Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, η Λέσχη Πολιτισμού «Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη-ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» παρουσιάζει στο ΘΕΑΤΡΟ «Έαρ-Βικτώρια» το βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη

«Μίκης Θεοδωράκης, Μονόλογοι, Διάλογοι και το Μονοπάτι προς το μέλλον: Συνοπτική παρουσίαση».
Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τρεις Τετάρτες του Δεκέμβρη, στις 13, 20 και 27, ο τραγουδοποιός Απόστολος Ρίζος, στο Σταυρό του Νότου Plus συναντά τον Μάνο Λοΐζο, σε ένα μουσικό δωμάτιο, αναζητώντας το πρώτο αίσθημα των τραγουδιών – όπως τη στιγμή που γράφτηκαν από τον δημιουργό τους.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Γλάρος»

Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

“Φυλακισμένες”

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει τις “Φυλακισμένες”, των Ignacio del Moral  & Verónica Fernández, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με έναν 16μελή θίασο.

“Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του Πέτρου Φιλιππίδη στο Θέατρο Δανδουλάκη

Μια καινούρια κωμωδία ανεβαίνει στο Θέατρο Δανδουλάκη τον φετινό χειμώνα. Ο λόγος για τα “Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του πολυβραβευμένου Joe Di Pietro, σε σκηνοθεσία/διασκευή του Πέτρου Φιλιππίδη. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλμπέρτο Φάις, Δανάη Σκιάδη. Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (Αγίου Μελετίου 61, Κυψέλη). Στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 20ευρώ.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Ο σχοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ

O σχοινοβάτης πάνω στο σχοινί πρέπει να βιώσει την απόλυτη μοναξιά. Να απελευθερωθεί από το εγώ του και να προσφέρει στου πεινασμένους θεατές του τσίρκου μια βίαιη ομορφιά και ίσως έναν βίαιο θάνατο. Να μπορέσει να αναμετρηθεί με το απόλυτο. Θα χορεύει στο σχοινί σαν ένας άλλος όσο φωτίζουν οι προβολείς του τσίρκου. Μια παραβολή για τον κόσμο. Ο «Σχοινοβάτης» βασίζεται στην πραγματική ιστορία της σχέσης του Ζαν Ζενέ με τον 20χρονο ακροβάτη Αμπντάλα Μπεντάγκα, στον οποίο αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι, πληρώνοντας τους καλύτερους εκπαιδευτές και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σκηνοθεσία του σόου του επάνω στο τεντωμένο σκοινί. Η ιστορία τους όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του Μπεντάγκα σε μια περιοδεία, ο Ζενέ τον παρατάει. Εκείνος αυτοκτονεί και ο Ζενέ πέφτει σε βαριά κατάθλιψη. Θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1967. Σκηνοθεσία, μετάφραση, διασκευή: Ζωή Μαντά.

Επιμέλεια από τη γαλλική γλώσσα: Michele Valley. Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Ερμηνεύουν:

Βάλια Παπαχρήστου, Λευτέρης Παπακώστας. A Small Argo Full of Art: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210-5201684.

«Οργισμένα Νιάτα» στο «Ολβιο»

Το έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζον Οσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» ανεβαίνει σε απόδοση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στο θέατρο «Ολβιο».

  • Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Εντουαρντ Αλμπι ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας Α΄ σκηνή σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη με τις Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή στις 8 μ.μ. Κεφαλληνίας 16

«Ο Δρόμος Περνά από Μέσα»

Το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας

Tα «ανθρωπάκια» του Γαϊτη, αυτά τα πανομοιότυπα απρόσωπα όμοια μέλη ενός «τέλειου» μηχανισμού παραγωγής – κατανάλωσης, ή -όπως έλεγε ο ίδιος ο Γαϊτης (1923-1984) σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις- «τα ανθρωπάκια του σήμερα είναι στο κατεστημένο και το ίδιο το ανθρωπάκι αυτό αντιδρά στο κατεστημένο», επαναμφανίζονται. Αυτή τη φορά στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018, σε μια έκθεση με τίτλο «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης». Την επιμελούνται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Λορέττα Γαΐτη με τη σημαντική συμβολή του Μιχάλη Γαβρίλου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Γαΐτη.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪ­ΔΑ­ΡΙΟΥ: Έκ­θε­ση με έργα του «γλύ­πτη της Αντί­στα­σης», Μι­χά­λη Κάσση, έως τις 17 Δε­κέμ­βρη

Έκθεση με έργα του «γλύπτη της Αντίστασης», Μιχάλη Κάσση, θα είναι ανοικτή στο κοινό από το Σάββατο 25 Νοέμβρη έως και την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Λ. Αθηνών και Καραϊσκάκη).

«Πρόσωπα στο βάθος του χρόνου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη

«Πρόσωπα στο βάθος του χρόνου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ», που περιλαμβάνει μια σύνοψη ζωγραφικών πορτρέτων από το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. H Εκθεση θα λειτουργεί έως την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ποικιλία και πολυμορφία εκφραστικών μέσων με απροσδόκητες τεχνικές και ματιέρες, γεγονός που προκαλεί αιφνίδιες αλλαγές στο ύφος και οδηγεί άλλοτε σε ένα ημιτελές και ηθελημένα πρόχειρο αποτέλεσμα και άλλοτε σε μια επιμελημένη και τεχνικά άψογη εικόνα.

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι»

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι», που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310991610). Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Γενάρη. Στο Τελλόγλειο, στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Μάλιστα, κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως έργα που είναι εμπνευσμένα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την Κύπρο κ.λπ. Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του μεγάλου καλλιτέχνη, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: Υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στο χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της δημιουργικής της καθημερινότητας. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά και την επιμέλεια η Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια συλλογών Τελλογλείου, με την εγκάρδια και φιλική σύμπραξη της Μερόπης Πρέκα.

Πορτρέτα 1968 – 1917

Στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο) η έκθεση «Πορτρέτα 1968 – 1917». Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη χαρά να δουν πορτρέτα πενήντα χρόνων του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλη Δημητρέα. Την έκθεση επιμελείται ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος και θα διαρκέσει έως τις 15 Γενάρη. Οπως αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος, «ο Δημητρέας είναι ο ζωγράφος των μετατροπών».

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Έκθεση έργων Θεάτρου Σκιών Χαρίδημου

«Η έκθεση αφορά έργα των Χρήστου Χαρίδημου, του Γιώργου Χαρίδημου και του Σωτήρη Χαρίδημου», τα μέλη της γνωστής οικογένειας, που μεσουράνησε τόσο στις παραστάσεις, όσο και στη λαϊκή ζωγραφική του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών από το 1910.

Στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά θα φιλοξενηθούν γνήσια εκθέματα τριών γενιών Χαρίδημων, με κυρίαρχο θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπόλοιπους γνωστούς ήρωες των παραστάσεων, όπως ο μπάρμπα Γιώργος, ο Χατζηαβάτης, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, ο Πασάς, η Βεζυροπούλα και βέβαια τα τρία μικρά κολλητήρια.

Θεσσαλονίκη, πριν και μετά την πύρινη καταστροφή

Μια ιστορία για την ακμή και το απότομο τέλος της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά, που σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση από μια εύφλεκτη ξυλόπηκτη πόλη στα μέγαρα από μπετόν αρμέ, παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη με την έκθεση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέκλειε μια νέα αρχή, ή, ορθότερα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλλογή του φωτογραφικού υλικού και των τεκμηρίων το ΜΙΕΤ συνεργάστηκε με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και με ιδιώτες που διέθεσαν υλικό των αρχείων τους, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η Συλλογή Καλφαγιάν κ.ά.

Στην έκθεση αποτυπώνεται η κατάσταση της περίκλειστης Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους, πανοράματα της πόλης από το 1890, χάρτες πριν και μετά την πυρκαγιά του 1917, τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της οθωμανικής διοίκησης, αεροφωτογραφίες, καρτ ποστάλ της πυρίκαυστης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουαρίου 2018.