Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωτήρης Τσιόδρας: 10 νέα κρούσματα, 1 θάνατος – Τέλος η ενημέρωση, επιστρέφει στα προηγούμενα καθήκοντά του

Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 2.892.

Επιπλέον υπογράμμισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 173, καθώς καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ήδη, σημείωσε ο καθηγητής έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 160.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως συμπλήρωσε 18 άνθρωποι είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Τέσσερις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 101 ασθενείς.

Από τα θύματα, 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κάνοντας απολογισμό της μέχρι τώρα εξέλιξης της νόσου και της εφαρμογής των μέτρων στη χώρα μας επεσήμανε ότι, «βάση των μαθηματικών εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού. Σήμερα, συνέχισε, έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι», υπογράμμισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα επιστρέψει στα καθήκοντά του, στους ασθενείς του και στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο. Ολοκληρώνοντας ανάφερε ότι η επιφυλακή και η εγρήγορση για τυχόν β’ κύμα κορονοϊού είναι πολύ σημαντικές. Πλέον, κατέληξε δεν χρειάζεται η καθημερινή ενημέρωση. Θα γίνεται μέχρι το τέλος του Μάη καθημερινή γραπτή ενημέρωση και από τον Ιούνη -αν όλα πάνε καλά- η ενημέρωση για τον κορονοϊό θα είναι εβδομαδιαία.

Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, από Δευτέρα 1 έως 26 Ιούνη επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση.

Επίσης, επανέλαβε τους όρους που θα λειτουργήσουν, όπου θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας από μαθητές κι εκπαιδευτικούς.

Για τα σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας των μαθητών, με μία απλή δήλωση του γονέα, ότι στο σπίτι υπάρχει άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Κλείνοντας ο Ν. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ο κορονοϊός δεν έφυγε, συνεχίζει να υπάρχει, γι’ αυτό χρειάζεται πειθαρχία και ατομική ευθύνη για τη λήψη μέτρων.