Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζ. Ρ. Κίπλινγκ, ο καλύτερος και πιο τεχνίτης διανοούμενος προπαγανδιστής του αγγλικού ιμπεριαλισμού

Σαν σήμε­ρα 30 Δεκεμ­βρί­ου 1865 γεν­νιέ­ται στη Βομ­βάη της Ινδί­ας ο Βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας Τζό­ζεφ Ράντ­γιαρντ Κίπλινγκ.

Ταξί­δε­ψε στην Ιαπω­νία, στην Κίνα και στην Αμε­ρι­κή. Για αρκε­τό διά­στη­μα ήταν υπο­διευ­θυ­ντής σε πολι­τι­κή – στρα­τιω­τι­κή εφη­με­ρί­δα στη Λαχώ­ρη της Ινδίας.

Απέ­κτη­σε γρή­γο­ρα φήμη σπου­δαί­ου συγ­γρα­φέα και ποι­η­τή. Το 1907 τιμή­θη­κε με Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας σε ηλι­κία 42 ετών και μέχρι σήμε­ρα παρα­μέ­νει ο νεό­τε­ρος κάτο­χος του βρα­βεί­ου. Τρία χρό­νια αργό­τε­ρα δημο­σί­ευ­σε το ποί­η­μα του «Αν», με τις παραι­νέ­σεις ενός πατέ­ρα προς τον γιο του, που απο­τε­λεί μέχρι σήμε­ρα το σήμα κατα­τε­θέν της ποί­η­σής του και το πιο διά­ση­μο ποίημα.

Εγρα­ψε πολ­λά πεζά και ποι­ή­μα­τα εξυ­μνώ­ντας την αγγλι­κή υπε­ρο­χή και γι’ αυτό θεω­ρή­θη­κε ως εθνι­κός ποι­η­τής της βρε­τα­νι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας και υμνη­τής του αγγλι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού – σοβι­νι­σμού. Στο πρό­σω­πό του ο αγγλι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός βρή­κε έναν από τους καλύ­τε­ρους και πιο τεχνί­τες δια­νο­ού­με­νους προ­πα­γαν­δι­στές του.

Στο ελλη­νι­κό κοι­νό είναι γνω­στός κυρί­ως για το παραι­νε­τι­κό ποί­η­μά του «Αν» («If-») και τη συλ­λο­γή διη­γη­μά­των «Το Βιβλίο της Ζού­γκλας» με ήρωα τον Μόγλη, το οποίο είναι και το καλύ­τε­ρο έργο του. Ο ήρω­ας, ο Μόγλης, ένα παι­δί χαμέ­νο μέσα στα δάση της Ινδί­ας ζει με τα θηρία που σιγά σιγά ανα­γνω­ρί­ζουν την υπε­ρο­χή του. Είναι ένα συναρ­πα­στι­κό βιβλίο για τη ζωή στη ζού­γκλα, γραμ­μέ­νο με τέχνη και γνώ­ση των μυστι­κών της ζού­γκλας της Ινδίας.

Ο Τζό­ζεφ Ράντ­γιαρντ Κίπλινγκ  πέθα­νε τις 18 Γενά­ρη 1936.

Κώστα Βάρ­να­λη: Το «ΑΝ» του Κίπλιγκ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο