Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι συνταξιούχοι μηχανικοί στο δρόμοτου αγώναενάντια στο εχθρικό αστικό κράτος και στους καρεκλοκένταυρους

Τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ, που δεν υποχωρούν, αλλά διεκδικούν αυτά που τους αρπάξανε παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή δεκάδων συνταξιούχων της Επιτροπής Αγώνα των μελών ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ΠΕΤΟΜ -ΤΕΕ, καθώς, όπως υπογραμμίστηκε, θα επιμείνει να διεκδικεί ό,τι άδικα τους έχει περικοπεί και να απαιτεί συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

1.

Η Επιτροπή Αγώνα ανέδειξε τη μεγάλη «σφαγή» που έχει γίνει στο εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών, που από 13.000 ευρώ για έναν μηχανικό με 35 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ, το 2012, περικόπηκε αρχικά στα 10.800 και το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου στα 5.800 ευρώ! Συνολικά από το 2010, όπως ανέφερε και ο συνταξιούχος συνδικαλιστής Κώστας Τζατζάνης παρουσιάζοντας την εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα, οι μηχανικοί έχασαν το 1/3 των αποδοχών της σύνταξης, ενώ η επικουρική μειώθηκε από τα 90 ευρώ στα 15 ευρώ τον μήνα.

2.

Ταυτόχρονα κατέρριψε και τον προπαγανδιστικό μύθο της κυβέρνησης για τις δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς λόγω της «προσωπικής διαφοράς» δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση το νέο έτος. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε, επειδή αυτή η «προσωπική διαφορά» στους παλιούς συνταξιούχους του κλάδου ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να «σβηστεί» και έτσι, όπως σχολίασε ένας συνταξιούχος, θα περιμένουν «τις αυξήσεις να της στείλει η κυβέρνηση στον …Άγιο Πέτρο»!

3.

Δεν πείθονται οι συνταξιούχοι ούτε από το νέο αφήγημα της κυβέρνησης, ότι πλέον δεν υπάρχουν «εκκρεμείς συντάξεις», καθώς και στο ΤΣΜΕΔΕ, από την εμπειρία που έχουν, οι καθυστερήσεις στην απονομή συνεχίζονται, είναι πολύχρονες, ενώ οι λεγόμενες «συντάξεις εμπιστοσύνης» δεν λύνουν το πρόβλημα το οποίο μετατίθεται για το μέλλον.

4.

Παράλληλα κατήγγειλαν την απόσπαση από τους μηχανικούς, μέσα στην πανδημία, του κτιρίου της Ασφάλισής τους, το οποίο «κατασκευάστηκε με το αίμα τους», κάνοντας καθαρό πως δεν θα αποδεχτούν ποτέ την παραχώρησή του στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και τη «συνέχιση της 60χρονης εγκατάλειψης, απαξίωσης και κλοπής του κληροδοτήματος Αξελού και την ανάγκη της άμεσης κατασκευής του γηροκομείου». Όπως είπαν ο ΕΦΚΑ πήρε 2,5 δισ. ευρώ αποθεματικά του Ταμείου και ανέλαβε την υποχρέωση να φτιάξει το γηροκομείο – θεραπευτήριο.

5.

Τέλος, κατήγγειλαν την απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους στα συνδικαλιστικά όργανα, με τα «πραξικοπήματα στους δύο συλλόγους των συνταξιούχων μηχανικών ΠΕΤΟΜ -ΤΕΕ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ». Παραμένοντας στις επάλξεις του αγώνα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την κατάργηση των περικοπών των μνημονίων, όσο και των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ που φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. από αυτά να ενθυλακώνεται από την Τράπεζα Αττικής σε Συνέντευξη Τύπου 15-11 2022 για τα προβλήματα των συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα ΕΣΤΑΜΕΔΕ & ΠΕΤΟΜ

PDF LogoΣυνέντευξη Τύπου 15-11 2022 για τα προβλήματα των συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα ΕΣΤΑΜΕΔΕ & ΠΕΤΟΜ

Αναλυτικά:

Συνεχίζουμε με συνέπεια την εναντίωσή μας στην παγιωμένη πλέον αντιασφαλιστική λαίλαπα, που άρχισε από τον καιρό της ανατροπής του σοσιαλισμού, πριν 32 χρόνια.

Ενταγμένοι στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, αλληλέγγυα με όλους τους συνταξιούχους της χώρας μας, διεκδικούμε συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και παροχές υγείας δωρεάν, που να συμβαδίζουν με τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής προόδου. Παλεύουμε για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που κατέβασαν τις συντάξεις μας σε δραματικά επίπεδα, μέχρι και στο 1/3 αυτών του 2010, το επικουρικό από 90 ευρώ το μήνα στα 15 και το εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών στο μισό.

Απαιτούμε

Άμεσο σταμάτημα και αντιστροφή των μειώσεων σε συντάξεις, επικουρικό και εφάπαξ.

Ματαίωση κάθε νέας εισφοροαφαίμαξης με δημιουργία επαγγελματικού ταμείου και της δρομολογημένης διάθεσης των ασφαλιστικών εισφορών σε κοράκια επιχειρηματίες, όπως και της προώθησης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αποκατάσταση των εισοδημάτων που κατατρώει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

Την επίθεση σε όλα τα δικαιώματά μας συνδαυλίζουν και συντονίζουν όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Έχει τεράστια σημασία να ανατρέψουμε την πολυπλόκαμη προπαγάνδα τους και να μην πέσουμε θύματά της. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι δηλητηριώδεις οι απόψεις πως ο συνδικαλισμός που γνωρίσαμε ως τώρα είναι παρωχημένος, πως οι πορείες και διαδηλώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, πως μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τον συνδικαλισμό εισάγοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, γενικευμένες ηλεκτρονικές συνεδριάσεις κλπ.

Έχει τεράστια σημασία για την ίδια μας τη ζωή να στραφούν οι αδικημένοι προς τα σωματεία τους, να γραφτούν και να αγωνιστούν μέσα από αυτά. Να νιώσουμε όλοι τη δύναμή της αλληλέγγυας κινητοποίησης και αγωνιστικής διεκδίκησης, να πιστέψουμε πως ο, τι έχουμε φρενάρει και ο, τι έχουμε κατακτήσει δεν χαρίστηκε από κανέναν, αλλά αποσπάστηκε από τους μαζικούς μας αγώνες.

Κλασικό παράδειγμα είναι οι 160 διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις που έγιναν το 2018 και ανάτρεψαν τον νόμο Κατρούγκαλου στο σημείο που μείωνε κατά ένα 500άρι περίπου τη σύνταξή μας και παίρνουμε ακόμα αυτό το ποσό που αποκαλούν προσωπική διαφορά και βάλθηκαν να το εκμηδενίσουν.

1.

Το μεγάλο πρόβλημα της σφαγής του πενιχρού εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών στο μισό.

Από το Σεπτέμβρη του 2013 είχαν σταματήσει τη χορήγηση του εφάπαξ στους ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς με προφάσεις του τύπου αναζήτησης ερμηνείας και εφαρμογής μαθηματικών τύπων. Ως το τέλος του 2012 όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσία έπαιρναν εφάπαξ 13.000€ και πετσοκόφτηκε από τις αρχές του 2013 στα 10.800C. Ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 κατακρεούργησε αυτό το εφάπαξ στα 5.800€.

Για να καλυφτεί αυτή η κατακρεούργηση και να μην υπάρξουν αντιδράσεις, με συμπαιγνία των οσφυοκαμπτών συνδικαλιστών και της κυβέρνησης, υπήρξε παράνομη εγκύκλιος του υφυπουργού Πετρόπουλου και το εφάπαξ για μια περίοδο δόθηκε στα 9.800C. Και σήμερα, μετά δίχρονη καθυστέρηση, ζητάνε πίσω κάπου 4 χιλιάρικα από όσους «ευεργετήθηκαν» από την παράνομη εγκύκλιο που καταργήθηκε όταν ήρθε η «κάθαρση» με τη Ν. Δημοκρατία, που διατήρησε την κατακρεούργηση στο μισό του εφάπαξ μας. Η συνεχής πίεσή μας από το καλοκαίρι του 2019 εναντία στην κατακρεούργηση του εφάπαξ και την προβλεπόμενη απαίτηση επιστροφής, ανάγκασε το Χατζηδάκη να ελιχτεί με μια κοροϊδία, με τα ψίχουλα του άρθρου 82 κατά το τέλος του 2021, που θα πάρουν μόνο όσοι βρουν στο σεντούκι τους τις εισφορές τους για το εφάπαξ, ενώ τις έχει ο ΕΦΚΑ.

Αυτές οι καταβολές για το εφάπαξ περιλαμβανόταν στις εισφορές μας για τον Ειδικό Λογαριασμό (με τις όποιες λεκτικές μεταμορφώσεις του) και το εφάπαξ έβγαινε στα 13 χιλιάρικα!

2.

Θα μένει πάντα στην επικαιρότητα, η προσωρινή, όπως θα το καταφέρουμε, απόσπαση από τους μηχανικούς, μέσα στην πανδημία, του κτιρίου της ασφάλισής τους, ο, τι και να κάνει το κατεστημένο γύρω από τα Δημόσια Έργα, το ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, τον ΕΦΚΑ, το ΤΜΕΔΕ και την Τράπεζα Αττικής, που μεθόδευσε αυτό το ανοσιούργημα της κλοπής του κτιρίου μας. Του κτιρίου που κατασκευάστηκε, με το αίμα μας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ειδικά για τις ανάγκες ασφάλισης του ΤΣΜΕΔΕ. Δεν θα χωνέψουμε ποτέ την παραχώρησή του στην Τράπεζα Αττικής. Η ταλαιπωρία των μηχανικών σε πολλά και δυσπρόσιτα σημεία της Αθήνας, το πάγωμα του προγραμματισμού συγκεντροποίησης των υπηρεσιών στην Κολοκοτρώνη και η φθορά από την αχρησία των-έργων ανακαίνισης που έγιναν γι’ αυτή τη συγκεντροποίηση, συμβαδίζουν με αυτήν την κλοπή του κτιρίου μας.

3.

Σε ο, τι αφορά τη συνέχιση της 60χρονης εγκατάλειψης, απαξίωσης και κλοπής του κληροδοτήματος Αξελού και την ανάγκη της άμεσης κατασκευής του γηροκομείου με το ένα χιλιοστό των κλαπέντων αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, ενημερωθήκατε και με την πρόσφατη συγκέντρωση που κάναμε στο κτήμα και την ανάρτηση των νέων πάνελ. Διεκδικούμε την άμεση κατασκευή του γηροκομείου- θεραπευτηρίου, σαν υποχρέωση του ΕΦΚΑ, με βάση τον προϋπολογισμό-εκτίμηση-έκθεση (των 4 εκατομμυρίων) των μηχανικών Γρηγοριάδη και Τελειώνη. Ο ΕΦΚΑ πήρε 2,5 δις αποθεματικά, αλλά και την τυπική και ουσιαστική υποχρέωση να φτιάξει το γηροκομείο. Η τελευταία, το Σεπτέμβρη, ετήσια παράστασή μας επί τόπου, ήταν η μαζικότερη όλων των χρόνων και θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε, και μ’ αυτόν τον τρόπο, τη διαρκή ανάγκη άμεσης κατασκευής και λειτουργίας του γηροκομείου.

4.

Η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, μαζί με το αδιέξοδο αυτών που χρωστάνε μεγάλα ποσά εισφορών και η κλοπή των δικαιωμάτων τους στη σύνταξη.

Η μεθοδευμένη εδώ και χρόνια απογύμνωση των υπηρεσιών που έβγαζαν τις συντάξεις, οι ταχυδακτυλουργίες των αρμόδιων υπουργών και η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης αυτών των υπηρεσιών, αυξήσανε και αυξάνουν διαρκώς τον αριθμό των καθυστερούμενων κατά 3-8 χρόνια συντάξεων, εφάπαξ κλπ. Αυτή την εικόνα έχουμε εμείς και τώρα, αφού μάλιστα στις πρόσφατες καίριες ερωτήσεις μας στην Κι ερχόμαστε στην αντιμετώπιση των ενεργειών του αντεργατικού Κράτους που συνεργάζεται με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές για να φιμώσει τη διεκδίκηση και τους αγώνες. Στα δικαστικά και ηλεκτρονικά πραξικοπήματα στους δυο συλλόγους των συνταξιούχων μηχανικών ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

5.

Εδώ ήταν ένα καλό σημείο να τελειώσει αυτή η εισαγωγή στη συνέντευξη, ή η εισήγηση στην αγωνιστική μας μάζωξη. Τι θα κάνουμε όμως με την σύντομη αναφορά στα υπόλοιπα, επίσης μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων μηχανικών που υποσχεθήκαμε; Ας διαβάσουμε σύντομα τις καμία 25ριά γραμμές που απομείνανε.

Διεκδικούμε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ κι έχουμε λόγο γι’ αυτά. Πρόκειται για κάπου 3,5 δις, από τα οποία το 1 ρουφήχτηκε από την Τράπεζα Αττικής. Να δεσμευτούν με ευθύνη της κυβέρνησης σε λογαριασμό που θα χρησιμεύει μόνο για τις ασφαλιστικές ανάγκες των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Κανένας νόμος δεν μπορεί να καταργήσει αυτό το κοινωνικό μας δικαίωμα.

Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επιστροφή όλων των μνημονιακών περικοπών σε όλους μας, αλλά και για κάθε μικρή απαίτηση που παρουσιάζεται, σαν την πειρατική κλοπή στην Εισφορά Αλληλεγγύης, που αντί να λογαριάζεται στην πραγματική σύνταξη, ανακαλύψανε μια φανταστική, μιάμιση φορά μεγαλύτερη, κλέβοντας μας κανα 70ρι το μήνα, πέρα από την ίδια την κλοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης που είναι τη τάξης του κατοστάρικου.

Απαιτούμε, συνεχώς 10 χρόνια, και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε, από τους πολιτικούς υπεύθυνους, να δοθούν τα στοιχεία επικοινωνίας με τους 30.000 συνταξιούχους ΤΣΜΕΔΕ, τώρα μάλιστα που πάνω από ένα χρόνο έχει βγει ευνοϊκή για την παραχώρησή τους γνωμάτευση της ΑΠΔΠΧ. Το φιλότιμο των αστών έχει χαθεί προ πολλού. Τόσο φοβούνται τα λόγια μας, να πάνε στους συναδέλφους μας.

Διεκδικούμε την επαναφορά του δικαιώματος των συνταξιούχων μηχανικών για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες του ΤΕΕ, με ψήφο και συμμετοχή σε όλα τα όργανα και επιτροπές του.

Τέλος καλούμε συνεχές όλους του συναδέλφους να μην αφήνουν καμία αντιπολεμική διαδήλωσή χωρίς να πάνε ή να στείλουν υποστήριξή απ’ το κρεβάτι.

Για να μην μετανιώνουν για την απάθεια κι υποταγή τους στις σειρήνες επανάπαυσης, όταν θα τρέχουν πχ προς τη Λάρισα να γλυτώσουν το πυρηνικό νέφος που θα ‘ρχεται, ας πούμε, από τη Σούδα. Αδέλφια Ρώσοι κι Ουκρανοί, ανατρέψτε τις ιμπεριαλιστικές ηγεσίες και τα τσιράκια τους, αν θέλετε να γλυτώσετε από τη σφαγή και το ψήσιμο. Ας κάνουμε το ίδιο, όλοι οι Λαοί της Γης.

Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση