Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουρουγουάη: Σχεδόν δυο χιλιάδες πιγκουίνοι νεκροί σε 10 ημέρες

Σχε­δόν 2.000 πιγκουί­νοι βρέ­θη­καν νεκροί στις ανα­το­λι­κές ακτές της Ουρου­γουά­ης μέσα σε δέκα μέρες, με την αιτία αυτής της εκα­τόμ­βης, που παρα­μέ­νει ανε­ξή­γη­τη, να μη μοιά­ζει να είναι η γρί­πη των πτη­νών, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Οι πιγκουί­νοι του Μαγ­γε­λά­νου, στην πλειο­νό­τη­τά τους νεα­ροί, πέθα­ναν στον Ατλα­ντι­κό Ωκε­α­νό και παρα­σύρ­θη­καν από τα ρεύ­μα­τα στις ακτές των νομών Κανε­λό­νες, Μαλ­δο­νά­δο και Ρότσα (νότια, νοτιο­α­να­το­λι­κά), εξή­γη­σε η Κάρ­μεν Λαϊ­σα­γό­γεν, αρμό­δια για την πανί­δα στο υπουρ­γείο Περιβάλλοντος.

Σύμ­φω­να με την κυρία Λαϊ­σα­γό­γεν, «το 90% ήταν νεα­ρά πτη­νά», που ξεβρά­στη­καν στα παρά­λια «χωρίς απο­θέ­μα­τα λίπους και με άδεια στο­μά­χια». Οι εξε­τά­σεις που έγι­ναν για να εξα­κρι­βω­θεί αν είχαν μολυν­θεί από τη γρί­πη των πτη­νών είχαν αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα, πρό­σθε­σε η ίδια.

Αυτό το είδος πιγκουί­νου, που συνή­θως φωλιά­ζει και ανα­πα­ρά­γε­ται στο νότιο τμή­μα της Αργε­ντι­νής, απο­δη­μεί προς βορ­ρά σε ανα­ζή­τη­ση πιο θερ­μών νερών κατά τη διάρ­κεια του χει­μώ­να του νότιου ημι­σφαι­ρί­ου. Μπο­ρεί να φθά­σει μέχρι τις ακτές της βρα­ζι­λιά­νι­κης πολι­τεί­ας Εσπί­ρι­του Σάντου (νοτιο­α­να­το­λι­κά).

«Είναι φυσιο­λο­γι­κό ένα ποσο­στό να πεθαί­νει, αλλά όχι τόσο μεγά­λο», τόνι­σε η κυρία Λαϊ­σα­γό­γεν, θυμί­ζο­ντας πως παρό­μοια εκα­τόμ­βη είχε κατα­γρα­φεί την περα­σμέ­νη χρο­νιά στη Βρα­ζι­λία, και σε εκεί­νη την περί­πτω­ση χωρίς να εξη­γη­θεί η αιτία.

Ο Έκτορ Καϊ­μά­ρις, αρμό­διος για την προ­στα­τευό­με­νη λιμνο­θά­λασ­σα Ρότσα, δήλω­σε πως κατα­με­τρή­θη­καν πάνω από 500 πιγκουί­νοι νεκροί σε έκτα­ση δέκα χιλιο­μέ­τρων στα παράλια.
Υπε­ρα­σπι­στές του περι­βάλ­λο­ντος απο­δί­δουν τη θνη­σι­μό­τη­τα των πιγκουί­νων του Μαγ­γε­λά­νου στην υπε­ρα­λί­ευ­ση και στην παρά­νο­μη αλιεία.

«Από τα χρό­νια του 1990 και του 2000 αρχί­σα­με να βλέ­που­με ζώα που δεν είχαν επαρ­κή τρο­φή», τόνι­σε ο Ρίτσαρντ Τεσό­ρε της μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης SOS Rescate de Fauna Marina, τονί­ζο­ντας την «υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση» των θαλάσ­σιων πόρων.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, κυκλώ­νας που σχη­μα­τί­στη­κε στον Ατλα­ντι­κό και έπλη­ξε τη νοτιο­α­να­το­λι­κή Βρα­ζι­λία πιθα­νόν οδή­γη­σε στον θάνα­το των πιο αδύ­να­μων θαλάσ­σιων πτηνών.

Πέρα από τους πιγκουί­νους, ο κ. Τεσό­ρε είπε πως βρέ­θη­καν επί­σης πολ­λά ακό­μη θαλάσ­σια ζώα νεκρά ‑ανά­με­σά τους θαλασ­σο­βά­τες, άλμπα­τρος, γλά­ροι, θαλάσ­σιες χελώ­νες και θαλάσ­σιοι λέο­ντες- στις ακτές της Μαλ­δο­νά­δο, ανα­το­λι­κά της πρω­τεύ­ου­σας Μοντεβιδέο.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο