Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 10 Απριλίου 

1516 Στην Ιταλία, δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.

1821 Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1826 Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο.   Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.

1835 Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1870 Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν, ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης. Αναδείχτηκε στην πιο γιγάντια, μετά τον Μαρξ, μορφή του παγκόσμιου προλεταριάτου (Θαν. 21/1/1924)

Βλαντιμίρ Ι. Λένιν: 93 χρόνια μετά, πιο ζωντανός απ’ τους ζωντανούς

1912 Ο “Τιτανικός” σαλπάρει για το παρθενικό αλλά και ύστατο ταξίδι του.

1941 Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.

1968 Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1970 Ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles.

1979 Παύλος Φύσσας, Ελληνας αντιφασίστας μουσικός της ραπ, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P., που δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή (Θαν. 18/9/2013)

«Μαύρη Αυγή» – Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

1988 Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

1995 Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

1847 γεννήθηκε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ, ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης που με τη διαθήκη του θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία

1919 δολοφονήθηκε ο μεξικανός επαναστάτης, Εμιλιάνο Ζαπάτα

1954 πέθανε ο γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου, Ογκίστ Λιμιέρ.