Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι» στην προσπάθεια αποκλεισμού της Κούβας από το ίντερνετ

   Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Όλοι οι Κουβανοί έχουν ίντερνετ από τον περασμένο Αύγουστο.

Η είδηση πως ο πρόεδρος της Κούβας Ντίας απέκτησε λογαριασμό στο Τwiter, συνοδεύεται με το «αν και λίγοι άνθρωποι έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο στο σπίτι τους και μόλις έχει αρχίσει να διαδίδεται το ίντερνετ στα κινητά τηλέφωνα»

Τώρα βέβαια πως απέκτησε 8.600 ακόλουθους μέσα σε λίγες ώρες είναι και αυτό ένα μυστήριο για πολλούς καλοπροαίρετους. Ας μιλήσουμε για τους κακοπροαίρετους που δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους εκπροσώπους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού καθώς και τα γνωστά εξαπτέρυγα ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με το εμπάργκο, από το 1962, καμία αμερικανική εταιρεία, καμία επιχείρηση που συναλλάσσεται με μια αμερικανική εταιρεία, καμία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ ή που χρησιμοποιεί άδειες ίντερνετ των ΗΠΑ, μπορεί να συνδιαλαγεί με την Κούβα.

Όποιος το κάνει αυτό τιμωρείται αυστηρά και αποκλείεται από την Αμερικάνικη αγορά.

Η Κούβα συνδέθηκε για πρώτη φορά το 1996 με ταχύτητα 64 kbit/s.

Την ίδια χρονιά οι ΗΠΑ πέρασαν τον νόμο Helms-Burton που λέει ότι όποια εταιρεία θα έχει συναλλαγή ίντερνετ με την Κούβα θα δικαστεί για εγκληματικές πράξεις σε αμερικάνικο δικαστήριο.

Αυτό το διαπίστωσε με πικρία η μεξικάνικη εταιρεία Grupo Domos που τιμωρήθηκε με υψηλά πρόστιμα και αναγκάστηκε να φύγει άρον τον άρον από το νησί.

Η Κούβα έπαιρνε ίντερνετ από δορυφόρο με μικρή ταχύτητα από το 1996. Το 2011 τραβήχτηκε καλωδιακή υποθαλάσσια σύνδεση από την Βενεζουέλα μέχρι την Κούβα που όμως δεν καλύπτει ικανοποιητικά ούτε Google ούτε Skype.

Έτσι καλέστηκε πρόσφατα στην Κούβα ο Eric Schmidt γενικός Διευθυντής της Google που τραβούσε τα μαλλιά του όταν διαπίστωσε ότι οι Κουβανοί χρησιμοποιούν το ίντερνετ χωρίς αδειοδότηση και ότι η κατάσταση στο Google ήταν απαράδεκτη. Δεν έφτανε που έφτασε παράνομα στην Κούβα μέσω Μεξικού, γιατί το να πάει απευθείας και αυτό απαγορευόταν, είδε μπροστά του εκατομμύρια διαφυγόντα κέρδη.

Γύρισε στην Αμερική και διένειμε δήλωση που αναφέρει « το εμπάργκο είναι ενάντια στα Αμερικάνικα συμφέροντα…τώρα χρησιμοποιούνται χωρίς άδεια εκδόσεις των Windows επειδή οι ΗΠΑ δεν αφήνουν να αγοραστούν οι άδειες χρήσεις».

Την ίδια χρονιά η Ericsson καταδικάστηκε σε πρόστιμο ύψους 1,75 εκατομμύρια δολάρια των Ηνωμένων Πολιτειών για πώληση τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Κούβα.

Η Ericsson ζήτησε συγγνώμη και τα υπεύθυνα στελέχη της απολύθηκαν!!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η δυνατότητα της Κούβας από τον περασμένο Αύγουστο να παρέχει ίντερνετ σε όποιον Κουβανό θέλει από την μια και από την άλλη να το διαθέτει χωρις άδειες, παρόλο που το ζητάει επίσημα εδώ και πολλά χρόνια και το αρνούνται οι ΗΠΑ, είναι μια τεράστια νίκη στους περιορισμούς και αποκλεισμούς που βάζει το απάνθρωπο εμπάργκο εδώ και 56 χρόνια.

Καταρρίπτεται και ο μύθος που συστηματικά καλλιεργείται χρόνια τώρα ότι το «καταπιεστικό καθεστώς της Κούβας» αρνούνταν την ελεύθερη πρόσβαση του κουβανέζικου λαού στο διαδίκτυο. Προβάλλει η αλήθεια πως η Αμερικάνικη κυβέρνηση το στερούσε από την Κούβα πιστεύοντας πως έτσι την τιμωρεί αλλά απέτυχε παταγωδώς!

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία