Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Σύμπνοια» και ανταγωνισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων – Ψηφίζουν τη σύμβαση για το Ελληνικό

Αύριο ολοκληρώνεται τελικά, στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης διανομής του ακινήτου του Ελληνικού, λόγω του μεγάλου αριθμού ομιλητών, των παρεμβάσεων τεσσάρων αρχηγών κομμάτων (κκ Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βελόπουλου και Βαρουφάκη) καθώς και της εμβόλιμης συζήτησης επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας άρθρων του νομοσχεδίου που κατέθεσε το ΜέΡΑ25. Αύριο επίσης θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η «σύμπνοια» και ο ανταγωνισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας και την παροχή νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποτυπώθηκε σήμερα και στην περίπτωση του Ελληνικού. Τα δύο κόμματα υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων» που συζητείται στην Ολομέλεια. Νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις που λύνουν τα χέρια του επενδυτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «ναι επί της αρχής», για το Ελληνικό, διότι «είμαστε υπέρ της επένδυσης, έχουμε δουλέψει πολύ για αυτή» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη Πέρκα δίνοντας έμφαση μάλιστα  ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πολύ περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί 20 μήνες καθυστερεί!

Ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, προηγουμένως, είχε αναφερθεί στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης για να «τρέξει» η επένδυση στο Ελληνικό και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «δεν είχε όραμα» για το συγκεκριμένο έργο.

Με το νομοσχέδιο προωθούνται οι τελευταίες διευθετήσεις που απαιτεί ο όμιλος «LAMDA», με σειρά παρεκκλίσεων από τη νομοθεσία της πολεοδόμησης, διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την «Ελληνικό ΑΕ», με πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης. Επιπλέον γίνεται καταγραφή της περιοχής για την πολεοδόμηση και προβλέπονται οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο, ο καθορισμός ποιων εκτάσεων, μετά την παρέλευση 99 ετών που διαρκεί η παραχώρηση, επιστρέφουν στο Δημόσιο και ποιες παραμένουν στην κυριότητα του παραχωρησιούχου.

Όπως επισήμαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ στις τοποθετήσεις τους, ζήτησαν να αποσυρθεί η σύμβαση, δημιουργείται  μια ιδιωτική πόλη μέσα στην πόλη και πως είναι απάτη τα περί μητροπολιτικού πάρκου καθώς το πράσινο θα είναι σε μια ελάχιστη έκταση που θα είναι το προαύλιο των ακριβών κατοικιών.

Ο Χρ. Κατσώτης σην τοποθέτησή του σημείωσε ότι χάνεται μια ελεύθερη παραλία καθώς θα απομείνει μόνο ένα χιλιόμετρο για τους υπόλοιπους κατοίκους και η πρόσβαση θα είναι πιθανότατα με εισιτήριο. Αναφερόμενος στις συνέπειες, τόνισε ότι οι έξι ουρανοξύστες των 200 μέτρων θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αττικής και θα επιφέρουν κλιματικές επιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει κυκλοφοριακή επιβάρυνση καθώς εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο τουρίστες θα συγκεντρώνονται μόνο στο Ελληνικό, ενώ θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις του Εμπορίου και του Επισιτισμού λόγω της αύξησης του κόστους της επαγγελματικής στέγης και των ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, σημείωσε ότι στον Τουρισμό υπάρχουν 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης με βάση τους μνημονιακούς νόμους που είναι σε ισχύ και ανέφερε ότι η φτηνή εργασία χωρίς δικαιώματα είναι ο στόχος και των νομοσχεδίων που αναμένονται το επόμενο διάστημα για Εργασιακά και συνδικαλιστική δράση.

Τόνισε ότι πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για την ακύρωση της επένδυσης ή έστω πλευρών της που φέρνουν τις βαρύτερες επιπτώσεις και υπογράμμισε πως κριτήριο του ΚΚΕ για την αξιοποίηση της έκτασης είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής