Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για την συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ

«Οι γενικές αναφορές του -ελληνικής καταγωγής- πρέσβη των ΗΠΑ σε «διαφορές που πρέπει να επιλυθούν» και κυρίως η επισήμανση ότι «Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν σεβαστούς συμμάχους των ΗΠΑ και σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ», παραπέμπουν στη γνωστή στάση «Πόντιου Πιλάτου» και στην πάγια τακτική των ΗΠΑ που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις χάριν της ΝΑΤΟϊκής συνοχής» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ.

Τζ. Ελλάδα και Τουρκία είναι «σεβαστοί σύμμαχοι», πρέπει να «επιλύσουν» τις «διαφορές» τους

Τουρκία και Ελλάδα είναι και «οι δύο πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ», έσπευσε να τονίσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ακολουθώντας την γραμμή «βρείτε τα», που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για χάρη της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Χαρακτήρισε ως «πρωτεύουσα αρχή» το ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει «να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Αφού αναγνώρισε ότι η ρητορική που καταγράφεται «κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική», πρόσθεσε πως «το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη».

«Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις», ανέφερε ακόμη, βαφτίζοντας «διαφορές» τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις, αλλά όπως είπε, «πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, επί της ουσίας το επιβεβαίωσε, λέγοντας: «Ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «εδώ στην Αθήνα μέλημα μου είναι διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική». Στο πλαίσιο αυτό, της διασφάλισης σχέσεων «παραγωγικών» για τις ΗΠΑ έσπευσε να επισημάνει και το «εξαιρετικό έργο» της κυβέρνησης Μπάιντεν «για να ενώσει την Ευρώπη… να αντισταθεί σε αυτό που κάνει η Ρωσία και ταυτόχρονα να περιορίσει το πρόβλημα». Επέμεινε μάλιστα να αποδίδει στον Αμερικανό πρόεδρο «μεγάλη διπλωματική επιδεξιότητα» ώστε «να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε πιθανό παγκόσμιο πόλεμο» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα απέτυχε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα