Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

12.15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΤΑΣΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Κανένα όφελος δεν έχει για τον λαό η συμφωνία όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και αστικά κόμματα

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις χαιρετισμό απηύθυνε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.  Παρατίθεται ο χαιρετισμός:

«Συναγωνίστριες, Συναγωνιστές

Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, το λαό μας που μαχητικά και διεκδικητικά στο δρόμο του αγώνα, υποδέχονται τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Πομπέο, διατρανώνοντας την αντίθεσή μας στην ανανέωση – επέκταση – ενίσχυση της επικίνδυνης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, βροντοφωνάζοντας και απαιτώντας:

“Ούτε γη – ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!”

Δίνουμε κατηγορηματική απάντηση, μέσα από τη μαζική συμμετοχή μας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες, να μας πείσουν για τα δήθεν “οφέλη” από αυτή τη συμφωνία. Η χώρα μας δε θα γίνει ούτε κράτος ανάσχεσης, ούτε γεωπολιτικός μεντεσές, η νεολαία μας δε θα γίνει κρέας για τα κανόνια τους.

Είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημά μας:

🔺 Έξω οι βάσεις και τα στρατηγεία – εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!🔻

Συναγωνίστριες, Συναγωνιστές

Και από τη σημερινή μας συγκέντρωση διατρανώνουμε πως οι λαοί είναι παντοδύναμοι! Αν πιστέψουν στη δύναμή τους και βγουν στο προσκήνιο, με την κοινή τους πάλη, μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής, και εν τέλει να ανατρέψουν το σύστημα που γεννά τον πόλεμο, αλλά και τη φτώχεια, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Να διαμορφώσουν τις συνθήκες για αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας στο επόμενο διάστημα. Οργώνουμε κάθε χώρο για να ενημερώσουμε πλατιά το λαό μας, να αποκαλύψουμε τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Να φτάσει παντού το κείμενο συλλογής υπογραφών της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που ήδη έχουν υπογράψει δεκάδες χιλιάδες λαού!

Απαιτούμε:

  • Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.
  • Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

📍 Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». 

🔻🔻

🔻🔻

📍ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 🚩Στεντόρειο «όχι» στην ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία – Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε την αντίσταση📌

Στη συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία στο Σύνταγμα παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Η υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα η διατήρηση και η επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, οδηγούν μόνο σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια τον ελληνικό λαό, σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την περιοχή, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε επεμβάσεις, σε αποστολές εκτός συνόρων και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για αυτό υψώνουμε από σήμερα ένα στεντόρειο “όχι” απέναντι σε όλα αυτά. Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε την αντίσταση».


ΟΜΙΛΙΑ Ν.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα! – Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Αναλυτικά η ομιλία του Ν. Παπαγεωργίου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, στη συγκέντρωση

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που συγκροτήθηκε από συνδικάτα και μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος βροντοφωνάζουμε σήμερα, από αυτή τη συγκέντρωση:

Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα!
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Θέλουμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι την κυβέρνηση αλλά και τον προσκεκλημένο της υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, που ήρθε στην Αθήνα, έχοντας μέσα στις αποσκευές του τη νέα δολοφονική για τους λαούς της περιοχής ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά.

Έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα προπαγάνδα, με μπροστάρη τον Αμερικανό πρέσβη που έχει οργώσει τη χώρα, με πλήθος επαφών με εκπροσώπους της αστικής τάξης, και με στόχο να μας πείσει πόσο καλός είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και πόσο τον έχουμε ανάγκη. Αυτός που με απαράμιλλη ξετσιπωσιά περιγράφει σε κάθε βήμα του τον επικίνδυνο ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προς όφελος των αμερικανικών σχεδίων που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία.

Αυτός που χαρακτηρίζει τη χώρα ως “θεματοφύλακα” της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Αυτός που πλασάρει τους αγωγούς που περνούν από την Ελλάδα όπως τον TAP, τον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, τον αγωγό “East Med”, την πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχοντας σαφή στόχο να μας εμπλέξει ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Που με τη στήριξη των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της ΝΔ σήμερα, μας βάζει ακόμη πιο βαθιά στη δίνη των αντιθέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα και στις οποίες εμπλέκονται δεκάδες ακόμη ιμπεριαλιστικά κράτη.

Αντιθέσεις που έχουν την αιτία τους στο μεγάλο πάρτι της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που θα εξασφαλίσει τεράστια κερδοφορία σε συγκεκριμένους ενεργειακούς κολοσσούς.

Να γιατί οι δολοφονικές τους μηχανές δεν είναι παρά τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά εργαλεία, που οι ιμπεριαλιστές εγκαθιστούν στους δρόμους της ενέργειας και των πρώτων υλών, για να αποκτήσουν πλεονεκτήματα στη μοιρασιά της πίτας των αγορών. Τα δικά τους μονοπώλια θέλουν να στηρίξουν και για αυτό εκμεταλλεύονται τους λαούς, το φυσικό πλούτο και όλον τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα τους οι εργαζόμενοι. Για αυτό και εμείς, και από τη σημερινή μας συγκέντρωση διατρανώνουμε:

📍 Καμία εμπλοκή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία – εμείς δεν πολεμάμε για την πλουτοκρατία 📍

Και φυσικά, τα παραπάνω επιδιώκουν να κρύψουν -όταν βάζουν τους παπαγάλους τους να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους- ότι ακριβώς αυτή η αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ, οι άλλες στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο θα μας καταστήσουν τάχατες πιο ασφαλείς.

Να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία.

Γίνεται φανερό πως συγκρούονται δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι: από τη μια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα πολιτικά τους στηρίγματα τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης κι όχι μόνο, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στο όνομα της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” και της προσέλκυσης επενδύσεων. Και από την άλλη ο λαός μας, που με την πλούσια αγωνιστική του ιστορία παλεύει για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για τις σύγχρονες ανάγκες, για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη των λαών, κόντρα στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, κόντρα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Οι βάσεις τους είναι ορμητήρια πολέμου, ξερνούν φωτιά και θάνατο σε βάρος άλλων λαών. Την ίδια στιγμή, όμως, γίνονται και “μαγνήτης” επιθέσεων, όπως έχει γίνει φανερό από τις δηλώσεις τόσο της Ρωσίας, όσο και του Ιράν, ότι για εκείνους αποτελούν στόχο όλες οι χώρες στις οποίες βρίσκονται ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις!

  • Δεν ξεχνάμε ότι από τη Σούδα ξεκινούσαν οι αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα εξορμούσαν για την επέμβαση και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και πιο πρόσφατα στην επέμβαση στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και για τις δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου, στα σύνορα με τη Ρωσία.
  • Και από την άλλη, αυτές ακριβώς οι βάσεις, που έχουμε εδώ και δεκάδες χρόνια, στο παραμικρό δεν σταμάτησαν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, που γκριζάρει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, που δεν αναγνωρίζει σύνορα, θεωρώντας το ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
  • Καλούμε το λαό μας να αξιοποιήσει την παλιότερη, αλλά και σύγχρονη πείρα του και να βγάλει συμπεράσματα για το πώς ανάμεσα σε δυο κατά τα άλλα “σύμμαχες” χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις των χωρών οξύνονται ολοένα και περισσότερο. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου, με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου να είναι στο προσκήνιο και το μάρμαρο να το πληρώνουν οι ίδιοι οι λαοί.
  • Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι βάσεις υπάρχουν για την ασφάλεια των λαών και για τη διατήρηση της ειρήνης, τα έργα και οι ημέρες τους στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποκαλυπτικά. Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημά μας:

 

Έξω οι βάσεις – καμία συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι προηγήθηκε το μεγάλο “πλυντήριο” της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που για 4,5 χρόνια έκανε κάθε προσπάθεια να ξεπλύνει το αίμα από τα δολοφονικά όπλα του ΝΑΤΟ, που γέμισαν κυριολεκτικά όλη τη χώρα.

Έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το έδαφος, όχι μονάχα για να παραμείνουν οι βάσεις αλλά και για να επεκταθούν. Έτσι, η νέα συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ θα περιλαμβάνει εκτός από τη βάση της Σούδας, τις βάσεις Drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, και “ιπτάμενων κατασκόπων” στο Άκτιο. Και δεν θα μείνουν εκεί, αφού προορίζουν την Αλεξανδρούπολη, ως λιμάνι συγκέντρωσης ευρωατλαντικών στρατευμάτων με τελικό προορισμό τα ρωσικά σύνορα και τον Άραξο για αποθήκη πυρηνικών ή όπως λένε τώρα “ειδικών” όπλων.

Σκεφτείτε φίλες και φίλοι:

Με τέτοια δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται στη στεριά, με την ΝΑΤΟική θάλασσα όπως κατάντησαν το Αιγαίο και τους απέραντους αεροδιαδρόμους πολεμικών σκαφών πάνω από τη χώρα, πόσο ασφαλής μπορεί κανείς να αισθάνεται στο σπίτι του και στη δουλειά του;

Κι επειδή πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση από πάνω από τις ζωές μας και τρομακτικές συνέπειες για τις οικογένειές μας, δουλέψανε καλά και ένα ακόμη παραμύθι: Ότι μια τέτοια ανάπτυξη δυνάμεων στη χώρα θα φέρει και κανένα μεροκάματο. Διαλαλούν από δω κι από κει ότι με τις βάσεις θα ανοίξουν οι δουλειές, όπως με το αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγείο της Σύρου, αύριο -ποιος ξέρει;- του Σκαραμαγκά ή της Ελευσίνας. Ή ότι θα πουλήσουν κανένα σουβλάκι οι εστιάτορες όπου γίνουν βάσεις. Θέλουν να μας πουν ότι είναι προς το συμφέρον μας να φωνάξουμε “καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα.”

Είναι όμως έτσι;

Τι θα ωφελήσει αλήθεια αν σήμερα βρεις μια δουλειά, με πετσοκομμένο μεροκάματο και με κουρελιασμένα δικαιώματα, η οποία βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας και αυτή των παιδιών μας;

Μια γρήγορη ματιά στα πολλά ανοιχτά μέτωπα της περιοχής που κάθε χρόνο προκαλούν χιλιάδες νεκρούς και ξεσπιτώνουν εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες που βασανίζονται σε άθλιες συνθήκες, βεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τι είδους ανάπτυξη συνοδεύει η εγκατάσταση πολεμικών μηχανών ευρείας κλίμακας.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Ήδη ζούμε ακόμη πιο οξυμένες καταστάσεις στο προσφυγικό, με τη νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης που κλιμακώνει την καταστολή σε θάλασσα και στεριά, διαιωνίζει τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Οι προβλεπόμενες διατάξεις στερούν από όσους δεν θα έχουν το λεγόμενο “προσφυγικό προφίλ” το δικαίωμα αίτησης ασύλου, καθιστώντας πραγματική κόλαση τη Μόρια και όλα τα άλλα hot spots των νησιών.

Αποτελεί κοινό συμφέρον Ελλήνων και μεταναστών προσφύγων, κοινό συμφέρον όλων των λαών της περιοχής, να δυναμώσει ο αγώνας με απαίτηση να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά αυτά μέτρα. Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hot spots των νησιών. Να πούμε καθολικά ΟΧΙ στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στη συνέχεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Σε λίγες μέρες θα εξελιχθεί στη χώρα ο δεύτερος κύκλος του λεγόμενου “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο “Στρατηγικός Διάλογος” εκτός από τις βάσεις περιλαμβάνει το Εμπόριο, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό κ.ά. και πρέπει να έχουμε κατά νου πως ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, που περνοδιαβαίνει σε όλη τη χώρα, οι μηχανισμοί της πρεσβείας, η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη, συνολικά το μπλοκ των ευρωατλαντικών δυνάμεων δουλεύουν συστηματικά για να αμβλυνθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας.

Στην κατεύθυνση αυτή δυναμώνει η προπαγανδιστική προσπάθεια με ημερίδες, ακόμη και τηλεοπτικά σποτ που προβάλλουν τα “οφέλη” και τις “ευκαιρίες” από τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, η παρέμβαση στο κομμάτι της έρευνας στα Πανεπιστήμια για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κ.ά., στοχεύοντας στις λαϊκές συνειδήσεις και έχουμε υποχρέωση να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις.

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιχειρεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό από την ανανέωση – ενίσχυση – επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, κάνοντας λόγο για “κοινωνία συμφερόντων” από αυτή τη συμφωνία, για τη δημιουργία υποδομών που θα χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και στην συνεκπαίδευση τους με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, μετατρέποντας στην ουσία τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης. Οι επενδύσεις και το τάχα “φιλικό περιβάλλον” για τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν είναι βαμμένα με το αίμα των λαών! Είναι συμφέροντα ξένα από εκείνα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής!

Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και οι “υψηλού επιπέδου” σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Η αλήθεια είναι πως βάζουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Υπάρχει πλούσια ιστορική πείρα που αποδεικνύει το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Η δικτατορία στην Ελλάδα, η εισβολή στην Κύπρο και η διαιώνιση της κατοχής του νησιού, οι ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές επεμβάσεις και τα εγκλήματα σε βάρος των λαών είναι τα αποτελέσματα της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Με αυτούς τους στόχους, την αστική τάξη και τα κόμματά της χρειάζεται να συγκρουστούμε συνάδελφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Για αυτό λέμε καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αγωνιζόμαστε για τα δικά μας συμφέροντα και την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, που δεν έχουν καμιά σχέση με τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των Αμερικάνων.

📍 Καμία εμπλοκή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία – εμείς δεν πολεμάμε για την πλουτοκρατία📍

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Την Τετάρτη που μας πέρασε το εργατικό κίνημα κλιμάκωσε τον αγώνα του ενάντια στην επίθεση για τις ΣΣΕ, το δικαίωμα στην απεργία και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Είναι πια καθαρό πως η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, δεν θα μπορούσε να ήταν αποτελεσματική αν δεν στόχευε ταυτόχρονα στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Γνωρίζουν καλά οι καπιταλιστές ότι χωρίς να ανοίξουν βίαια και δολοφονικά νέους δρόμους στην ενέργεια, στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, το σύστημά τους θα πνιγεί μέσα στα ίδια του τα αδιέξοδα μια ώρα αρχύτερα. Πόσο μάλλον τώρα που τα νέα για την καπιταλιστική οικονομία είναι ζοφερά, που τα περί “αέναης ανάπτυξης” που τάχα θα μας ωφελούν όλους όσοι χρεοκοπούν, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ανησυχούν για νέα κρίση. Σε αυτό το έδαφος οξύνουν την επιθετικότητά τους, σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί.

Για αυτό τα μέτρα που χτυπούν την εργατική τάξη, την οργάνωσή της και την τιμή της δύναμής της, πάνε χέρι-χέρι με τις επεμβάσεις και τους πολέμους κατά των λαών.

Για αυτό το κάλεσμα που κάνουμε κι από αυτό εδώ το βήμα, αλλά κι από κάθε εργατική-λαϊκή κινητοποίηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, τώρα που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν τη γη, βάζοντας τους εργαζόμενους να σφαχτούν για ξένα προς αυτούς συμφέροντα.

Δίνουμε λοιπόν σε όλα τα μέτωπα το αγωνιστικό μας παρών. Κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται για να εφησυχάσει ο λαός μας, να πειστεί πως όλες αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις είναι τάχα προς το συμφέρον του, καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό μας συνολικά να μην φοβηθεί. Ο λαός έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο, να βάλει εμπόδια σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, να δυναμώσει την πάλη του.

Να μην αφήσουμε εργατικό-λαϊκό σπίτι έρμαιο στην προπαγάνδα των εκμεταλλευτών μας. Να δυναμώσει η καθημερινή δουλειά για πλατιά ενημέρωση, για την αποκάλυψη όλων αυτών των εγκληματικών σχεδιασμών.

Να μην μείνει χώρος δουλειάς, γειτονιά, σχολείο, πανεπιστήμιο που να μην βάζουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός μας δίπλα στα αιτήματά τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, την καταδίκη της ελληνοαμερικανικής “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.

Να αποκτήσει το σύνθημα: “Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά” καθολική αποδοχή από το λαό μας.

Να απαιτήσουμε να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.

Να μην επιτρέψουμε καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Να πιστέψουμε στην αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κόντρα σε όσους μας λένε για το πόσο ανέφικτο είναι, πόσο αδύναμοι είμαστε, πόσο ανάγκη έχουμε τους “προστάτες” δολοφόνους των λαών.

Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

📍 Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί📍


13.20 📌   Στο Μέγαρο Μουσικής η πορεία πλησιάζοντας προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Από την πορεία

Νωρίτερα,  και σε μία συμβολική κίνηση καταδίκης της πολιτικής των ΗΠΑ που αιματοκυλούν τους λαούς για τα συμφέροντά τους, οι διαδηλωτές περνώντας από το Αγαλμα του Τρούμαν έριξαν κόκκινες μπογιές.

Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να υπερασπιστούν το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και απάντησαν ρίχνοντας χημικά προς τους διαδηλωτές.

 

Τρούμαν καταδίκη αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού συμβόλου

🔻🔻

Με συνθήματα όπως «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή – Στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία-Εξω τώρα η λυκοσυμμαχία» και «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», οι διαδηλωτές εκφράζουν την καταδίκη τους στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που περιλαμβάνει την επέκταση και ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας, που την αναβαθμίζει σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Δίνουν κατηγορηματική απάντηση, στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες, να μας πείσουν για τα δήθεν “οφέλη” από αυτή τη συμφωνία.

Οι διαδηλωτές έφθασαν στο χώρο του Συντάγματος ξεκινώντας από τις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε Παλιά Βουλή, Μοναστηράκι και Στύλους Ολυμπίου Διός με τα πανό τους να εκφράζουν την καταδίκη των εργαζομένων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

 

«Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου – Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ» αναγράφει το πανό Σωματείων του Δημοσίου.

«Θέλουμε συμβάσεις και όχι Νατοϊκές βάσεις» το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

«Pompeo go home» – Οχι στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις» το πανό μαζικών φορέων στο Δήμο Αθήνας.

«Η νεολαία δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους!» ΟΧΙ στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις» αναγράφει το πανό του ΜΑΣ.


-|> μείνετε συντονισμένοι, σε λίγο πάλι μαζί