Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προπαγάνδα για… «αμερικανάκια» από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Επικό» και… «εκπληκτικό» έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αστικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες το βίντεο που ανήρτησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο διαδίκτυο με αφορμή τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδας-Τουρκίας στο τουρνουά Ακρόπολις πριν τρεις μέρες.

Στο βίντεο εμφανίζεται ενα στέλεχος της πρεσβείας να «υποδεικνύει» στον υφιστάμενό της πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «διαλέξουν» πλευρά ανάμεσα στις δυο ομάδες, καθώς αυτό επιτάσσει η πολιτική και η διπλωματία. Ο υφιστάμενος όμως δεν υπακούει, βγάζει το σακάκι και το πουκάμισό του και αποκαλύπτει τη φανέλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λέγοντας: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

Παραμύθια για ιθαγενείς – ή μάλλον «αμερικανάκια» – από την αμερικάνικη πρεσβεία. Στόχος η επίκληση στο πατριωτικό συναίσθημα, η προσέγγιση της κοινής γνώμης και η δημιουργία θετικών εντυπώσεων για τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Σούδα.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που με επικοινωνιακά προπαγανδιστικά τεχνάσματα η πρεσβεία των ΗΠΑ επιχειρεί να χειραγωγήσει ιδεολογικά τον ελληνικό λαό. Το 2019, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παρουσιάστηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες διαφημιστικό σποτ της πρεσβείας με μήνυμα «Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί».

Τα προπαγανδιστικά βιντεάκια των αμερικανών απευθύνονται σε ανίδεους και λωτοφάγους. Σε όσους δεν έχουν ιστορική μνήμη ή σκόπιμα «ξεχνούν» τα εκατοντάδες εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ενα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού έχει μνήμη και δεν ξεχνά τον σκοτεινό ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Δεν ξεχνά τις βόμβες ναπάλμ στο Γράμμο και τις δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών όπως ο Μπελογιάννης, ο Λαμπράκης, ο Νικηφορίδης και άλλοι.

Δεν ξεχνά την στάση των ΗΠΑ έναντι της Χούντας. Δεν ξεχνά ότι στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές διάλεξαν πλευρά: Αυτήν του «Αττίλα», της εισβολής και κατοχής. Δεν ξεχνά το γκριζάρισμα του Αιγαίου από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Δεν ξεχνά το Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και άλλες χώρες που ποδοπατήθηκαν και τσακίστηκαν από την Made in the USA «δημοκρατία».

Όσα «χιουμοριστικά» προπαγανδιστικά σποτ κι’ αν σκαρφιστούν για να επηρρεάσουν την κοινή γνώμη, η ιστορία τους είναι βαμμένη με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Το σύνθημα «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» δεν έπαψε ποτέ, μέχρι και σήμερα, να είναι επίκαιρο.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα