Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη Ηλία Σταμέλου (Λ.Σ. Καισαριανής): ξοφλάει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ο κ. Βοσκόπουλος…

Την πρώτη του δημόσια τοπο­θέτηση έξι περίπου μήνες μετά την ανάληψη της διοί­κησης του Δήμου Καισαριανής από το Χρήστο Βοσκόπουλο, δίνει ο πρώην δήμαρχος και επικεφα­λής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ηλίας Σταμέλος στην εφημερίδα “Ζω2“, μιλώντας εφ΄όλης της ύλης, τόσο για τα πεπραγμένα -βίος και πολιτεία, της νέας δημοτικής αρχής, όσο και για γενικότερα -επίκαιρα, ζητήματα της τοπικής διοίκησης.

Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης (που μπορείτε να βρείτε ολόκληρη στο τέλος |> βλ συνημμένο)

Zw2 logo

  • Η νέα δημοτική αρχή κλείνει περίπου ένα εξάμηνο από την ώρα ανάληψης της θητείας της.
  • Κατά την εμπει­ρία σας και τη γνώμη σας, υπάρχει προσα­νατολισμός;

 Ηλίας Σταμέλος

Οι 6 μήνες είναι ικανός χρόνος για να αναδειχθούν ο πολιτικός προ­σανατολισμός και οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής, να βγουν συμπεράσματα για τον τρόπο που θα επιδιώξει να διοικήσει στη θητεία της.

Η δημοτική αρχή του κ. Βοσκόπουλου έδωσε απτά δείγματα γραφής από το πρώτο αυτό διάστημα.

▪️  Για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των άλλων συλλογικών οργάνων, αξιο­ποιεί χωρίς δισταγμό την αντιδραστική νομο­θεσία της ΝΔ περί «κυβερνησιμότητας» που παραβλέπει προκλητικά τη θέληση της πλει­οψηφίας τους.
▪️  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου «Λ. Μανωλίδης», όπου σε αντίθεση με την πρακτική όλων των διοικήσεων που προ­ηγήθηκαν, απέκλεισε τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φορέων (ΚΑΠΗ, γονείς παιδικών σταθμών και ΑμεΑ) και τους αντι­κατέστησε με διορισμένα μέλη της παράτα­ξης του

Έφτασαν μέχρι και στην παραποίηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου για να προσπεράσουν την άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να επικυρώσει αυτές τις μεθοδεύσεις.

▪️  Στον προϋπολογισμό που ψήφισαν για το 2020, όλο το απόθεμα και οι οικονομι­κές δυνατότητες που δημιουργήθηκαν με τεράστιο κόπο τα χρόνια της διοίκησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διανέμονται «εσω­τερικά» σε μισθούς αιρετών και σε αμφίβο­λης αξίας συμβούλους του δημάρχου.
Ένα τεράστιο κονδύλι για τα δεδομένα του δήμου Καισαριανής, που φτάνει ετήσια τις επιπλέον 280.000€, αντί να κατευθυνθεί στις τεράστιες ανάγκες της πόλης ή στην μείωση της δημοτικής φορολογίας που θα ανακούφιζε τους δημότες, καταλήγει να ξοφλάει τις προεκλο­γικές δεσμεύσεις του κ. Βοσκόπουλου.

▪️ Η νέα Δημοτική Αρχή στην ενημέρωση των δημοτών συνεχίζει την πάγια τακτική της -γνωστή και από την προεκλογική περίοδο-να παραποιεί την αλήθεια και να καταφεύγει σε συνειδητά ψεύδη.
Ενδεικτικός είναι ο εμπαιγμός των γονέων και των εργαζομένων των παιδικών σταθμών του δήμου, όπου παρά τις πολλοστές υποσχέσεις του δημάρ­χου, παραμένουν αποκλεισμένα μετά από πάρα πολλά χρόνια δεκάδες παιδιά, χωρίς να προχωράει στην ουσία καμία λύση για φέτος, ενώ μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτι­κό και βοηθητικό προσωπικό και τα υπερά­ριθμα τμήματα.

▪️  Στους εργαζόμενους του Δήμου συνολικά επιδιώκεται να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας με μεταθέσεις και αυταρχικές απο­φάσεις, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης (σύλλογοι γονέων, μέλη των ΚΑΠΗ, εργαζόμενοι κ.α.), αντιμετωπίζονται σε κάθε τους διαμαρτυρία αλαζονικά και απαξιωτικά από το δήμαρχο και τη διοίκηση του.

Επομένως πράγματι υπάρχει προσανατολι­σμός στη νέα δημοτική αρχή, που τη φέρ­νει απέναντι από τα συμφέροντα του λαού της πόλης και είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτόν που εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ακολουθήσαμε στη διοίκηση του Δήμου Καισαριανής τα προηγούμενα χρόνια.

Zw2 logoΣε ότι αφορά το πολιτικό προφίλ που «χτί­ζει» η παράταξη του κ. Βοσκόπουλου, ποια είναι η γνώμη σας; Συνεχίζει με τις ίδιες συμμαχίες, τα ίδια «πιστεύω»;

Ηλίας ΣταμέλοςO κος Βοσκόπουλος θα μείνει προσηλω­μένος στην υποστήριξη της πολιτικής όλων αυτών που αναζήτησε και τον «αγκάλιασαν» φανερά και αθέατα κατά την προεκλογική περίοδο.
Της κυβέρνησης (πλέον) της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και των στελεχών τους σε Περιφέρεια και Δήμους.
Αυτών δηλαδή που υλοποίησαν τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, τη φοροληστεία του λαού, την αρπαγή όλων όσων με κόπους και αγώ­νες είχε κατακτήσει.

Με αυτήν την πολιτική είναι ταγμένος και ο ίδιος, παρά την προσπά­θεια του να φανεί ανεξάρτητος, και στην υλο­ποίηση αυτής της πολιτικής έχει δεσμεύσεις. Η περίοδος από την ανάληψη της νέας δημο­τικής αρχής μέχρι σήμερα, έχει δώσει νέα επεισόδια στην αποκάλυψη αυτής της «συμ­μαχίας» που έχει στο σβέρκο του ο λαός της πόλης μας.

Τοπικά στελέχη της ΝΔ έχουν αναλάβει πόστα στη διοίκηση του Δήμου και υπο­στηρίζουν με θέρμη τη νέα διοίκηση… Από την άλλη εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία Πολιτών) προσχώρησε στη δημοτική αρχή για να αναλάβει καθήκοντα Αντιδημάρχου…  Ο δήμαρχος συμμετείχε ανοιχτά στη συνά­θροιση στο Κάραβελ των πρώην του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ… και άλλα ωραία.

Βεβαίως το «προφίλ» αυτό δεν είναι συμβατό με το αγωνιστικό παρελθόν της Καισαριανής και με τις δημοτικές αρχές της πόλης μας που έμειναν στην ιστορία για την αγωνιστική και διεκδικητική τους στάση. Αντιθέτως απαιτεί ρήξη με αυτό και την παραχάραξη του.

Γι’ αυτό και ο αντικομουνισμός αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της πολιτικής του κου Βοσκόπουλου, στον οποίο καταφεύγει με χαρά σε κάθε ευκαιρία. Εξ ου και η επιλο­γή του να τοποθετήσει ως αντιπρόεδρο του νομικού προσώπου της ιστορικής μνήμης της πόλης μας (Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού, ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ) γνωστό υπο­στηρικτή του αντικομμουνισμού και της αντι-επιστημονικής αναθεώρησης της ιστορίας!
O ίδιος δε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο επικαλέστηκε το αντιδραστικό επιχείρημα περί «κόκκινου φασισμού», που πραγματικά προσβάλει την ιστορία τούτης της συνοικίας.

Zw2 logoΣτους μήνες που πέρασαν, σε ποια ζητή­ματα σταθήκατε και που αντιπαρατεθήκατε με τη δημοτική αρχή, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο;

Ηλίας ΣταμέλοςΩς «Λαϊκή Συσπείρωση» από την επόμενη των εκλογών διαβεβαιώσαμε το λαό της πόλης ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, στην αντιπολίτευση της αντιλαϊκής πολιτι­κής.

  • Ότι θα πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη της πάλης του λαού και την επόμενη μέρα, που θα συνεχίσει να είναι ίδιο βάρβαρη για τα συμφέροντα των πολλών.
  • Ειδικότερα θα υπερασπίσουμε ότι καταφέραμε τα χρόνια που βρισκόμαστε στη διοίκηση, για την ικανοποίηση των αναγκών και των προτεραιο­τήτων του λαού της πόλης μας.
  • Η στάση μας αυτή μας φέρνει αντικειμενικά σε σοβαρά ζητήματα σε αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή. Αρκετά παραδείγματα ανέ­φερα ήδη.
  • Επιμείναμε στη συζήτηση σοβαρών πολι­τικών θεμάτων της επικαιρότητας από το δημοτικό συμβούλιο, όπως η καταδίκη του νέου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που δίνει ώθηση στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, αλλά και η καταδίκη της συμ­φωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντη βάση για τα δολοφο­νικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και σε μαγνήτη κινδύνων, ψήφισμα που η δημοτική αρχή αρνήθηκε να στηρίξει.
  • Στηρίξαμε τα αιτήματα των συμβασιούχων εργαζόμενων του δήμου για παραμονή στην εργασία τους και για σταθερή και μόνιμη δουλειά, σε αντίθεση με τις υπεκφυγές της δημοτικής αρχής, αλλά και την ανά­γκη του νέου οργανισμού των υπηρεσιών του Δήμου, που ψηφίστηκε στη θητεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η δημοτική αρχή αρνείται να υλοποιήσει, αφήνοντας εκτεθει­μένους τους εργαζόμενους και δημιουργώ­ντας συνθήκες ομηρίας.
  • Επιμείναμε ώστε οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις να παραχωρούνται αποκλει­στικά για τις ανάγκες των αθλητικών σωμα­τείων της πόλης και των προγραμμάτων άθλησης του Δήμου, δωρεάν και με αξιο­κρατικά κριτήρια, κόντρα στην παρελκυστική τακτική της διοίκησης του κ. Βοσκόπουλου, απέναντι στην παράνομη χρήση του γηπέ­δου «Μ. Κρητικόπουλος» από μεγάλη ΠΑΕ.
  • Αρνηθήκαμε τη δωρεάν παραχώρηση του πάρκου του «Αι Γιάννη» σε ιδιώτες και την ανταποδοτική λειτουργία των εγκαταστάσε­ων, μάλιστα χωρίς να διασφαλίζονται οι στοι­χειώδεις κανόνες ασφάλειας.
  • Καταγγείλαμε την απαράδεκτη παρακράτηση από τη δημοτική αρχή του μοναδικού ποσού που δίνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις τρέχουσες επισκευές στα σχολεία, που μαζί με το υπόλοιπο από την περσινή εργολαβία ξεπερνάει το ποσό των 000€, πόσο κρίσιμο για τα σχο­λεία που χρειάζονται συνεχείς παρεμβά­σεις.
  • Ταυτόχρονα, επισημάναμε το μεγάλο θέμα που θα προκύψει από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγω­γής και για το οποίο η δημοτική αρχή δεν είχε καμία πρόβλεψη για τις ανθρώπινες συνθή­κες που πρέπει να εξασφαλιστούν.
  • Αναδείξαμε, όπως αναφέραμε, τα προβλή­ματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί, το υπέρογκο κόστος της διοίκησης της δημοτικής αρχής του κου Βοσκόπουλου, που στερεί από τις ανάγκες της πόλης κα.

Η εικόνα στην καθαριότητα είναι χειρότερη παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων

Ηλίας ΣταμέλοςΤην προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παράταξη του δημάρχου διέπρεψε στην προσπάθεια μείωσης και συκοφάντησης της προσπάθειας και του έργου που υλο­ποιήθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τα προηγούμενα χρόνια.
Στο βωμό της φτηνής προεκλογικής αντιπαράθεσης, παρουσίασαν το άσπρο μαύρο, μίλησαν για βρώμικη πόλη, για ανυπαρξία έργων και σχεδιασμού κά.

Πιο σημαντικό όμως είναι ότι επέλεξαν να κρύψουν τις αιτίες για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τους Δήμους (τη μείωση της χρηματοδότησης, τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, τη μετατροπή τους σε μηχανι­σμό που χαρατσώνει και κυνηγάει τον φτωχόκοσμο).

Έταξαν «μαγικές λύσεις» χωρίς διεκδίκηση και αντιπάλεμα της κυρίαρχης πολιτικής.

Σήμερα η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται αντι­κειμενικά αντιμέτωπη με την πραγματικότη­τα, αλλά και όσοι πείστηκαν με τις απατηλές υποσχέσεις αρχίζουν να νιώθουν προδομέ­νοι.
Η 
εικόνα στην καθαριότητα είναι χειρότερη, παρά τις προσπάθειες των λιγοστών εργα­ζόμενων στην καθαριότητα που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

  • Η δημοτική συγκοινω­νία στην ουσία έχει καταργηθεί.
  • Για πρώτη φορά μετά από χρόνια εμφανίζονται σημαντι­κά προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
  • Όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 που θα υλοποιηθούν (ύψους πάνω από 1,5 εκατομμύρια €) έχουν εξασφαλιστεί και συμβασιοποιηθεί από τη δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ
  • έπονται τα μεγάλα έργα που αφορούν την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης με LED,
  • τη συντήρηση των αθλητικών χώρων και των υπόλοιπων παιδικών χαρών και βέβαια
  • την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου, που δρομολο­γήθηκαν επίσης την ίδια περίοδο.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια όπως λέει ο λαός…

  • Το μοντέλο της κυβερνησιμότητας που επέ­βαλε η νέα κυβέρνηση, πώς έχει «αποδώ­σει» μέχρι στιγμής στο Δήμο;
  • Τι δυνατότητες αφήνει στην αντιπολίτευση για ουσιαστικές παρεμβάσεις;

Ηλίας Σταμέλος

Η ουσία της παρέμβασης της κυβέρνη­σης είναι να μπορούν οι δημοτικές αρχές να παίρνουν αποφάσεις υλοποιώντας τις κεντρικές κατευθύνσεις, χωρίς το δημοτικό συμβούλιο  –που αντιπροσωπεύει πιο πιστά τη λαϊκή θέληση, να μπορεί να αντιδράσει και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν να του δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης και ψήφου.
Ο π
εριορισμός των αρμοδιοτήτων του δημο­τικού συμβουλίου περιορίζει τις δυνατότη­τες για αντιπολίτευση μέσα στο συλλογικό όργανο.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστού­με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση των συλ­λογικών φορέων, τόσο απέναντι στην κεντρι­κή πολιτική όσο και απέναντι στην τοπική εφαρμογή της από την δημοτική αρχή.
Η πείρα έχει δείξει χωρίς αμφιβολία ότι ο αγώνας στων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να ξεπερνάει τέτοιους είδους εμπόδια.


Συνέντευξη Σταμέλου ”Ζω2” Φεβ-2020

Ηλίας Σταμέλος

ΛΣ Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος F B 1Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής