Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Παρασκευή 23 Μαρτίου

 Η Μαρί Κιουρί… απολογούμενη

Η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της. Ενα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή για να κινδυνέψει μια επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της Πιέρ Κιουρί και παντρεμένος.

Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας τη μεγαλειώδη προσφορά της. Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα.

Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ… Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία. Το κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας.

Κείμενο – Μουσική: Ευσταθία. Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή. Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη. Μαζί της, η ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Φωτισμοί: Αλεξ Αλεξάνδρου. Σκηνικά – Κοστούμια: Αση Δημητρολοπούλου.Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη. Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύουν η Πένυ Μπαλτατζή και η Ευσταθία.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την Παρασκευή 9 Μάρτη, στο Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, τηλ. 211.4036.322). Παραστάσεις έως τις 31 Μάρτη, κάθε Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο στις 18.00.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι «Ανθρώπινες Γεωγραφίες» του Ν. Χαλκίδη στη Στοά Βιβλίου

Η έκθεση ζωγραφικής του Νάσου Χαλκίδη «Ανθρώπινες Γεωγραφίες», που είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά και στον πόλεμο, συνεχίζεται στη Στοά Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου), ως την Παρασκευή 23 Μάρτη.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, όπου μαζί με τα έργα του ζωγράφου παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ της Αριάδνης Κουτσαύτη «Μη με φωνάζεις ξένο».

Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης Νάσος Χαλκίδης αναφέρει: «Η εργασία έχει αφορμή και αφετηρία τα όσα διαδραματίζονται κατά τα τελευταία χρόνια στη λεκάνη της Μεσογείου και προκαλούν μετακινήσεις πληθυσμών από παραμεσογειακές χώρες που έχουν εμπλακεί ή έχουν οδηγηθεί σε πόλεμο προς χώρες της Ευρώπης. Πόλεμος που εξυπηρετεί συγκεκριμένα γεωστρατηγικά συμφέροντα και έχει στόχο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και ό,τι επιδέχεται εκμετάλλευσης στα εδάφη των χωρών-θυμάτων, αλλά που στοχεύει επίσης την ίδια την εργατική δύναμη σε όλες της τις εκφάνσεις: Επίμοχθη εργασία, επιστήμη, πολιτισμός».

Έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

 ΘΕΑΤΡΟ

«Οδός Αβύσσου, αριθμός 0»

Πρεμιέρα την Παρασκευή 9 Φλεβάρη του έργου «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, του συγγραφέα που χαρακτηρίστηκε ο Μάξιμ Γκόργκι της Ελλάδας. Το έργο διασκευασμένο για το θέατρο από την Σοφία Αδαμίδου, ανεβαίνει, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, στη σκηνή του OLVIO theater (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 3414118).

«Το τίμημα» στο θέατρο «Ιλίσια»

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως με πιο πρόσφατη αυτή του Broadway και πρωταγωνιστή τον Danny De Vito, ανεβαίνει στο Θέατρο «Ιλίσια». Οι διαχρονικές αλήθειες του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα ζωντανεύουν και φωτίζονται από τη σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

“Φθινοπωρινή σονάτα” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Αμέσως μετά τις «Τρεις Ψηλές γυναίκες» του Έντουαρντ ‘Αλμπι, η Μπέττυ Αρβανίτη καταπιάνεται με ένα έργο- στοχασμό στην αγάπη, τη «Φθινοπωρινή σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Στο έργο παρακολουθούμε τη συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο υποδύονται η Μπέττυ Αρβανίτη και η Δέσποινα Κούρτη, ενώ ο Δημήτρης Ήμελος είναι ο απρόθυμος μάρτυρας της αναπόφευκτης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο γυναίκες που διεκδικούν η μία την αγάπη της άλλης, την οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να ανταποδώσουν. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο ‘Αρης Τρουπάκης, ενώ το έργο παρουσιάζεται σε καινούρια μετάφραση από τα σουηδικά από τον Ζάννη Ψάλτη. Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας ( Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη). Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: από 5 έως 18Euro.

   «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη στο πλαίσιο του αφιερώματος “Νίκος Καζαντζάκης ο κοσμοπαρωρίτης”. Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Στις 21.00. Εισιτήρια: Κανονικό: 10Euro, Μειωμένο: 8Euro.

«Misery» στο Θέατρο «Ιλίσια – Βολανάκης»

Το θρίλερ του Στίβεν Κινγκ «Misery» έρχεται από 10 Γενάρη στη σκηνή του Θεάτρου «Ιλίσια – Βολανάκης», σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τον Δημήτρη Καραμπέτση.

«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα!…» στο θέατρο «Αλίκη»

Μία παράσταση που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα!…» στο θέατρο «Αλίκη»

Μία παράσταση που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στη σκηνή

«Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει από 15 Δεκέμβρη, στο θέατρο «Χώρα», σε σύνθεση Κειμένων – σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Η Νένα Μεντή μαζί με την Ερση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, την Χριστιάννα Ματζουράνη, την Μαριάννα Τουντασάκη και την Εφη Σακελλαρίου θα ζωντανέψουν τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.

  • «Μετά την Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος για 2η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη

 Ο Τάκης Σπυριδάκης επιστρέφει στον «’Αγριο Σπόρο»

Στον ρόλο ενός καντινιέρη και τον αγώνα επιβίωσης στην αυτοσχέδια καντίνα του, σε μια απόμακρη παραλία. Ο Τάκης Σπυριδάκης επιστρέφει στο έργο «’Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου και «χτίζει» με πικρό χιούμορ την αρχετυπική μορφή του σύγχρονου Έλληνα. Σκηνοθεσία Ελένη Σκότη. Θέατρο Επί Κολωνώ: Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός.Τηλ. 210 5138067. Εισιτήρια από 17 ευρώ έως 12 ευρώ. Ώρα 21.15 Διάρκεια παράστασης 105 λεπτά

   «Heisenberg» του Σάιμον Στήβενς

O αναπάντεχος έρωτας ενός ετερόκλητου ζευγαριού. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί την Κόρα Καρβούνη και τον Περικλή Μουστάκη στο έργο του Σάιμον Στίβενς «Heisenberg». Θέατρο Νέου Κόσμου: Αντισθένους 7, Νέος Κόσμος.Τηλ.21 0921 2900 Εισιτήρια 17 ευρώ έως 10 ευρώ. Ώρα 21.15 Διάρκεια παράστασης 85 λεπτά.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Οργισμένα Νιάτα» στο «Ολβιο»

Το έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζον Οσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» ανεβαίνει σε απόδοση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στο θέατρο «Ολβιο».

  • Η παράσταση «Τρώας» του Δημήτρη Δημητριάδη παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου στο θέατρο Αττις-Νέος Χώρος στις 9 μ.μ.
    Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο
  • «Ο γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Ολιας Λαζαρίδου στις 9 μ.μ. Ακαδήμου 13

Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

  • Το έργο «Πατρίδα τώρα: 8 ώρες και 35» της Φωτεινής Τσαλίκογλου, παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμό σε διασκευή και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και ώρα 9 μ.μ. Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο
  • Το «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου στις 9 μ.μ. Αγ. Κωνσταντίνου 22-24
  • Φ. Γ. Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο «Εκάτη»

 «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» στο θέατρο «Στοά»

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση Παπαγεωργίου, στο θέατρο «Στοά».

«Misery» στο Θέατρο «Ιλίσια – Βολανάκης»

Το θρίλερ του Στίβεν Κινγκ «Misery» έρχεται από 10 Γενάρη στη σκηνή του Θεάτρου «Ιλίσια – Βολανάκης», σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τον Δημήτρη Καραμπέτση.

«Το τραμ με το όνομα Πόθος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του θεατρικού ρεαλισμού του 20ού αιώνα, «Το τραμ με το όνομα ‘Πόθος’» του Τένεσι Ουίλιαμς, ανεβαίνει σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, σκηνικά-κοστούμια Εύας Νάθενα και μουσική ‘Αγγελου Τριανταφύλλου. Η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Χάρης Φραγκούλης, η Θεοδώρα Τζήμου, ο ‘Αγγελος Τριανταφύλλου, η Ευαγγελία Καρκατσάνη και ο Αdrian Frieling ερμηνεύουν τους ρόλους της παράστασης. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς). Τηλ.: 210 4143 310. Ώρα: 8.30 μμ. Εισιτ.: 10-30 ευρώ.

«Σοφία σε θυμάμαι» της Τάνιας Χαροκόπου στον Πολυχώρο Αθηναΐς

Η ταραχώδης ζωή της Σοφίας Βέμπο «της δικής μας Σοφίας», μέσα από δικές της διηγήσεις και νοσταλγικές αναπολήσεις, πλήρως τεκμηριωμένες, σε κείμενα της Τάνιας Χαροκόπου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, ζωντανεύει επί σκηνής, σαράντα χρόνια μετά από το τελευταίο της «ταξίδι». Στον ρόλο της Σοφίας Βέμπο η Γεωργία Ζώη, που ερμηνεύει ζωντανά τα σπουδαιότερα τραγούδια της ηρωίδας, συνοδευόμενη από ακορντεόν. Συμμετέχουν οι Ηλίας Μιχαήλ και Σπύρος Νίκας (ακορντεόν). Στον Πολυχώρο Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός). Τηλ.: 210 3480080. Ώρα: 8.30 μμ. Εισιτ.: 10-12 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.