Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δραματική συρρίκνωση των μαιευτηρίων στη Γερμανία από το 1991 και μετά

Εδώ και χρό­νια μειώ­νε­ται ο αριθ­μός των μαιευ­τη­ρί­ων στη Γερ­μα­νία ενώ το ποσο­στό γεν­νή­σε­ων αυξά­νε­ται. Την ίδια ώρα λεί­πουν χρή­μα­τα και μαί­ες με απο­τέ­λε­σμα μια επί­το­κη να πρέ­πει να κάνει πολ­λά χιλιό­με­τρα για να γεννήσει.

Τι κοι­νό έχουν το Γκλάντ­μπαχ, το Ζόλιν­γκεν και το Νάου­εν; Και στις 3 πόλεις έχει μπει λου­κέ­το στα μαιευ­τή­ρια ή έχουν κλεί­σει προ­σω­ρι­νά. Την ίδια τύχη έχουν τα μαιευ­τή­ρια και σε πολ­λές γερ­μα­νι­κές περιο­χές. Το ποσο­στό των μεί­ω­σε­ων είναι μεγά­λο. Το 1991 λει­τουρ­γού­σαν 1.186 μαιευ­τι­κές κλι­νι­κές, το 2014 έμει­ναν μόνο 725 και το 2017 έφτα­σε στις 672 κλι­νι­κές. Αυτό σημαί­νει ότι τα περα­σμέ­να 26 χρό­νια ο αριθ­μός των μαιευ­τη­ρί­ων έπε­σε κατά 44%. Ένας από τους βασι­κούς λόγους για αυτήν την εξέ­λι­ξη είναι οικο­νο­μι­κός. Τα έξο­δα είναι πολ­λά και καλύ­πτο­νται μόνο όταν οι γέν­νες ξεπερ­νούν τις 800.

Αυτά ανα­φέ­ρει δημο­σί­ευ­μα της Deutsche Welle, χωρίς να δίνει περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία. Είναι αβά­σι­μη η υπό­θε­ση ότι ο μεγά­λος αριθ­μός των μαιευ­τι­κών κλι­νι­κών το 1991 οφεί­λε­ται στις υπο­δο­μές και την οργά­νω­ση του συστή­μα­τος Υγεί­ας της ΓΛΔ και ότι η συρ­ρί­κνω­ση στην νυν ενιαία Γερ­μα­νία απο­τέ­λε­σμα του τρό­που λει­τουρ­γί­ας σε μια οικο­νο­μία όπου η Υγεία είναι εμπόρευμα;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο