πε να έχουν γίνει χρό­νια τώρα, για να μην καί­γε­ται και να μην πνί­γε­ται ο λαός, όπως τώρα ξανά στον Βόλο. Υπεν­θύ­μι­σε δε ότι 9.000 σχο­λι­κά κτί­ρια παρα­μέ­νουν ανέ­λεγ­κτα, προει­δο­ποιώ­ντας ότι με έναν σει­σμό υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος «να θρη­νή­σου­με παι­διά και εκπαιδευτικούς».

Οι επι­δό­σεις — συνέ­χι­σε ο Χρ. Κατσώ­της — αφο­ρούν την προ­ώ­θη­ση των «ανα­πτυ­ξια­κών» σχε­δια­σμών κυβέρ­νη­σης και επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, πώς προ­ω­θού­νται οι ΣΔΙΤ, πώς αξιο­ποιού­νται για επι­χει­ρη­μα­τι­κή χρή­ση δημό­σιοι χώροι, παρα­λί­ες, βου­νά κ.λπ.

«Απέ­να­ντι σε μια τέτοια Τοπι­κή Διοί­κη­ση, που το έργο της είναι η προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων, ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και ικα­νο­ποί­η­ση των αξιώ­σε­ων του κεφα­λαί­ου, ο λαός πρέ­πει να δώσει απά­ντη­ση στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές, ανα­δει­κνύ­ο­ντας εκλεγ­μέ­νους που θα αμφι­σβη­τούν αυτήν την πολι­τι­κή, θα πρω­το­στα­τούν στη λαϊ­κή πάλη, θα ανα­δει­κνύ­ουν την ανά­γκη της οργά­νω­σης και συλ­λο­γι­κής διεκ­δί­κη­σης», κατέ­λη­ξε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ

πηγή Ριζο­σπά­στης

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο