Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι θεωρίες του Π.Ο.Υ. για την προέλευση της Covid-19 μετά την έρευνα στην Ουχάν

Σύμφωνα με το CNN το προσχέδιο της έκθεσης του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Κίνα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αναφέρει πως «η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο σχετικά με την προέλευση της Covid-19.
Επιπλέον η διαρροή του ιού από κάποιο εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη», σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου που έχει στη διάθεσή του το Associated Press.
Εν πολλοίς, τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού ήταν αναμενόμενα ενώ αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
Η ομάδα προτείνει περαιτέρω μελέτη προς κάθε κατεύθυνση εκτός από το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει καθυστερήσει, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο η κινεζική πλευρά άσκησε πιέσεις και προσπάθησε να χειραγωγήσει τα συμπεράσματά της προκειμένου να αποφύγει να πέσει στην Κίνα η ευθύνη για τη φονική πανδημία.
Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τελικό συμπέρασμα θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση «τις προσεχείς ημέρες».Covid bat

Σύμφωνα με το προσχέδιο που βρέθηκε στην κατοχή του AP από αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, τα σενάρια προέλευσης του ιού είναι τέσσερα:

  1. Η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου είναι πιθανή έως πολύ πιθανή.
  2. Η απευθείας μετάδοση από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους είναι πιθανή.
  3. Η μετάδοση μέσω της «ψυχρής αλυσίδας» των προϊόντων τροφίμων είναι πιθανή αλλά όχι ιδιαίτερα.
  4. Η μετάδοση μέσω εργαστηρίου είναι εξαιρετικά απίθανη.

Ο πλησιέστερος συγγενής του ιού που προκαλεί COVID-19 έχει βρεθεί σε νυχτερίδες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι φέρουν κορωνοϊούς.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι «η εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των ιών νυχτερίδας και του SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, γεγονός που υποδηλώνει έναν σύνδεσμο που λείπει».
Αναφέρεται επίσης ότι πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά επίσης σημείωσε ότι το βιζόν και οι γάτες είναι ευαίσθητες στον ιό COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Η έκθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια επίσκεψη μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ που ηγήθηκε της αποστολής στη Γουχάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση έχει οριστικοποιηθεί, ελέγχεται και μεταφράζεται.
«Περιμένω ότι τις επόμενες μέρες η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε να τη δημοσιοποιήσουμε», είπε.bat Covid

Θυμίζουμε πως δυο και πάνω μήνες πριν (στις 10-Φεβ-2021) είχε αναφερθεί ότι «η ομάδα ειδικών που ορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ολοκλήρωσε αυτή την εβδομάδα την 28ήμερη αποστολή της στην κινεζική πόλη Ουχάν όπου αναζήτησε στοιχεία για την προέλευση της Covid-19» και είχαν ανακοινωθεί τα ευρήματά της:

Ποια είναι τα κύρια σενάρια;

Ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις ζωονόσους, δήλωσε πως η ομάδα διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τα τέσσερα κύρια σενάρια σχετικά με το πώς ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

▪️ Σύμφωνα με το πρώτο, ένα και μόνο πρόσωπο εκτέθηκε στον SARS-CoV-2 μέσω άμεσης επαφής με το είδος ξενιστή, τη νυχτερίδα horseshoe bat. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για ένα διάστημα πριν περάσει στην πυκνοκατοικημένη Ουχάν.
▪️ Το δεύτερο σενάριο, το οποίο θεωρείται το πιο πιθανό, περιλαμβάνει μετάδοση στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμη άγνωστου ενδιάμεσου είδους.
Ο Λιάνγκ Ουανιάν, ένας ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε πως οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, όμως και άλλα ζώα –περιλαμβανομένων των μινκ και ακόμη και των γάτων- μπορεί να αποτέλεσαν επίσης δεξαμενές του ιού.
▪️ Μια τρίτη πιθανότητα είναι η Covid-19 να προήλθε από το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο και στη συνέχεια να μεταδόθηκε μέσω προϊόντων της ψυχρής αλυσίδας. Κινέζοι ειδικοί απέδωσαν αργότερα συστάδες της Covid-19 σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και αναφέρουν το ενδεχόμενο να προκάλεσαν και το ξέσπασμα στην Ουχάν.
▪️ Το τελευταίο σενάριο είναι ο SARS-CoV-2 να διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο είναι γνωστό πως είχε μελετήσει κορονοϊούς. Ο Μπεν Εμπάρεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και δήλωσε πως δεν θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ατυχήματα συμβαίνουν, δήλωσε, αλλά είναι “πολύ απίθανο” να είναι αυτό που συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Πότε άρχισε το ξέσπασμα της επιδημίας;

Οι ειδικοί είπαν πως, μολονότι είναι απίθανο να υπήρξαν ευρείας κλίμακας ξεσπάσματα της νόσου στην Ουχάν ή αλλού στην Κίνα πριν από τον Δεκέμβριο 2019, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κυκλοφορούσε σε άλλες περιφέρειες.
Αν ο ιός προήλθε είτε απ’ ευθείας από νυχτερίδες είτε από κάποιο ενδιάμεσο είδος, η μετάδοση στην Ουχάν μπορεί να διευκολύνθηκε από δίκτυα εμπορίας άγριων ζώων.
Η Μάριον Κόπμανς, ένα άλλο μέλος της ομάδας των ειδικών, δήλωσε πως άγρια ζώα, τα οποία πωλούνταν στην ιχθυαγορά Χουανάν, μπορούν να ιχνηλατηθούν σε περιοχές που περιλαμβάνουν οικοσυστήματα νυχτερίδων στα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν ιοί που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2
Μια τέτοια περιφέρεια είναι η νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Γιουνάν, όμως η ομάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο η πρώτη μετάδοση σε άνθρωπο να έλαβε χώρα στο Λάος ή το Βιετνάμ.

Ποιο ρόλο έπαιξε η αγορά Χουανάν;

Παρόλο που η ιχθυαγορά Χουανάν στην Ουχάν συνδεόταν με τις πρώτες συστάδες κρουσμάτων, η αρχική μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο δεν συνέβη εκεί.
Ο Λιάνγκ δήλωσε πως τα στοιχεία είναι ακόμη ανεπαρκή για να προσδιορισθεί πώς εισήχθη ο ιός στην Χουανάν, πρόσθεσε όμως πως είναι σαφές ότι την ίδια χρονική στιγμή κυκλοφορούσε και αλλού στην Ουχάν.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κάποιος μετέφερε τον SARS-CoV-2 στην αγορά, όμως ο Μπεν Εμπάρεκ ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο να εισήχθη μέσω ενός “προϊόντος”, περιλαμβανομένων κατεψυγμένων άγριων ζώων που είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από τον ιό.

Τα ευρήματα αλλάζουν την πολιτική γύρω από την προέλευση του κορονοϊού; 

Η Κίνα έχει εκφράσει ανησυχία ότι οποιαδήποτε έρευνα θα είναι “πολιτικοποιημένη” και έχει δηλώσει ότι θα συνεργασθεί μόνον αν είναι σαφές ότι δεν αναμένεται απ’ αυτή να αναλάβει την ευθύνη για την πανδημία.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο της διαρροής από το εργαστήριο και αποδεχόμενη ότι η Covid-19 μπορεί να προήλθε εκτός Κίνας, η ομάδα του ΠΟΥ δεν παραβίασε καμιά από τις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου. Η Κίνα θα ενθαρρυνθεί επίσης από το γεγονός ότι η ομάδα του ΠΟΥ εξετάζει τη θεωρία της ψυχρής αλυσίδας. Όμως τα ευρήματα είναι απίθανο να ικανοποιήσουν αυτούς που πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ένοχη και ότι συγκάλυψε στοιχεία.bat Covid cartoon bat

Τι περαιτέρω έρευνες απαιτούνται;

Ο Μπεν Εμπάρεκ δήλωσε πως η Κίνα πρέπει τώρα να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα από το Δεκέμβριο 2019. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε θαυμάσια να αρχίσει με δείγματα από την τράπεζα αίματος.
Οι κοινότητες των νυχτερίδων κοντά στην Ουχάν έχουν αποκλειστεί ως πηγή και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ερευνηθούν σπηλιές σε άλλες περιφέρειες και να διαπιστωθεί αν μπορεί να βρεθεί μια στενότερη αντιστοιχία με τον SARS-CoV-2.
Τα ζώα προς πώληση στην αγορά Χουανάν πρέπει επίσης να εξετασθούν περαιτέρω ενώ πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραματίζει εν γένει η ψυχρή αλυσίδα προϊόντων, δήλωσε ο Μπεν Εμπάρεκ.

▪️  Μια βδομάδα νωρίτερα (4 Φλεβάρη) το CNN, σε ανάρτηση με τίτλο: Στο «μικροσκόπιο» οι σπηλιές νυχτερίδων για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού, ανέφερε ότι μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) που ερευνά για στοιχεία σχετικά με την προέλευση της COVID-19 στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας δήλωσε πως χρειάζεται να γίνει δουλειά για την ανακάλυψη γενετικών στοιχείων του ιού σε σπηλιές νυχτερίδων.

Ο Πίτερ Ντάζακ, ζωολόγος και ειδικός στις ζωονόσους, δήλωσε πως η ομάδα στην Γουχάν λαμβάνει νέες πληροφορίες για το πώς ο ιός, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην πόλη στα τέλη του 2019, οδήγησε σε μια πανδημία.
Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, είπε όμως πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι προήλθε από εργαστήριο.

Η προέλευση του κορωνοϊού έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις κατηγορίες, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η Κίνα δεν υπήρξε διαφανής στην αρχική διαχείριση του ξεσπάσματος. Το Πεκίνο έχει “σπρώξει” την ιδέα ότι ο ιός προήλθε από αλλού.

Ο Ντάζακ ενεπλάκη στην έρευνα για την προέλευση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2002-2003, ανακαλύπτοντας τις ρίζες του σε νυχτερίδες που ζούσαν σε μια σπηλιά στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.
«Παρόμοια έρευνα πρέπει να γίνει αν θέλουμε να βρούμε την αληθινή άγριας ζωής προέλευση» της COVID-19, δήλωσε ο Ντάζακ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Αυτή η δουλειά να βρούμε την πιθανή πηγή νυχτερίδας είναι σημαντική επειδή αν βρούμε τις πηγές αυτών των φονικών ιών μπορούμε να μειώσουμε την επαφή με αυτά τα ζώα», δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον η Κίνα παίρνει δείγματα από τις πολλές σπηλιές νυχτερίδων που υπάρχουν στη χώρα, όμως ιοί παρόμοιοι με τον SARS-CoV-2 έχουν βρεθεί στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.
Ο Ντάζακ είπε πως η ομάδα του ΠΟΥ στην Γουχάν λαμβάνει νέες πληροφορίες για το πώς ο ιός οδήγησε σε μια πανδημία, όμως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
«Βλέπω μια εικόνα που αναδύεται μέσα από ορισμένα από τα σενάρια που μοιάζουν πιο ευλογοφανή απ΄ό,τι προηγουμένως», είπε.
Ένα σενάριο που μελετάται πιο προσεκτικά από την ομάδα είναι η πιθανότητα ο ιός να κυκλοφορούσε πολύ πριν ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στην Γουχάν.

«Είναι κάτι που η ομάδα μας εξετάζει πολύ έντονα προκειμένου να δούμε ποιο επίπεδο μετάδοσης στην κοινότητα μπορεί να υπήρχε νωρίτερα», είπε ο Ντάζακ.

«Η πραγματική δουλειά που κάνουμε εδώ είναι να εντοπίσουμε με αφετηρία τα πρώτα κρούσματα έναν ζωικό ταμιευτήρα, και αυτό είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο μονοπάτι, και μπορεί να έχει συμβεί πριν από μήνες ακόμη και χρόνια».

Οι ερευνητές έχουν επισκεφθεί νοσοκομεία, εγκαταστάσεις έρευνας και την αγορά θαλασσινών όπου ταυτοποιήθηκε το πρώτο ξέσπασμα, αν και οι επαφές τους στην Γουχάν περιορίζονται σε επισκέψεις που διοργανώνουν οι Κινέζοι οικοδεσπότες τους.
Ο Ντάζακ είπε πως οι κινεζικές αρχές δεν έχουν αρνηθεί κανένα από τα αιτήματα της ομάδας για επίσκεψη σε εγκαταστάσεις ή συνάντηση με κρίσιμους ανθρώπους.
«Είναι φυσικά αδύνατο να ξέρουμε ό,τι δεν μας λέγεται, αλλά αυτό που βλέπω στην Κίνα, και αυτό που αυτή η ομάδα βλέπει στην Κίνα, είναι πως ό,τι ζητήσαμε, μας επιτρέπεται να το κάνουμε», είπε ο Ντάζακ.Ατέχνως info

Οψόμεθα: έτσι κι αλλιώς η …πολιτική εκπομπή του ράδιο αρβύλα, δίνει και παίρνει.
Σίγουρα η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις της όταν ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση. Προς το παρόν να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα πολιτικά παιχνίδια των επιχειρηματικών ομίλων

Οι ώρες, οι μέρες, είναι κρίσιμες και προέχει να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και φυσικά να δώσουμε αγώνα να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή τη στιγμή επείγει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Με δεδομένη την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων ιδιαίτερα στην Αττική, επείγει η επίταξη χωρίς αποζημίωση, των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων για να βρεθούν κλίνες, κλίνες ΜΕΘ για όλα τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία.

Τα υπόλοιπα έπονται…

Το SARS-CoV-2 σχετίζεται με κορονιούς νυχτερίδας στη νότια Κίνα. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς μολύνθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι και αν υπάρχει κάποια σχέση με τη νυχτερίδα.
Το ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2 είναι μάλλον ασήμαντο, ενώ τα συναφή επιστημονικά και πολιτικά ζητήματα είναι σημαντικά.