Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο λιμενεργάτες της Γένοβα για μία ακόμη φορά δεν έγιναν συνένοχοι στο έγκλημα – Οι εξελίξεις με την Καρόλα Ράκετε

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch,  με την Καρόλα Ράκετε πλοίαρχο, περισυνέλεξε 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε σε διεθνή ύδατα από τις 12 Ιουνίου. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αψηφώντας διαταγή από τη Ρώμη να μείνει μακριά. Έντεκα μετανάστες είχαν ήδη απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η καπετάνιος Καρόλα Ράκετε αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νησί Λαμπεντούζα επειδή η κατάσταση πάνω στο πλοίο ήταν «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης. «Αρκετά, μπαίνουμε. Δεν είναι για λόγους πρόκλησης, αλλά ανάγκης, υπευθυνότητας», ανέφερε η Sea-Watch .

Σύμφωνα με διάταγμα που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, έχει την εξουσία να αρνείται την πρόσβαση στα εθνικά χωρικά ύδατα πλοίων που θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη και να τους επιβάλλει πρόστιμο.

Στο μεταξύ, η Sea-Watch, εξόν από τη φραστική αντιπαράθεση με τον Σαλβίνι και το τόλμημά της να σπάσει τον αποκλεισμό του, είχε προσφύγει επίσης στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, επικαλούμενο το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή και το Άρθρο 3 για την απαγόρευση της απάνθρωπης και υποτιμητικής μεταχείρισης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Όμως το δικαστήριο αποφάσισε στις 25 Ιουνίου να μη δώσει συνέχεια στα αιτήματα για την αποβίβαση των μεταναστών του Sea Watch 3, καλώντας όμως τις ιταλικές αρχές να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολίες πάνω σε σκάφη και είναι ευάλωτα λόγω ηλικίας και κατάστασης της υγείας τους. Η Ιταλία χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μόλα ταύτα η Καρόλα Ράκετε, η νεαρή πλοίαρχος του σκάφους, δεν υπάκουσε εσκεμμένα ούτε σε αυτή την απαγόρευση, ούτε στην απαγόρευση Σαλβίνι. «Είμαι έτοιμη να πάω στη φυλακή γι΄αυτό», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως τηρεί το ναυτικό δίκαιο. Αψηφώντας τον κίνδυνο της φυλάκισης ή της ποινής των 50.000 ευρώ επέμεινε να ελλιμενιστεί το σκάφος και να αποβιβαστούν οι μετανάστες. Οι 40 μετανάστες που ήταν επί 17 ημέρες εγκλωβισμένοι στο πλοίο, αποβιβάστηκαν τελικά σήμερα τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λαμπεντούζα.

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι κατήγγειλε “μια πολεμική ενέργεια” ζητώντας ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για την 31 ετών Γερμανίδα, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη δέσμευση του σκάφους και ένα γερό πρόστιμο για τη ΜΚΟ.

Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα. Η Ρακέτε λέγεται ότι ζήτησε συγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το περιστατικό: “Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας”, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADNkronos.

Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο, στο οποίο παρέμειναν δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, αλλά ο προορισμός τους είναι ασαφής. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρθηκαν να τους δεχτούν, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία είναι σε εξέλιξη.

Με τον ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την πλοίαρχο, τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη για αντίσταση στις κρατικές αρχές, αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση στην παράνομη μετανάστευση και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.

“Έβγαλαν τις μάσκες τους: Αυτοί είναι εγκληματίες”, δήλωσε ο Σαλβίνι σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μετά τον ελλιμενισμό του Sea-Watch στη Λαμπεντούζα. “Είναι ωραίο να λένε ‘σώζουμε ζωές’, αλλά παραλίγο να σκοτώσουν ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά τους”.

Όμως ο κόσμος είναι με τη νεαρή πλοίαρχο. Ήδη έχουν μαζευτεί πάνω από 220.000 ευρώ για τυχόν δικαστικά έξοδα ή πρόστιμα.

Οι λιμενεργάτες της Γένοβα έσωσαν την τιμή των Ιταλών

Και οι λιμενεργάτες της Γένοβα μάς θυμίζουν τι σημαίνει εργατικό κίνημα που μπορεί να επιβάλει τον λόγο και τις πράξεις του. Και είμαστε μαζί τους. Διαβάστε την ανακοίνωση από το Collettivo Autonomo Lavoratori Portual και τη μετάφραση των Nomadic Universality (όπως τη δημοσιεύει toperiodiko.gr):

Ένα πλοίο που μεταφέρει 42 ανθρώπινα όντα περιμένει δύο βδομάδες ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και τη φυλάκιση. Οι υπεύθυνοι για αυτούς τους πολέμους και αυτή η δυστυχία κάθονται στα κοινοβούλια και στα επιχειρηματικά γραφεία της Ιταλίας και της Ευρώπης. Οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα κάνουνε μπαλάκι, από τη Ρώμη στο Στρασβούργο, την ευθύνη να τους αφήσουν να βγουν στη στεριά.

Δεν είμαστε ούτε ήρωες ούτε πολιτικοί. Κάποιος μάς είπε «ταραχοποιούς». Είμαστε απλοί λιμενεργάτες της Γένοβας, αλλά ακριβώς ως εργαζόμενοι αναγνωριζόμαστε μόνο στις ιδρυτικές αξίες του εργατικού κινήματος: την αδελφότητα μεταξύ των ανθρώπων, τη διεθνή αλληλεγγύη. Επειδή γνωρίζουμε καλά, όπως το γνωρίζουν όλοι, ότι αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες που φεύγουν διωγμένες για να βρουν ελπίδα, θα καταλήξουν, στην Ιταλία και αλλού, να κάνουν τις δουλειές με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση για πέντε δεκάρες, κυνηγημένοι, πλουτίζοντας ακριβώς αυτούς που φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη ότι δεν τους θέλουν και ότι «πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους».

Ε, λοιπόν, έρχονται εδώ μόνο και μόνο επειδή οι κυβερνήσεις μας έχουν καταστρέψει τις χώρες τους.

Πιστεύουμε ότι εάν το Sea Watch 3 διασπάσει το μπλόκο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, θα πρέπει να το υποδεχτούμε με συγκεκριμένη και ενεργή αλληλεγγύη, με όλη τη δύναμη την οποία είναι ικανοί να δείξουν οι εργαζόμενοι και οι αντιρατσιστές. Καθόσον μας αφορά, το Sea Watch 3 μπορεί να χαράξει ρότα προς το λιμάνι μας· για εμάς θα είναι ευπρόσδεκτοι. Mπορούμε να κλείνουμε τα λιμάνια, αλλά μπορούμε και να τα ανοίγουμε.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε σταματήσει, όχι μόνοι μας φυσικά, δύο φορές το φορτίο μιας εταιρείας –της Bahri- που ειδικεύεται στην εμπορία όπλων, όπως ήμασταν παρόντες και στην πλατεία για να «εξηγήσουμε» στους φασίστες και τους προστάτες τους ότι στην πόλη μας δεν έχουν καμία ελπίδα.

Καθώς πλησιάζει η 30η Ιουνίου και ο Σαλβίνι σχεδιάζει να κάνει άλλη μια επίσκεψη στη Γένοβα, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε σε όλους –και πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας- ότι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της εργατικής παράδοσης είναι ο αγώνας.

Ξέρουμε πώς να μπλοκάρουμε τα λιμάνια, μπορούμε να το ξανακάνουμε.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΡΟΥΡΙΟ

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

genova

Υπενθυμίζουμε ότι ένα μόλις μήνα πριν οι λιμενεργάτες στο ιταλικό λιμάνι Γένοβα μπλόκαραν «πλοίο του θανάτου». Αντέδρασαν στη φόρτωση υλικού που προοριζόταν για το Πολεμικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας και τον εξοπλισμό με τον οποίο συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης. Μεταξύ άλλων ύψωσαν στο λιμάνι και πανό με σύνθημα «Οχι για τον πόλεμο», ενώ εκπρόσωποι των συνδικάτων σημείωσαν σε δηλώσεις τους ότι «δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που συμβαίνει στην Υεμένη».