Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπάρτη: Αντιδράσεις για τον φιλοχουντικό αντιδήμαρχο – Θα συνεχίσει να τον καλύπτει ο κ. Δούκας;

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Σπάρτης η προκλητική στάση του αντιδημάρχου της πόλης Δημήτριου Καπονικολού, ο οποίος ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου δε δίστασε να εκδηλώσει τα φιλοχουντικά του αισθήματα στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε μια άκρως προκλητική ανάρτηση στο Facebook, ο αντιδήμαρχος ευχήθηκε… «Χρόνια Πολλά με υγεία», συνοδεύοντας το σχόλιο του με φωτογραφία μιας τούρτας που έγραφε “21 Απριλίου 1967” και μια σημαία του χουντικού καθεστώτος.

Η ανάρτηση του χουντικού αντιδημάρχου κατέβηκε έπειτα από ενα 24ωρο και αφού προφανώς είχε υπάρξει παρέμβαση του δημάρχου Πέτρου Δούκα (πρ. υφυπουργός της ΝΔ επί κυβέρνησης Κωστα Καραμανλή). Ο Δ. Καπονικολός έγραψε σε μήνυμα του: «θελω να ζητησω συγνωμη απο τον κυριο δημαρχο μας Π. ΔΟΥΚΑ και απο τους δημοτικους συμβουλους μας για μια αναρτηση που ανεβασα και τους στεχαχωρισα ,δημοκρατια εχουμε νομιζω και μπορουμε ελευθερα να εκφραζουμε την γνωμη μας ,αλλα δυστυχως σε μερικους δεν αρεσει ,και παλι συγνωμη με ολο το σεβασμο που εχω».

kaponikolos xounta

Φιλοχουντικός και… «προσφυγοφάγος»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Σπάρτης, ο Δ. Καπονικολός είναι γνωστός για τις ακροδεξιές, φιλοχουντικές του απόψεις. Επομένως, ο κ. Δούκας ήξερες εξ’ αρχής, πολύ καλά, ποιόν τοποθετούσε στη θέση του αντιδημάρχου.

Εκτός από νοσταλγός της μαύρης Χούντας των Συνταγματαρχών, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης είναι και σταθερός πολέμιος των προσφύγων και μεταναστών. Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την άφιξη προσφύγων στην Σπάρτη, ο Καπονικολός εξέφρασε σε τοπικά μέσα την πλήρη αντίθεση του με τη μεταφορά προσφύγων στην πόλη, μιλώντας μάλιστα απαξιωτικά: «Έχουμε καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Ελλάδας» (είναι σκουπίδια οι πρόσφυγες;), «Σήμερα καταστράφηκε η πόλη μας», κλπ.

Λαϊκή Συσπείρωση: Θα συνεχίσουν να τον καλύπτουν δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι;

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Σπάρτης, ζητώντας την άμεση σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο θέμα του κ. Καπονικολού:

«Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας και τους δημοτικούς του συμβούλους αν θα συνεχίσουν να καλύπτουν τον αντιδήμαρχό τους τον Δημήτρη Καπονικολό, ο οποίος μετά τις μισάνθρωπες και ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες που «βρώμισαν» την πόλη μας, επανήλθε την 21η Απριλίου δηλώνοντας νοσταλγός της Χούντας. Βέβαια όπως έκαναν και άλλοι ομοϊδεάτες του, και από το βήμα της Βουλής και μπροστά στον ανακριτή, στη συνέχεια δήλωσε δημόσια «…συγνώμη απο τον κύριο δήμαρχο μας Π. Δούκα και από τους δημοτικούς συμβούλους μας (…) και τους στεναχώρισα…». Ο καθένας με τις αξίες του. Κάποιοι για να μείνουν πιστοί στις ιδέες τους δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας και έχαναν και τη ζωή τους από τους ιδεολογικούς προγόνους του αντιδημάρχου και άλλοι στην παραμικρή δυσκολία μιξοκλαίνε».

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.