Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πομπηία: Bρέθηκε σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό τελετουργικό άρμα

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον Massimo Osanna, απερχόμενο διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Civita Giuliana (Τσίβιτα Τζουλιάνα), περίπου 700 μέτρα έξω από την Πομπηία (τείχη της αρχαίας πόλης)

άρμα Civita Giuliana carro cerimoniale romano tra i cunicoli dei tombaroli

Πρόκειται για ρωμαϊκό τελετουργικό άρμα που βρέθηκε ανάμεσα στις ταφικές σήραγγες: στο πίσω μέρος είχε ερωτικές διακοσμήσεις

ℹ️  Οι ανασκαφές έξω από τα τείχη της Πομπηίας εξακολουθούν να εκπλήσσουν ευχάριστα διασώζοντας κάθε τόσο από τη λεηλασία, την αρχαιοκαπηλία και τη ληστεία χάρη στο πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ της εποπτείας και της Procura του Torre Annunziata (ειδικής εισαγγελίας)… «πονεμένη» ιστορία –βλ και |>Ατέχνως<|.άρμα Civita Giuliana carro cerimoniale romano

Μια μοναδική πανευρωπαϊκή ανακάλυψη, που έγινε δυνατή χάρη στο πρώτο πείραμα «δικαστικής αρχαιολογίας», με την παρέμβαση των καραμπινιέρων του πυρήνα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (Torre Annunziata), ενώ συνεχίζεται ακόμη η δίκη των ιδιοκτητών του σπιτιού, όταν –πριν τρία χρόνια (!!)  ανακαλύφθηκε ένα περίπλοκο δίκτυο σηράγγωνχιλιομέτρων, απ’ όπου γίνονταν οι παράνομες εξερευνήσεις της οργανωμένης αρχαιοκαπηλίας έχοντας κάνει κυριολεκτικά «κόσκινο» τα περισσότερα από τα δωμάτια της τεράστιας ρωμαϊκής βίλας μέχρι το 2017.

🆘  Μετά από έρευνες –μέσα από τεράστιες δυσκολίες (παίζουν και οι μαφιόζοι, καθώς και και άλλοι ισχυροί της περιοχής) της Procura di Torre Annunziata, οι ανασκαφές της βίλας Civita Giuliana οδήγησαν στον εντοπισμό δεκάδων πολύ μεγάλων σηράγγων σκαμμένες από χρόνια με πρωτοποριακό εξοπλισμό, από τοπικούς τυμβωρύχους – ένας εκ των οποίων ζει ακριβώς δίπλα από την αρχαία βίλα – με αποτέλεσμα να σταματήσει (προσωρινά;) η δραστηριότητά τους.
«Τετραπέρατοι και άκρως εξειδικευμένοι – λέει (ψιθυρίζοντας εμπιστευτικά στο πρακτορείο Ansa) ο Osanna που από τύχη και κυριολεκτικά «στο φτερό», δεν κατάφεραν να κλέψουν το πολυτελές άρμα που μόλις ανακαλύψαμε: μια από τις σήραγγες τους ήταν σε απόσταση αναπνοής…
Επίσης –συνεχίζει για αυτόν τον λόγο -και δεδομένου ότι όλοι οι κατηγορούμενοι στην τρέχουσα δίκη είναι ελεύθεροι (!!), μόλις έγινε η ανακάλυψη – ήταν 7-Ιαν-2021 – αποφασίστηκε να προχωρήσουμε γρήγορα «δουλεύοντας επίσης τα Σάββατα και τις Κυριακές» ώστε να μη δοθεί χώρος στις «διαρροές και την πιθανότητα να προηγηθούν οι εγκληματίες».

Ένα δύσκολο και περίπλοκο έργο, υπογραμμίζει ο αρχαιολόγος, «επειδή αυτό το νέο εύρημα ήταν έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του δρόμου και αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν ένα άνευ προηγουμένου κόσμημα, επιπλέον εξαιρετικά λεπτό, πολύ εύθραυστο».
Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αποκαταστάτες, ηφαιστειολόγοι, εξειδικευμένοι εργάτες παρενέβησαν για να απελευθερώσουν το τετράτροχο άρμα από τα «σκυροδέματα» της τέφρας. Και μετά, καθώς η ανασκαφή εξελίχθηκε, παρενέβησαν παλαιοβοτανολόγοι και ανθρωπολόγοι -μια σύνθετη ομάδα πολλών επαγγελματιών που δεσμεύτηκαν να σώσουν και την παραμικρή μικρότεη λεπτομέρεια από αυτό που ταυτοποιήθηκε αμέσως ως «εξαιρετικό εύρημα», ένα είδος άρματος που αναφέρεται ευρέως σε αρχαίες πηγές και ποτέ δεν προέκυψε από αρχαιολογική ανασκαφή.

Αναγνωρισμένο ως Pilentum (Πιλέντουμ), ένα όχημα που χρησιμοποιόταν για τελετές και λατρείες, το άρμα της Civita Giuliana αποτελείται από ένα ελαφρύ βαμμένο ξύλινο σώμα που στηρίζεται σε τέσσερις ψηλούς μεταλλικούς τροχούς που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μηχανικό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας.
Εξωτερικά, του οποίου η πλάτη και οι πλευρές είναι διακοσμημένες με ανάγλυφο χαλκό και κασσίτερο, υπήρχε ένα κάθισμα, που περιβάλλεται από μεταλλικά μπράτσα και πλάτες, για ένα ή δύο άτομα.
Πολύ πλούσιες διακοσμήσεις, οι οποίες στις δύο μεγάλες πλευρές βλέπουν την «εναλλαγή σκαλιστών χάλκινων φύλλων και ξύλινων πάνελ βαμμένων σε κόκκινο και μαύρο», ενώ η πλάτη είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, στολισμένη με αυτό που οι μελετητές ορίζουν ως «αρθρωτό διακοσμητικό σύστημα που περιλαμβάνει τρία διαφορετικά εγγράψιμα σχήματα με μια σειρά από χάλκινα και από κασσίτερο μενταγιόν με φιγούρες σκηνές ερωτικού φόντου».
Όχι μόνο αυτό: σε ένα στάβλο δίπλα στην στοά όπου βρέθηκε το άρμα, ανακαλύφθηκαν τα λείψανα  τριών αλόγων «sauri» (ΣΣ |> chestnut) το 2018, με ένα από αυτά να «φοράει» ακόμη πλούσιες χάλκινες διακοσμήσεις.

θρακικά άρματα karanovo vignatov

Το μόνο γνωστό προηγούμενο αυτού του τύπου άρματος βρέθηκε πριν από 15 χρόνια στην περιοχή της αρχαίας Θράκης, στην πλευρά της Βουλγαρίας, μέσα σε έναν τάφο με 4 σώματα.
«Ένα από αυτά μοιάζει πολύ με το δικό μας, αλλά χωρίς διακόσμηση», εξηγεί ο αρχαιολόγος, ο οποίος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του ελληνικού ιστότοπου και θέλει να ξεκινήσει μια συγκριτική μελέτη.