Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος – Λάδι στη φωτιά ρίχνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης

Διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών πως σε ελληνικό έδαφος βρίσκονται ξένα στρατεύματα και κάνει λόγο για fake news, ενώ ο υπουργός Νίκος Δένδιας μιλάει για γελοιότητα και ανευθυνότητα. Αφορμή για το όλο θέμα είναι το γεγονός πως η τουρκική ηγεσία παρουσιάζει ως τουρκικό τμήμα ελληνικού εδάφους στον Έβρο.

Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικές δυνάμεις, εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκεί βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Μάλιστα φέρεται να έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δημοσιεύματα αναφέρει: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Επιπλέον ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο twitter: «Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».

Σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα». Για το θέμα εξέδωσαν κοινή δήλωση οι τομεάρχες Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο, ορισμένα ξένα ΜΜΕ για το πώς εμφανίζουν αυτή τη διαμάχη και ουσιαστικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Daily Mail: Σταθερή παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια

Για τουρκικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει κομμάτι της ελληνικής γης κάνει λόγο η dailymail.co.uk.

«Περίπου 35 στρατιώτες περπάτησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση από την περιοχή».

Όπως αναφέρει το άρθρο η ένταση σημειώθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά το θερμό επεισόδιο που είχε συμβεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Χιλιάδες σύριοι πρόσφυγες προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να περάσουν στην ελληνική πλευρά παρακινούμενοι από τούρκους διακινητές αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

Και η SUN, που μιλά για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».

Εutoday: Τουρκική σημαία πετά πάνω από την Ελλάδα

Για παράνομη καταπάτηση ελληνικού εδάφους κάνει λόγο και το EUtoday.

Αν και όπως τονίζει το δημοσίευμα δεν είναι ακόμα γνωστό ποια δικαιολογία θα προβάλει η τουρκική πλευρά η περιοχή που καταπατείται βρίσκεται στο φράχτη που έχει δημιουργηθεί για την παράνομη εισροή προσφύγων. H παρουσία των ανδρών του τουρκικού στρατού εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι η μικρή έκταση που δημιουργείται είναι δική της.

Όπως αναφέρει το Eutoday «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει την ακεραιότητα των συνόρων της ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ότι είναι έτοιμος να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Balkaneu.com: Νέος γύρος αναταραχών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για κοινό πρόβλημα στα σύνορα κάνει αναφορά η ιστοσελίδα balkaneu.com τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επικοινωνία για το ζήτημα.

Το δημοσίευμα επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές που μιλούν για τεχνικό ζήτημα και αναφέρεται στο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική σημαία υψώθηκε στο χώρο, ενώ περισσότεροι από τριάντα Τούρκοι στρατιώτες έχουν κατασκηνώσει εκεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.