Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα καύσωνα με 45άρια – Ακολουθεί και τρίτο – Πού σημειώθηκαν οι μέγιστες θερμοκρασίες

Σε εξέλιξη είναι από χθες το δεύτερο κύμα καύσωνα με τη νέα θερμική έξαρση να γίνεται αισθητή σε όλη την επικράτεια, ενώ ααπό Τρίτη ακολουθεί και το τρίτο κύμα

Δώδεκα συνεχόμενες ημέρες με το θερμόμετρο να μην πέφτει ούτε καν τη νύχτα. Οι δορυφόροι της NASA καταγράφουν τις θερμοκρασίες και ο μέσος όρος της θερμοκρασίας των τελευταίων ωρών στην Ελλάδα κινείται στους 35,6 βαθμούς.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έως και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Αναλυτικά ολόκληρη η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η πρόγνωση του καιρού για σήμερα από την ΕΜΥ:

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας τις απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

‘Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.

‘Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.

‘Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.

‘Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

‘Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Αίθριος.

‘Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.

‘Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.

‘Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ακρωτήρι Χανίων σημειώθηκε χθες η μέγιστη θερμοκρασία

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στo Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν χθες σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Ο φετινός καύσωνας φαίνεται ότι θα σπάσει το ρεκόρ του ’87 σε διάρκεια

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του καύσωνα αλλά και τα «νέα» χαρακτηριστικά που κομίζει η κλιματική αλλαγή, διατυπώνει ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αντώνης Λάλος.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Λάλος ανέφερε πως «το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει, καθώς η διάρκεια τώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Αναφορικά με τη διάρκεια του καύσωνα, ο Διευθυντής της ΕΜΥ εξήγησε πως «αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι».

Όπως είπε, τα γνωστά μελτέμια, που «μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται φως στο τούνελ μέχρι το τέλος του μήνα. Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας», σημείωσε.

«Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο» εξάλλου προσέθεσε ο κ. Λάλος.

Ερωτηθείς γιατί κλείνουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Λάλος παρέπεμψε για απάντηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους. «Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά» τόνισε.

Κλιματική αλλαγή: Τι φέρνει σε Ελλάδα και Μεσόγειο

«Αφού η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει, ο καιρός γίνεται πιο χαοτικός. Δηλαδή ακόμα και τα μοντέλα θα δυσκολεύονται κάποια στιγμή να δουν τι ακριβώς καταιγίδες θα έχουμε, αν θα είναι πρωτοφανούς έντασης, αν θα έχουμε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις που θα μπορεί να χτυπήσουν. Τα καλοκαίρια μεγαλώνουν, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα δάση αποκαΐδια. Οι πόλεις οι οποίες έχουν μεγαλώσει πολύ γίνονται ουσιαστικά καυτές. Νέες έρημοι θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στη νότια Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία, καθώς θα έχουμε ερημοποίηση αυτών των περιοχών. Όλες οι μελέτες δηλαδή συμφωνούν ότι θα έχουμε ένα σκληρότερο κλίμα και πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες στη λεκάνη της Μεσογείου, άρα οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν και οι καλοκαιρινές βροχές θα χαθούν σε ένα βαθμό, τα κύματα καύσωνα θα αυξηθούν, θα έχουμε επέκταση δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου, αυτή μπορεί να είναι και δύο και περισσότεροι μήνες για όλες τις τουριστικές περιοχές» ανέφερε ο κ. Λάλος.

«Αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στη Μεσόγειο και πληθυσμού, όπως έχουν και τα αφρικανικά κράτη τα οποία υποσιτίζονται, είναι και αυτά θύματα της κλιματικής αλλαγής διότι όντως έχουν μειωθεί οι βροχές και όλα τα σχετικά και θα αρχίσει σιγά σιγά ο κόσμος να μετακινείται βορειότερα. Βέβαια αυτό σε επίπεδο πολιτικής που είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν είναι κάτι που ανησυχεί» τόνισε ο κ. Λάλος.

Όσον αφορά στις πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η χώρα κάθε καλοκαίρι, ερωτηθείς σε τι βαθμό οφείλονται στην κλιματική κρίση ο κ. Λάλος επισήμανε «στατιστικά, μέχρι το 98, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 98 και μετά η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις».

 

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι: «Ωδή στην Επανάσταση»