Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα καύσωνα με 45άρια — Ακολουθεί και τρίτο — Πού σημειώθηκαν οι μέγιστες θερμοκρασίες

Σε εξέ­λι­ξη είναι από χθες το δεύ­τε­ρο κύμα καύ­σω­να με τη νέα θερ­μι­κή έξαρ­ση να γίνε­ται αισθη­τή σε όλη την επι­κρά­τεια, ενώ ααπό Τρί­τη ακο­λου­θεί και το τρί­το κύμα

Δώδε­κα συνε­χό­με­νες ημέ­ρες με το θερ­μό­με­τρο να μην πέφτει ούτε καν τη νύχτα. Οι δορυ­φό­ροι της NASA κατα­γρά­φουν τις θερ­μο­κρα­σί­ες και ο μέσος όρος της θερ­μο­κρα­σί­ας των τελευ­ταί­ων ωρών στην Ελλά­δα κινεί­ται στους 35,6 βαθμούς.

Σύμ­φω­να με το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων (ΕΔΕΚΦ) που εκδό­θη­κε χθες από την Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ) έως και την Κυρια­κή 23–7‑2023 νέα θερ­μι­κή έξαρ­ση θα γίνει αισθη­τή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευ­τέ­ρα 24–7‑2023 ανα­μέ­νε­ται πρό­σκαι­ρη υπο­χώ­ρη­ση των πολύ υψη­λών θερμοκρασιών.

Από την Τρί­τη 25–7‑2023 έως και την Πέμ­πτη 27–7‑2023 ανα­μέ­νε­ται τρί­τη θερ­μι­κή έξαρση.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να:

Σήμε­ρα, Σάββα­το 23 Ιου­λί­ου προ­βλέ­πε­ται μικρή περαι­τέ­ρω άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας. Οι μέγι­στες τιμές θα φθάσουν:

α. στην Ήπει­ρο και τη Μακε­δο­νία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία τους 42 βαθ­μούς Κελσίου

β. στη Θεσ­σα­λία, τη Στε­ρεά Ελλά­δα και την Πελο­πόν­νη­σο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσ­σα­λία και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά τους 44 βαθ­μούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και την Κρή­τη τους 40 με 42 βαθ­μούς Κελσίου

δ. στη Θρά­κη και την υπό­λοι­πη νησιω­τι­κή χώρα τους 39 με 41 βαθ­μούς Κελσίου.

Την Κυρια­κή 23–7‑2023 οι μέγι­στες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπει­ρω­τι­κά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσω­τε­ρι­κό της Στε­ρε­άς Ελλά­δας και της Πελο­πον­νή­σου τους 44 και της Θεσ­σα­λί­ας τους 45 βαθ­μούς Κελσίου

β. στη νησιω­τι­κή χώρα τους 39 με 41 βαθ­μούς Κελσίου.

Τη Δευ­τέ­ρα 24–7‑2023 η θερ­μο­κρα­σία προ­βλέ­πε­ται να υπο­χω­ρή­σει κατά 2 με 5 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, με τη μεγα­λύ­τε­ρη πτώ­ση να παρα­τη­ρεί­ται στην ανα­το­λι­κή χώρα και τη μικρό­τε­ρη στη δυτική.

Οι μέγι­στες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπει­ρω­τι­κά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στε­ρεά Ελλά­δα και την Πελο­πόν­νη­σο τους 41 με 42 βαθ­μούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη νότια Κρή­τη τους 37 με 39 βαθ­μούς και στην υπό­λοι­πη νησιω­τι­κή χώρα τους 35 με 36 βαθ­μούς Κελσίου.

Σύμ­φω­να με όλα τα δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία από την Τρί­τη 25–7‑2023 έως και την Πέμ­πτη 27–7‑2023 ανα­μέ­νο­νται και πάλι πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στη χώρα μας. Την Παρα­σκευή 28–7‑2023 οι πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα δια­τη­ρη­θούν στην κεντρι­κή και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλά­δα ανα­μέ­νε­ται αισθη­τή πτώση.

Οι πολί­τες μπο­ρούν να ενη­με­ρώ­νο­νται καθη­με­ρι­νά για την εξέ­λι­ξη των έκτα­κτων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων στα τακτι­κά δελ­τία και­ρού της ΕΜΥ και στην ιστο­σε­λί­δα της ΕΜΥ στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση www.emy.gr.

Αναλυτικά ολόκληρη η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Ακο­λου­θεί ανα­λυ­τι­κά ολό­κλη­ρη η πρό­γνω­ση του και­ρού για σήμε­ρα από την ΕΜΥ:

Γενι­κά αίθριος και­ρός με λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις στα ορει­νά κυρί­ως της βόρειας χώρας τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες, οπό­τε ενδέ­χε­ται να εκδη­λω­θούν τοπι­κοί όμβροι στα βορειο­α­να­το­λι­κά ορεινά.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί 3 με 5 και στο νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή περαι­τέ­ρω άνο­δο. Οι μέγι­στες τιμές θα φθά­σουν στην Ήπει­ρο και τη Μακε­δο­νία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία τους 42 βαθ­μούς, στη Θεσ­σα­λία, τη Στε­ρεά Ελλά­δα και την Πελο­πόν­νη­σο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσ­σα­λία και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά τους 44 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και την Κρή­τη τους 40 με 42 βαθ­μούς και στη Θρά­κη και την υπό­λοι­πη νησιω­τι­κή χώρα τους 39 με 41 βαθ­μούς Κελσίου.

Μακε­δο­νία, Θράκη

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος, με λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες, οπό­τε είναι πιθα­νό να εκδη­λω­θούν τοπι­κοί όμβροι στα ορει­νά της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Θράκης.

‘Ανε­μοι: Δυτι­κοί νοτιο­δυ­τι­κοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπι­κά στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία έως 42 βαθ­μούς Κελσίου.

Νησιά Ιονί­ου, Ήπει­ρος, Δυτι­κή Στε­ρεά, Δυτι­κή Πελοπόννησος

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος, με λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες στα ορεινά.

‘Ανε­μοι: Δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 24 έως 42 και στα ηπει­ρω­τι­κά έως 43 βαθ­μούς Κελσίου.

Θεσ­σα­λία, Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, Ανα­το­λι­κή Πελοπόννησος

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος, με λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες στα ορεινά.

‘Ανε­μοι: Δυτι­κοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσ­σα­λία και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά έως 44 βαθ­μούς Κελσίου.

Κυκλά­δες, Κρήτη

Και­ρός: Αίθριος.

‘Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 5 και στα ανα­το­λι­κά τοπι­κά 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 26 έως 39 και στην Κρή­τη κατά τόπους έως 42 βαθ­μούς Κελσίου.

Νησιά Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου — Δωδεκάνησα

Και­ρός: Αίθριος.

‘Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 6 και στα νότια τοπι­κά 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 26 έως 40 με 42 βαθ­μούς Κελσίου.

Εύβοια

Και­ρός: Αίθριος.

‘Ανε­μοι: Βόρειοι 3 με 4 μπο­φόρ και από το από­γευ­μα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 25 έως 40 με 41 βαθ­μούς Κελσίου.

Αττι­κή

Και­ρός: Αίθριος.

‘Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 28 έως 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα παρα­θα­λάσ­σια η μέγι­στη θα είναι 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Θεσ­σα­λο­νί­κη

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος, με λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες στα γύρω ορεινά.

‘Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­α­να­το­λι­κοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 25 έως 39 βαθ­μούς Κελσίου.

Στο Ακρωτήρι Χανίων σημειώθηκε χθες η μέγιστη θερμοκρασία

Σύμ­φω­να με το δίκτυο αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / Meteo.gr οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες χθες κυμάν­θη­καν σε πολύ υψη­λά επί­πε­δα, ξεπερ­νώ­ντας σε πολ­λές περιο­χές τους 40 βαθ­μούς. 41 μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί κατέ­γρα­ψαν μέγι­στες άνω των 40 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία ξεπέ­ρα­σε τους 42 βαθ­μούς. Η απο­λύ­τως μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία σημειώ­θη­κε στo Ακρω­τή­ρι Χανί­ων και ήταν ίση με 42.6 βαθ­μούς Κελσίου.

Επι­πλέ­ον, έντο­νη δυσφο­ρία και υψη­λές τιμές αισθη­τής θερ­μο­κρα­σί­ας (Heat index) κατα­γρά­φη­καν χθες σε περιο­χές με υψη­λή θερ­μο­κρα­σία σε συν­δυα­σμό με υψη­λή σχε­τι­κή υγρα­σία. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, στον Ισθμό της Κορίν­θου το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής, κατα­γρά­φη­κε αισθη­τή θερ­μο­κρα­σία στους 50 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ στην Πρέ­βε­ζα η αισθη­τή θερ­μο­κρα­σία έφτα­σε τους 49 βαθ­μούς Κελσίου.

Ο φετινός καύσωνας φαίνεται ότι θα σπάσει το ρεκόρ του ’87 σε διάρκεια

Δυσοί­ω­νες προ­βλέ­ψεις για την πορεία του καύ­σω­να αλλά και τα «νέα» χαρα­κτη­ρι­στι­κά που κομί­ζει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, δια­τυ­πώ­νει ο Διευ­θυ­ντής της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας, Αντώ­νης Λάλος.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στο Πρώ­το Πρό­γραμ­μα 91,6 και 105,8, ο κ. Λάλος ανέ­φε­ρε πως «το ρεκόρ που είχα­με το 1987 με τον καύ­σω­να όπου για 12–13 μέρες περί­που, οι θερ­μο­κρα­σί­ες ήταν πάλι πολύ υψη­λές, φαί­νε­ται ότι θα σπά­σει, καθώς η διάρ­κεια τώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Ανα­φο­ρι­κά με τη διάρ­κεια του καύ­σω­να, ο Διευ­θυ­ντής της ΕΜΥ εξή­γη­σε πως «αυτό το θερ­μι­κό κύμα από την Αφρι­κή θα συνε­χί­σει να μας βασα­νί­ζει του­λά­χι­στον μέχρι το άλλο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο. Δεν φαί­νε­ται κάποιος μηχα­νι­σμός, δηλα­δή κάποιο σύστη­μα το οποίο θα έρθει από τη δυτι­κή ή από τη Βόρεια Ευρώ­πη, το οποίο θα κινη­θεί προς τα Βαλ­κά­νια και θα διώ­ξει, με κάποιο τρό­πο, αυτές τις θερ­μές αέριες μάζες από την περιο­χή μας και δεν έχει και κάποιο σοβα­ρό μελτέμι».

Όπως είπε, τα γνω­στά μελ­τέ­μια, που «μας βοη­θούν να ξεπερ­νά­με τις καλο­και­ρι­νές ζέστες, απου­σιά­ζουν, με απο­τέ­λε­σμα να μην φαί­νε­ται φως στο τού­νελ μέχρι το τέλος του μήνα. Έχου­με αυτή τη στιγ­μή, σχε­δόν, με εξαί­ρε­ση τις δύο-τρεις προη­γού­με­νες ημέ­ρες, απου­σία σημα­ντι­κή των μελ­τε­μιών τον Ιού­λιο που είναι στα­τι­στι­κά ο μήνας με τα περισ­σό­τε­ρα μελ­τέ­μια και επι­κρά­τη­ση πολύ υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, πρω­το­φα­νείς μάλι­στα θερ­μο­κρα­σί­ες σε διάρ­κεια για τη χώρα μας», σημεί­ω­σε.

«Θα έλε­γα ότι ουσια­στι­κά δεν έχει ξανα­πα­ρου­σια­στεί κάτι τέτοιο στην Ελλά­δα του­λά­χι­στον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώ­πη. Έχου­με περί­που από τις 12–13 Ιου­λί­ου όλο και κάποιους σταθ­μούς να ξεπερ­νούν τους 40 βαθ­μούς τις μέρες αυτές που προη­γού­νται και από ό,τι φαί­νε­ται θα φτά­σου­με περί­που μέχρι το τέλος του μήνα με το θερ­μό­με­τρο να συνε­χί­ζει να δεί­χνει σε πολ­λές περι­πτώ­σεις πολ­λά 40άρια, για να μην πω και πολ­λά νού­με­ρα παρα­πά­νω από τους 41–42 βαθ­μούς, όπως περι­μέ­νου­με για αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο» εξάλ­λου προ­σέ­θε­σε ο κ. Λάλος.

Ερω­τη­θείς για­τί κλεί­νουν τα πάρ­κα κατά τις ημέ­ρες του καύ­σω­να, ο κ. Λάλος παρέ­πεμ­ψε για απά­ντη­ση στην Περι­φέ­ρεια και τους Δήμους. «Νομί­ζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσι­με­ντο­ποί­η­ση που έχου­με. Τα κτί­ρια ακτι­νο­βο­λούν όλη μέρα, τα αιρ­κο­ντί­σιον που έχου­με χει­ρο­τε­ρεύ­ουν πολύ την κατά­στα­ση σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Αυτό είναι και ένα ερώ­τη­μα δικό μου πραγ­μα­τι­κά» τόνισε.

Κλιματική αλλαγή: Τι φέρνει σε Ελλάδα και Μεσόγειο

«Αφού η θερ­μο­κρα­σία της Γης ανε­βαί­νει, ο και­ρός γίνε­ται πιο χαο­τι­κός. Δηλα­δή ακό­μα και τα μοντέ­λα θα δυσκο­λεύ­ο­νται κάποια στιγ­μή να δουν τι ακρι­βώς καται­γί­δες θα έχου­με, αν θα είναι πρω­το­φα­νούς έντα­σης, αν θα έχου­με όλο και μεγα­λύ­τε­ρες εκτά­σεις που θα μπο­ρεί να χτυ­πή­σουν. Τα καλο­καί­ρια μεγα­λώ­νουν, οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες κάνουν τα δάση απο­κα­ΐ­δια. Οι πόλεις οι οποί­ες έχουν μεγα­λώ­σει πολύ γίνο­νται ουσια­στι­κά καυ­τές. Νέες έρη­μοι θα αρχί­σουν να κάνουν την εμφά­νι­σή τους και στη νότια Ευρώ­πη και σε χώρες όπως η Ελλά­δα, η Ισπα­νία, η Τουρ­κία και η Ιτα­λία, καθώς θα έχου­με ερη­μο­ποί­η­ση αυτών των περιο­χών. Όλες οι μελέ­τες δηλα­δή συμ­φω­νούν ότι θα έχου­με ένα σκλη­ρό­τε­ρο κλί­μα και πολύ υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες στη λεκά­νη της Μεσο­γεί­ου, άρα οι βρο­χο­πτώ­σεις θα μειω­θούν και οι καλο­και­ρι­νές βρο­χές θα χαθούν σε ένα βαθ­μό, τα κύμα­τα καύ­σω­να θα αυξη­θούν, θα έχου­με επέ­κτα­ση δηλα­δή της καλο­και­ρι­νής περιό­δου, αυτή μπο­ρεί να είναι και δύο και περισ­σό­τε­ροι μήνες για όλες τις του­ρι­στι­κές περιο­χές» ανέ­φε­ρε ο κ. Λάλος.

«Αν κάτι δεν αλλά­ξει προς το καλύ­τε­ρο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχί­σου­με να έχου­με προ­βλή­μα­τα στη Μεσό­γειο και πλη­θυ­σμού, όπως έχουν και τα αφρι­κα­νι­κά κρά­τη τα οποία υπο­σι­τί­ζο­νται, είναι και αυτά θύμα­τα της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής διό­τι όντως έχουν μειω­θεί οι βρο­χές και όλα τα σχε­τι­κά και θα αρχί­σει σιγά σιγά ο κόσμος να μετα­κι­νεί­ται βορειό­τε­ρα. Βέβαια αυτό σε επί­πε­δο πολι­τι­κής που είναι σήμε­ρα, αύριο και μεθαύ­ριο δεν είναι κάτι που ανη­συ­χεί» τόνι­σε ο κ. Λάλος.

Όσον αφο­ρά στις πυρ­κα­γιές που αντι­με­τω­πί­ζει η χώρα κάθε καλο­καί­ρι, ερω­τη­θείς σε τι βαθ­μό οφεί­λο­νται στην κλι­μα­τι­κή κρί­ση ο κ. Λάλος επι­σή­μα­νε «στα­τι­στι­κά, μέχρι το 98, υπεύ­θυ­νοι για τις πυρ­κα­γιές στα δάση ήταν οι δασο­λό­γοι. Από το 98 και μετά η αρμο­διό­τη­τα αυτή πέρα­σε στην Πυρο­σβε­στι­κή. Πέρα από την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, αν δεί­τε όλα τα στα­τι­στι­κά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερ­πολ­λα­πλά­σιες ποσό­τη­τες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή. Αν αυτά τα δύο τα συσχε­τί­σεις, μπο­ρεί θεω­ρη­τι­κά να το δικαιολογήσεις».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο