Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα δημοσιεύματα για την χρησιμοποίηση του Predator από την ΕΥΠ

Νέα δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο Τύπο έρχονται να αναδείξουν πτυχές από το πολυδαίδαλο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι «ουδείς εξαιρείται». Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις συνδέονται άμεσα με τον επιχειρηματικό πόλεμο, τους ενδοαστικούς καυγάδες και τις δικομματικές «κοκορομαχίες», όμως σε κάθε περίπτωση δείχνουν την δυσωδία του αστικού κράτους.

Η εφημερίδα «Documento» υποστηρίζει πως πέντε πρόσωπα παγιδεύτηκαν ταυτόχρονα από την ΕΥΠ και το Predator. Τα νέα ονόματα που δημοσιεύει είναι του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη που «παρακολουθούνταν τον καιρό της θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας», του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, του αντιναύαρχου ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου ο οποίος είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, του πρώην σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξη Διακόπουλου και του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου που διαγράφτηκε από τη ΝΔ.

Το «Βήμα» επανέρχεται, υποστηρίζοντας πως το Predator είχε εγκατασταθεί την περίοδο κυρίως 2020 – 2022 στο κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, το οποίο προορίζονταν να φιλοξενήσει μονάδες των μυστικών υπηρεσιών για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Στον συγκεκριμένο χώρο «έδιναν παρών αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες», σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως «τα ονόματα όλων των αστυνομικών όπως οι Χρήστος Χ., Ηλίας Κ. Παναγιώτης Τ. Ιωάννης Γρ. Κώστας Π. (ορισμένοι με τον βαθμό του αρχιφύλακα, αστυνόμου κτλ) αλλά και άλλων που είχαν ενεργοποιηθεί πέριξ του Predator σε κρίσιμα πόστα είναι στη διάθεση της εφημερίδας».

Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα», «η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊστάμενη μια αξιωματικό της ΕΛΑΣ που είχε πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας. Η συγκεκριμένη αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛΑΣ με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές. Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου που φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στη χώρα μας. Επιπλέον η εν λόγω αξιωματικός η οποία υπέγραψε και το αίτημα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρούνταν η πιο στενή συνεργάτις του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγίωτη Κοντολέοντος».

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα