Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου

532 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα, μια εξέγερση με αιτίες τη βαθιά δυσαρέσκεια του πληθυσμού για τη φορολογική και εκκλησιαστική πολιτική του Ιουστινιανού και τη βάναυση συμπεριφορά και αυθαιρεσία των κρατικών οργάνων. Οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος παγιδεύουν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο και τους εκτελούν, αφήνοντας 30.000 νεκρούς.

1892 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Όλιβερ (Νόρβελ) Χάρντι, το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού “Χοντρός – Λιγνός”,

1915 Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές, ο Βασίλης Τσιτσάνης . Πέθανε το 1984 την ημέρα των γενεθλίων του. Έμεινε όμως αθάνατος με τα τραγούδια του. Συνεχίζει να είναι παρών στον έρωτα, στο κέφι, στο γλέντι, στη χαρά μας.

1923 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, με το νέο ημερολόγιο, η 16η Φεβρουαρίου θα γίνει 1η Μαρτίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος το εφάρμοσε στο εορτολόγιό της ένα χρόνο αργότερα.

1924 Το ΣΕΚ (Κομμουνιστικό) Ελλάδας κάνει διάβημα στην κυβέρνηση για την αναγνώριση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων.

1936 Πέθανε ο Αγγλος βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας, Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ

Τζ. Ρ. Κίπλινγκ, ο καλύτερος και πιο τεχνίτης διανοούμενος προπαγανδιστής του αγγλικού ιμπεριαλισμού

1943  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πολιορκία του Λένινγκραντ: Ο Κόκκινος Στρατός σπάει για πρώτη φορά τον κλοιό των ναζιστικών δυνάμεων. Με την Επιχείρηση Iskra καταφέρνει να ανοίξει ένα διάδρομο και ξεκινά τον ανεφοδιασμό της πόλης, ανακουφίζοντας μερικώς τους πολιορκημένους κατοίκους.

 

2009 Πέθανε η κορυφαία ερμηνεύτρια του Αττίκ, τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και μεταφράστρια, Δανάη Στρατηγοπούλου.