Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την τελευταία του πνοή στα Ιμαλάια άφησε ο κορυφαίος ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης

Την τελευταία του πνοή άφησε  στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης. Ο 60χρονος ορειβάτης, άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κατέβαινε από το όρος.

Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων αλλά στις 4 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Αυτή ήταν η έκτη προσπάθεια και ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 2022.

Ο Αντώνης Συκάρης είχε σκαρφαλώσει με επιτυχία στις εξής οροσειρές: Everest 8.848m, Kanchenjunga 8.586m, Loche 8.516m, Manaslu 8.163m και στην Annapurna 8.091m.

Στο βουνό Νταουλαγκίρι τα τελευταία 70 χρόνια, 580 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του, ενώ 90 ορειβάτες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο Dhaulagiri, εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποψία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες.

Στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε  με επιτυχία 170 κορυφές στο εξωτερικό και πραγματοποίησε 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία).

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου