Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πρώτο μωρό από μητέρα σε κριτική κατάσταση Covid γεννήθηκε στην Κούβα και το όνομα αυτής Helen

🗞️ 📑  Μέρες πριν το κρατικό σύστημα υγείας του νησιού της επανάστασης –της σοσιαλιστικής Κούβας  παρακολουθούσε στην εντατική κεντρικού νοσοκομείου, την έγκυο Maidi Martínez rez από το Cienfuegos μολυσμένη από Coronavirus, βάζοντας στοίχημα για τη διάσωση μάνας και μωρού με επέμβαση που έπρεπε να γίνει μέχρι την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
ℹ️  Το επιστημονικό κατόρθωμα έλαβε χώρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Manuel Fajardo, στην Villa Clara
👶🏻 Το κλάμα της μικρής Ελένης στις 2:50 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ήταν τα αίσιο σημάδι ενός ακόμη από τα τόσα με πρωταγωνιστή την ιατρική της Κούβας σε περίοδο κορονοϊού.
Σ’ αυτό το μικρό πολιορκημένο από το αμερικάνικο εμπάργκο νησί, που του αποστερούνται έτσι απαραίτητοι πόροι αλλά αποφασισμένο να πολεμήσει για τη ζωή και του τελευταίου παιδιού –όπως έλεγε ο Τσε …«είμαστε ρεαλιστές, επιδιώκουμε το αδύνατο».

Helen 1ra niña nace en Cuba de madre portadora de COVID 19 en estado crítico

Πριν από την επιδείνωση της κλινικής κατάστασης της Maidi και μπροστά στον κίνδυνο για τη ζωή τους (μάνας και παιδιού), χαράματα την περασμένη Κυριακή κρίθηκε απαραίτητη η επείγουσα μεταφορά στην εντατική ΜΕΘ του στρατιωτικού νοσοκομείου Manuel Fajardo, όπου υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από COVID-19.
«Ήταν μια άτυπη περίπτωση, που ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει στη χώρα μέχρι τα τώρα, που –μεταξύ άλλων απαιτούσε υψηλό βαθμό συντονισμού ανάμεσα σε ειδικούς –σε συνεργασία με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό μπροστά στο πολυσύνθετο εγχείρημα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Jorge Eduardo Berrio, διευθυντής της διάσημης ιατρικής οντότητας.
«Εδώ συνδυάζονται ειδικότητες νεογενητολογίας, με εξειδικευμένο προσωπικό που εξυπηρετεί το πρόγραμμα μητρικής και παιδικής ηλικίας στην περιοχή, με ολοκληρωμένο ιατρικό σύστημα έκτακτης ανάγκης και άλλων ειδικών, οι οποίοι, μετά από συμβούλια και διαβουλεύσεις “αποφάσισαν να διακόψουν την εγκυμοσύνη”, για το καλό της rez και του κοριτσιού της», ανέφερε ο Δρ Berrio.

Helen nace en Cuba Hospital Militar Comandante Manuel Fajardo de madre portadora de COVID 19 en estado crítico

Η ειδική καισαρική, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο, ήταν η πρώτη που έκανε μητέρα με COVID-19 στην Κούβα, η οποία δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα και στέφθηκε με 100% επιτυχία.
Η μικρή Ελένη, που είδε το φως της ζωής δύσκολα και με βάρος οριακό ~2.560γρ, τα πάει πολύ καλά – δεν δείχνει να έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ στην αίθουσα νεογέννητων της μονάδας, μια ομάδα νοσοκόμων και ειδικών την παρακολουθεί συνεχώς.

Αυτή τη στιγμή, η μητέρα, που η δουλειά της είναι  υπάλληλος στο Minint (σσ. ΥπΕσ) στο Cienfuegos, αναφέρεται σε σταθερή -κριτική, χωρίς χειροτέρευση κατάσταση και σύμφωνα με τον Δρ Jorge Eduardo Berrio, «αναμένεται ευνοϊκή εξέλιξη της ασθενούς, που σύντομα θα βρεθεί δίπλα στη μικρή Ελένη».

Πηγή granma.cu
facebook (Dirección Provincial de Salud -Villa Clara
& latam-medic