Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Ιτέας – Σεισμολόγοι: Δεν ξέρουμε αν ήταν η κύρια σεισμική δόνηση

Σεισμός: Στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.02 τα ξημερώματα με επίκεντρο 12 χλμ ανατολικά της Δεσφίνας

Ευθ. Λέκκας: Επιφανειακός σεισμός – Δεν ξέρουμε ακόμα εάν ήταν ο κύριος σεισμός

Για «επιφανειακό σεισμό» έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ERTNEWS τηλεόραση, σχετικά με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα στην Ιτέα.

«Είναι μια περιοχή που δίνει συχνά πυκνά τέτοιους σεισμούς» ανέφερε αλλά «δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι». «Κρατάμε επιφυλάξεις δεδομένου ότι αν δεν περάσουν δυο 24ωρα τουλάχιστον για να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις τέτοιες που να μάς επιτρέπουν να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις τρεις δονήσεις που ακολούθησαν, της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών, ανέφερε πως «δεν μπορούμε να τις εντάξουμε μετά βεβαιότητας σε μία μετασεισμική ακολουθία γιατί περιμένουμε και την εξέλιξη τις αμέσως επόμενες ώρες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός».

Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης και στην Βοιωτία.

Α. Τσελέντης: Πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκηs Τσελέντης.

«Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή» προσθέτει και συμπληρώνει «Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα