Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι 10 καλύτεροι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών

Όταν στις 25 Νοέμβρη έφυγε από τη ζωή, στα 60 του μόλις χρόνια, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα αναθερμάνθηκε η συζήτηση για το ποιός είναι τελικά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Οι υποψήφιοι αρκετοί και οι απόψεις ποικίλλες, μιας και ο καθένας θέτει τα δικά του κριτήρια για να αναδείξει τους καλύτερους.

Το «ΑΤΕΧΝΩΣ» παρουσιάζει μια ενδεικτική – και ασφαλώς υποκειμενική – λίστα των 10 καλύτερων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος:

10. Εουσέμπιο (Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Φερέιρα), 1942-2014.

Πορτογάλος ποδοσφαιριστής από τη Μοζαμβίκη, που αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού. Αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες αλλά ανέδειξε το ταλέντο του στη Μπενφίκα την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1962. Έπαιξε για χρόνια στην Εθνική Πορτογαλίας βοηθώντας την να κατακτήσει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 που διεξήχθη στην Αγγλία.

9. Τζορτζ Μπεστ, 1946-2005.

Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής με σπάνιο ταλέντο. Αγωνιζόταν ως πλάγιος μέσος και επιθετικός μέσος, έγινε διεθνώς γνωστός για την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Χρίστηκε διεθνής το 1964 και αγωνίστηκε συνολικά 37 φορές με την ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας σημειώνοντας 9 γκολ.

8. Φέρεντς Πούσκας, 1927-2006.

Ούγγρος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στη Χόνβεντ Βουδαπέστης και αργότερα στη Ρεάλ Μαδρίτης πετυχαίνοντας συνολικά 518 γκολ, ενώ διέπρεψε και ως διεθνής με την Εθνική Ουγγαρίας. Θεωρείται από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών με πολυάριθμους τίτλους σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας εργάστηκε ως προπονητής, μεταξύ άλλων στον Παναθηναϊκό τον οποίο οδήγησε το 1971 ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

7. Ζινεντίν Ζιντάν, 1972.

Γάλλος ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αλγερία που διέπρεψε στο Ιταλικό και Ισπανικό πρωτάθλημα αγωνιζόμενος στις Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Γνωστός και με το προσωνύμιο Ζιζού, κατέκτησε με την Εθνική Γαλλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντιάλ) του 1998 συντρίβοντας την Βραζιλία με 3-0. Έχει στο ενεργητικό του πληθώρα διακρίσεων σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, θεωρούμενος ως ένας από τους καλύτερους “τεχνίτες” της μπάλας.

6. Ροναλντίνιο (Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα), 1980.

Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, δημοφιλής για την απαράμιλλη τεχνική και τις δημιουργικές του ικανότητες. Παίκτης εξαιρετικής ευελιξίας και ρυθμού, αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στις Παρί Σεν Ζερμέν, Μπαρτσελόνα και Μίλαν. Με την Εθνική Βραζιλίας αγωνίστηκε 97 φορές και σημείωσε 33 τέρματα, όντας απ’ τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου (Μουντιάλ) το 2002.

5. Φραντς Μπεκενμπάουερ, 1945.

Γεννημένος στο Μόναχο της Δυτικής Γερμανίας θεωρείται δικαίως απ’ τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Αγωνίστηκε στις ομάδες Μόναχο 1860 και Μπάγερν Μονάχου με την οποία αναδείχτηκε πολλές φορές πρωταθλητής και κυπελλούχος Δυτικής Γερμανίας, όπως και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Ως αρχηγός της Εθνικής Ομάδας της Δυτικής Γερμανίας την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974. Στις εκλογές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) αναδείχθηκε 3ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα.

4. Λιονέλ Μέσι, 1987.

Αργεντινός διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στη θέση του επιθετικού με την Μπαρτσελόνα και την Εθνική Αργεντινής, θεωρείται απο πολλούς ως ο καλύτερος παίκτης του 21ου αιώνα και ένας από τους καλύτερους του αθλήματος όλων των εποχών. Μεταξύ των αρκετών τίτλων που έχει κατακτήσει, περιλαμβάνονται τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, εφτά Πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων και ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Από το 2004 που αγωνίζεται στη Μπαρτσελόνα έχει σημειώσει 447 γκολ σε 492 συμμετοχές!

3. Πελέ (Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο), 1940.

Εμβληματικός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, υψηλής τεχνικής κατάρτισης και η αθλητικότητας, θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Έχει ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από τη FIFA και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS).

Γνωστός και ως ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου», ο Πελέ αγωνίστηκε από το 1954 έως το 1974 στην Σάντος σκοράροντας… 504 γκολ σε 496 συμμετοχές! Παρά τις δελεαστικές προσφορές δεν αγωνίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό σύλλογο. Με την Εθνική Βραζιλίας κατέκτησε 3 Παγκόσμια Κύπελλα.

2. Γιόχαν Κρόϊφ (Χέντρικ Γιοχάνες Κρόιφ), 1947-2016.

Ολλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής που θεωρείται ο καλύτερος ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών και ένας από τους καλύτερους του 20ου αιώνα. Εντυπωσιακός μέσα στο γήπεδο, ο Κρόϊφ χαρακτηρίστηκε ποδοσφαιρική ιδιοφυϊα που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος. Αναδείχθηκε από τις ακαδημίες του Άγιαξ στον οποίο αγωνίστηκε τα χρόνια 1964-1973 σημειώνοντας 190 γκολ σε 239 συμμετοχές, ενώ η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα οδήγησε την Καταλανική ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια.

Κατέκτησε σε συλλογικό επίπεδο όλους τους εγχώριους και διεθνείς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων όπως Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας, Ευρωπαϊκό Σούπερ Κύπελλο και Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Αγωνίστηκε για χρόνια με την φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας αναδεικνύοντας την σε παγκόσμια υπερδύναμη, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 1974.

1. Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, 1960-2020.

Ο «Θεός του Ποδοσφαίρου», γεννημένος σε μια φτωχογειτονιά του Μπουένος Άϊρες το 1960, υπήρξε από τους σπουδαιότερους αθλητές στην ιστορία, του οποίου η προσωπικότητα ξεπέρασε τα ποδοσφαιρικά όρια και αναδείχθηκε σε λαϊκό ήρωα, τόσο στην χώρα του όσο και διεθνώς. Εμβληματικός ποδοσφαιριστής με ανεπανάληπτο ταλέντο και ηγετικές ικανότητες, ο Μαραντόνα διέπρεψε στα γήπεδα για σχεδόν 20 χρόνια, από τα μέσα του 1970 έως το 1997 που αποφάσισε να αποσυρθεί.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1976 στην Αρχεντίνος Τζούνιορ, ενώ ακολούθως αγωνίστηκε στις Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη, Νιούελς Ολντ Μπόις, τερματίζοντας την καριέρα του στη Μπόκα. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα έζησε στη Νάπολι στην οποία αναδείχθηκε το τεράστιο ταλέντο του, ενώ κατέκτησε τίτλους και διακρίσεις. Έλαβε το προσωνύμιο El Pibe de Oro (Το Χρυσό Αγόρι).

Με την φανέλα της Εθνικής Αργεντινής έλαβε μέρος σε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ το 1986 κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό κερδίζοντας στον τελικό την Δυτική Γερμανία. Στον προ-ημιτελικό, απέναντι στην Εθνική Αγγλίας, πέτυχε το γκολ του 20ου αιώνα που έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του Θεού», εξαιτίας του τρόπου που επιτεύχθηκε. Έχει βραβευτεί  από τη FIFA ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα μαζί με τον Πελέ.

Τιμητικές αναφορές…

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η λίστα είναι ενδεικτική. Πολλά σπουδαία ταλέντα του ποδοσφαίρου, που διέπρεψαν στους αγωνιστικούς χώρους, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ανάλογες λίστες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αξίζει να αναφερθούν είναι, μεταξύ άλλων, αυτά των Μισέλ Πλατινί, Τζουζέπε Μεάτσα, Αλφρέντο Ντι Στέφανο, Ρονάλντο (Βραζιλιάνος), Ζίκο, Μπόμπι Τσάρλτον, Ρομάριο, Ρονάλντο (Πορτογάλος), Γκαρίντσα, Μάρκο Φαν Μπάστεν, Γκεόργκι Χάτζι κ.α.